Πανελλήνια ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού
28032024Πεμ
Τελ. Ενημέρωση:Τρι, 18 Ιουλ 2023

Πανελλήνια ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

 03Bullying-tmagArticle

Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν επισυμβεί μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Οι αλλαγές αυτές επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό τις συμπεριφορές των ανθρώπων και οι πολιτιστικές αξιακές σχέσεις υπέστησαν σοβαρό πλήγμα. Η απαξίωση των αξιών σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας είχε ως σοβαρή συνέπεια την υποχώρηση της ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης και την ανάδυση του ατομισμού ως ύψιστη αξία. Η επικράτηση του ατόμου και η εξυπηρέτησή τους έναντι του συνανθρώπου του είχε ως συνέπεια την αύξηση της βίας και της επιθυμίας για κυριαρχίας έναντι του άλλου. Η βία ως συστατικό δομικό στοιχείο πια των κοινωνιών δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την σχολική ζωή, γιατί και το σχολείο αποτελεί μέρος και μικρο-κοινωνία ενός ευρύτερου συνόλου. Στάσεις και συμπεριφορές οικογενειακής και κοινωνικής βίας μεταφέρθηκαν και στη σχολική ζωή. Μέσα από την πείρα της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών αποδεικνύεται ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη βοήθεια, την ενημέρωση και την εκπαίδευση των παιδιών, των δασκάλων, των γονέων και των ειδικών.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας τα προηγούμενα χρόνια έχει εστιάσει ιδιαίτερα στο ζήτημα το σχολικού εκφοβισμού με το Παρατηρητήριο Βίας. Το 2016 διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού. Φέτος 5 έως 7 Απριλίου στο ΕΠΑΛ Καλαμαριάς διοργανώνει το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού, συνεχίζοντας τις προσπάθειές της για την εξάλειψη του φαινομένου στα σχολεία.

Τα παιδιά είναι το μέλλον της χώρας μας. Επομένως, ο τρόπος που μεγαλώνουν και αυτά που τα επηρεάζουν στην γνωστική και συναισθηματική τους ανάπτυξη θα έχουν αντίκτυπο στην μελλοντική κοινωνία που χτίζεται. Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι ως φορείς και ως πρόσωπα να τα διαφυλάξουμε και να τα φροντίσουμε σε όλα τα επίπεδα.

Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι