Απολογισμός ημερίδας: Η Γεωλογία στην Εκπαίδευση σήμερα
25042024Πεμ
Τελ. Ενημέρωση:Τρι, 18 Ιουλ 2023

Απολογισμός ημερίδας: Η Γεωλογία στην Εκπαίδευση σήμερα

 

geologia1

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017 στο «ΝΟΗΣΙΣ» στα πλαίσια της επιμόρφωσης των Εκπαιδευτικών, η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας συνδιοργάνωσε με την Ένωση Εκπαιδευτικών Γεωλογίας  και το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ)  ημερίδα με Θέμα: «Η Γεωλογία στην Εκπαίδευση Σήμερα»  Την ημερίδα παρακολούθησαν περί τους 100 καθηγητές και τριάντα μαθητές σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και οι σύμβουλοι φυσικών επιστημών της Β/μιας Εκπαίδευσης, καθηγητές του ΑΠΘ, φοιτητές και ιδιώτες που ενδιαφέρονται για την Γεωλογία.

Ο Διευθυντής της  Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/μιας και Β/μιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας  κ. Παναγιώτης Ανανιάδης απεύθυνε χαιρετισμό στην έναρξη της ημερίδας, ο οποίος και  ως γεωλόγος εκπαιδευτικός τόνισε την αναγκαιότητα βελτίωσης της παρεχόμενης γνώσης στις γεωεπιστήμες. Επίσης, χαιρετισμό απεύθυναν: ο πρόεδρος του ΙΓΜΕ καθηγητής Δημοσθένης Μουντράκης, ο πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Καθηγητής Μιχάλης Βαβελίδηςκαι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων, της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας και της Ένωσης Εκπαιδευτικών Γεωλογίας.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας κ. Σπύρος Παυλίδης παρουσίασε τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις στην Γεωλογία.  Ενώ η Δρ. Γεωλογίας, μέλος του Ινστιτούτου Παιδαγωγικής Πολιτικής και συγγραφέας κ. Γεωργία Φέρμελη παρουσίασε τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνας,  με  ελληνική συμμετοχή, σχετικά με το ενδιαφέρον των  μαθητών για τις Γεωεπιστήμες .

Ο  καθηγητής Σεισμολογίας  του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης  παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα αποσαφήνιση των σεισμικών φαινομένων και  εννοιών,   όπως  πρόγνωση και  πρόληψη σεισμών,  σε συνδυασμό με προτάσεις για την διδασκαλία τους στην Εκπαίδευση και την μείωση του σεισμικού κινδύνου. Κατόπιν, ο κ. Μάκης Ατζέμογλου, Δρ. γεωλόγος, Διευθυντής Περιφερειακής Μονάδας ΙΓΜΕ Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε περιεκτικά τη συμβολή του ΙΓΜΕ και της εφαρμοσμένης γεωλογικής έρευνας  στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, αλλά και στη Γεωλογική εκπαίδευση. Η κ. Κική Μακρή Δρ. Γεωλόγος,  διδάσκουσα ΑΠΘ, ανέπτυξε  τις κοινωνικές προεκτάσεις της διδασκαλίας των γεωεπιστημών μέσα από την διαχρονική διδασκαλία τους στο ελληνικό σχολείο.

Τέλος, ο κ. Αντώνης Στάης Δρ Γεωλόγος , πρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Γεωλογίας,  παρουσίασε μια έρευνα σε ενήλικους μορφωμένους Έλληνες σχετικά με τις λανθασμένες αντιλήψεις που δημιουργούνται από την ανεπαρκή  διδασκαλία των γεωεπιστημών .

Στην συζήτηση που ακολούθησε  τονίσθηκε από όλους τους παρισταμένους η ανάγκη για βελτίωση των παρεχόμενων γεωλογικών γνώσεων με αύξηση των ωρών διδασκαλίας, βελτίωση των σχολικών βιβλίων, εισαγωγή πειραμάτων, επισκέψεις στην ύπαιθρο, υποχρεωτική εισαγωγή μαθήματος γεωλογίας στο Λύκειο και κυρίως επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. 

Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι