4ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΛΥΚΕΙΩΝ ASPnet για την UNESCO Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
28032024Πεμ
Τελ. Ενημέρωση:Τρι, 18 Ιουλ 2023

4ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΛΥΚΕΙΩΝ ASPnet για την UNESCO Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

unesco symposio

4ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΛΥΚΕΙΩΝ ASPnet για την

UNESCO Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Το 4ο Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Λυκείων Κεντρικής Μακεδονίας του Προγράμματος Συνεργαζόμενων Σχολείων ASPnet UNESCO με θέμα: « Συνυπάρχω, Συνανήκω, Συμπορεύομαι - Θεσμικό και Αξιακό Πλαίσιο: Κατακτήσεις και Προοπτικές» πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο 2ο ΓΕΛ Σερρών στις 23 και 24 Φεβρουαρίου 2018. Τη διοργάνωση του Συμποσίου ανέλαβε το 2ο ΓΕΛ Σερρών σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων (Τμήμα Διεθνών Σχέσεων) και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.

Το Συμπόσιο τελέστηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Σερρών, πιο συγκεκριμένα του Τμήματος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου και με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης, του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Σερρών, της Ε.Λ.Μ.Ε. Σερρών και του Επιμελητηρίου Σερρών. Την ευθύνη της διοργάνωσης καθώς και την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε το 2ο ΓΕΛ Σερρών, η οργανωτική επιτροπή του οποίου αποτελείτο από τους: Βασιλική Κούλα, Διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ Σερρών, Ντίνα Τσιαούση και Θανάση Αγγειοπλάστη, Υποδιευθυντές του 2ου ΓΕΛ, Σταύρο Κουταντώνη, σύνδεσμο του 2ου ΓΕΛ για το Δίκτυο Λυκείων ASPnetγια την UNESCOΚεντρικής Μακεδονίας, Τάνια Ζουρνατζή, Νανά Κουρτίδου, Λία Τερζούδη και Αρετή Χρήτη.

Στο Συμπόσιο συμμετείχαν συνολικά στις επιτροπές, στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και στην εικαστική έκθεση 300 μαθήτριες - μαθητές και καθηγήτριες - καθηγητές από  12 δημόσια και ιδιωτικά Λύκεια της Κ. Μακεδονίας, καθώς επίσης και μεγάλος αριθμός μαθητριών και μαθητών του 2ου ΓΕΛ Σερρών, που εργάστηκαν εθελοντικά για την καλύτερη διεξαγωγή του Συμποσίου. Τα σχολεία που συμμετείχαν ήταν τα εξής: 2ο ΓΕΛ Σερρών, Αρσάκειο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, ΓΕΛ Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη, ΓΕΛ Ελληνογαλλικής Σχολής Καλαμαρί, ΓΕΛ Ευκαρπίας, Πειραματικό ΓΕΛ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, 1ο ΓΕΛ Μίκρας, 1ο ΓΕΛ Σερρών, 4ο ΓΕΛ Σερρών, Μουσικό Σχολείο Σερρών, ΓΕΛ Πεντάπολης Σερρών, ΓΕΛ Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Σερρών.

Την πρώτη μέρα του Συμποσίου, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, στην κατάμεστη Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους, παρουσιάστηκαν τα καλλιτεχνικά προγράμματα των 12 σχολείων που περιλάμβαναν θεατρικά δρώμενα, χορό, μουσική και τραγούδι, παρουσιάσεις (power­point), ταινίες μικρής διάρκειας (video), όλα σχετικά με το θέμα του Συμποσίου. Οι μαθήτριες και οι μαθητές των συμμετεχόντων σχολείων έδωσαν πραγματικά τον καλύτερό τους εαυτό, υποστηρίζοντας το μήνυμα του Συμποσίου, δηλαδή το μήνυμα της συνύπαρξης, του «συνανήκειν» και της συμπόρευσης σε ένα κόσμο που συνεχώς εξελίσσεται και καταχειροκροτήθηκαν από όλους τους παρευρισκόμενους.

Την εναρκτήρια εκδήλωση του 4ου Μαθητικού Συμποσίου του Δικτύου Λυκείων Κεντρικής Μακεδονίας του Προγράμματος Συνεργαζόμενων Σχολείων ASPnet UNESCO τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών & Νιγρίτης, κ. Θεολόγος, ο εντεταλμένος Δημοτικός σύμβουλος, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς και της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, κ. Β. Τερζής, ως εκπρόσωπος του Δήμου, ο κ. Ι. Μωυσιάδης, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σερρών, η κα. Χρ. Μπουλακάκη, εκπρόσωπος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO η κα. Βέρα Δηλάρη, Εθνική συντονίστρια του δικτύου ASPnet για την UNESCO για όλη την Ελλάδα, η κα Μ. Συριάνη, Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας , ο κ. Κ. Τενεκετζής, Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και η κα Βασιλική Κούλα, Διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ Σερρών, η οποία κήρυξε και την έναρξη του Συμποσίου. Επίσης, τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο κ. Δ. Τσαλίκογλου, πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, ο κ. Ξ. Παπασταμόπουλος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, η κα Σ. Ευθυμιάδου, Υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Σερρών, ο κ. Α. Ντάνης, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ11 και Σύμβουλος Παιδαγωγικής Καθοδήγησης του 2ου ΓΕΛ Σερρών, η κα Κ. Μπεζεργιαννίδου, Σχολική Σύμβουλος ΠΕ04, ο κ. Ι. Κιορίδης, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ02, η κα Ε.Πάνου, Πρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε. Σερρών, ο κ. Δ. Γιαννάκης, Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, η κα Κ. Εμμανουηλίδου, Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Σερρών, καθώς και Διευθυντές και Διευθύντριες σχολείων της Δ.Δ.Ε. Σερρών.

Στο δεύτερο μέρος της πρώτης ημέρας του Συμποσίου, οι μαθήτριες και οι μαθητές χωρίστηκαν σε δώδεκα (12) Επιτροπές προκειμένου να συνομιλήσουν και να συντάξουν πορίσματα σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν. Οι Επιτροπές εργάσθηκαν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στις αίθουσες του 2ου ΓΕΛ Σερρών, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε στο γραφείο Καθηγητών του σχολείου η συνάντηση των υπεύθυνων καθηγητών των Λυκείων που συμμετείχαν στο 4ο Μαθητικό Συμπόσιο του Προγράμματος Συνεργαζόμενων Λυκείων ASPnet UNESCO Κεντρικής Μακεδονίας. Μετά το πέρας των συνεδριάσεων των Επιτροπών και όσο οι Πρόεδροι και οι Γραμματείς τους έγραφαν τα πορίσματα, στα οποία είχαν καταλήξει, πραγματοποιήθηκε, στο αμφιθέατρο του σχολείου, μαθητική γιορτή που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τις μαθήτριες και τους μαθητές του 2ου ΓΕΛ με πολύ χορό και τραγούδι, γιορτή που έδωσε την ευκαιρία σε όλους να ανταλλάξουν εντυπώσεις για την εμπειρία της συμμετοχής τους στο Συμπόσιο.

Τη δεύτερη ημέρα του Συμποσίου, το Σάββατο24 Φεβρουαρίου, οι μαθητές συνήλθαν σε ολομέλεια στην αίθουσα Γ. Χρηστίδης του Επιμελητηρίου Σερρών. Αναγνώσθηκαν τα δώδεκα πορίσματα των Επιτροπών και αφού τέθηκαν προς ψήφιση στην ολομέλεια των μαθητών, επικυρώθηκαν όλα. Τα πορίσματα απέρρεαν από τις συζητήσεις των μαθητών και αποτύπωναν τους προβληματισμούς τους, τις επισημάνσεις τους και τις προτάσεις τους αναφορικά με το θέμα και την προβληματική που έθετε.

            Το 4οΜαθητικό Συμπόσιο κατά γενική ομολογία των συναδέλφων των 12 σχολείων και των μαθητών τους διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία. Το 2ο ΓΕΛ Σερρών ευχαριστεί όλους τους συναδέλφους των 12 σχολείων για την άψογη συνεργασία τους καθ΄ όλο το διάστημα της προετοιμασίας, καθώς επίσης και για τη συμμετοχή τους στο Συμπόσιο. Απευθύνει ιδιαίτερες ευχαριστίες στην κ. Χριστίνα Μπουλακάκη, εκπρόσωπο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, στην κ. Βέρα Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια του δικτύου ASPnet για την UNESCO για όλη την Ελλάδα, και την Μαρία Συργιάνη, Προϊστάμενη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, για την αμέριστη συμπαράστασή τους και την αρωγή τους, όπως και σε όλους όσοι συνεισέφεραν στην πραγματοποίηση του συμποσίου. Τέλος, εύχεται κάθε επιτυχία στο σχολείο που θα αναλάβει τη διοργάνωση του 5ου Μαθητικού Συμποσίου του Δικτύου Λυκείων ASPnet για την UNESCO Κεντρικής Μακεδονίας το 2019.

Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι