Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης «Ο Κόσμος της Μουσικής, Γνωρίζω Εκφράζομαι Δημιουργώ» (αιτήσεις συμμετοχής Β΄τριμήνου 2018 - 2019)
28032024Πεμ
Τελ. Ενημέρωση:Τρι, 18 Ιουλ 2023

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης «Ο Κόσμος της Μουσικής, Γνωρίζω Εκφράζομαι Δημιουργώ» (αιτήσεις συμμετοχής Β΄τριμήνου 2018 - 2019)

ΑΦΙΣΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ  IOYΝΙΟΣ 2019

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σας ενημερώνουν ότι συνεχίζεται η υλοποίηση για το τρέχον σχολικό έτος 2018- 2019 του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης  «Ο Κόσμος της Μουσικής- Γνωρίζω, Εκφράζομαι, Δημιουργώ» στις εγκαταστάσεις του ΟΜΜΘ.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει μια δημιουργική περιήγηση στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου, όπου η αισθητική προσέγγιση και η οπτικοακουστική αντίληψη του χώρου πλαισιώνεται από θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα με στόχο οι μαθητές να γνωρίσουν την αξία της μουσικής, να αναπτύξουν στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στην τέχνη δρώντας μέσα σε ένα χώρο πολιτισμού, να λειτουργήσουν δημιουργικά και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

       Πρόκειται για μια διαδρομή που ξεκινά από τον εξωτερικό χώρο του Μεγάρου(Μ1), περνά από τα φουαγιέ και την πλατεία, ανεβαίνει στη σκηνή αλλά και στα παρασκήνια και βυθίζεται στα άδυτα του θεάτρου, όπως στο βεστιάριο και τα καμαρίνια, για να καταλήξει στη MOYSA και στο φουαγιέ του κτιρίου Μ2 με θέα τη θάλασσα και τις πλαγιές του Ολύμπου. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης περιγράφονται με λεπτομέρειες η λειτουργικότητα των χώρων και παράλληλα ξετυλίγεται ως θεατρικό δρώμενο ο μύθος του Ορφέα και της Ευρυδίκης. Σε συγκεκριμένους σταθμούς εργασιών οι μαθητές με φύλλα εργασίας, παιχνίδια ρόλων, βιωματικές τεχνικές μάθησης, αντιλαμβάνονται τη λειτουργικότητα των χώρων και με τη βοήθεια θεατρικού δρώμενου γνωρίζουν έναν μύθο της αρχαιότητας που υμνεί τη δύναμη της αγάπης και της μουσικής. Συμπαραστέκονται στον Ορφέα και μπαίνουν σε ενσυναίσθηση με τις εικαστικές δημιουργίες τους και το μουσικό εργαστήριο στη MOYSA, το οποίο τους εισάγει βιωματικά στον κόσμο της κλασικής μουσικής, των οργάνων μιας συμφωνικής ορχήστρας, της όπερας αλλά και στα οπτικοακουστικά ερεθίσματα σύγχρονων μουσικών συνθέσεων και έργων τέχνης, που έχουν εμπνευστεί από το συγκεκριμένο μύθο. Έτσι οι μαθητές μέσα από τη συνδυαστική εμπειρία μιας περιήγησης στο χώρο και ενός δραματοποιημένου μύθου, Γνωρίζουν, Εκφράζονται και Δημιουργούν το δικό τους Κόσμο της Μουσικής, της τέχνης και του πολιτισμού.

     Το πρόγραμμα υποστηρίζεται επίσης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, εντός του σχολικού ωραρίου και απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄,Β΄, Γ΄ Γυμνασίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και όλης της χώρας.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι σχολικές μονάδες που επιθυμούν να συμμετέχουν στο ΠρόγραμμαΜέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης  «Ο Κόσμος της Μουσικής- Γνωρίζω, Εκφράζομαι, Δημιουργώ» στο πλαίσιο των διδακτικών επισκέψεων και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων τους, καλούνται να υποβάλλουν ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ για τις νέες ημερομηνίες του Β τριμήνου (Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος),

στην ηλεκτρονική φόρμα στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας:

www.megaro.kmaked.eu. Θα τηρηθεί αυτομάτως ηλεκτρονικά και η σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων.

Σε περίπτωση μη έγκαιρης αίτησης συμμετοχής από τα ενδιαφερόμενα σχολεία ενημερώνουμε ότι θα προκύψουν και νέες ημερομηνίες για το τρίμηνο Απριλίου? Ιουνίου 2019.

Ο αριθμός των μαθητών/τριών που μπορούν να συμμετέχουν είναι 25-27 άτομα/επίσκεψη.

Ώρα έναρξης του προγράμματος: 10:00 π.μ. (ώρα προσέλευσης 10΄ νωρίτερα)

Διάρκεια του προγράμματος: 2,5 ώρες

Ως συνοδοί καθηγητές μπορούν να συμμετέχουν όλες οι ειδικότητες, προτείνονται όμως ιδιαίτερα οι ειδικότητες Μουσικών ΠΕ16 και Καλλιτεχνικών ΠΕ08, αν διαθέτει η σχολική μονάδα. Η παρουσία των συνοδών κατά την εξέλιξη του προγράμματος είναι υποχρεωτική και θα πρέπει κατά την είσοδό τους στο χώρο του Μεγάρου Μουσικής να προσκομίσουν στη συντονίστρια του προγράμματος ονομαστική κατάσταση συμμετεχόντων μαθητών με σφραγίδα και υπογραφή από το Διευθυντή του σχολείου τους.

Επίσης, για λόγους ανατροφοδότησης του προγράμματος, μετά το πέρας της διδακτικής επίσκεψης και την επιστροφή στο σχολείο κρίνεται απαραίτητο να συμπληρώνεται από μαθητές και συνοδούς εκπαιδευτικούς το υλικό μετεπεξεργασίας (το οποίο λαμβάνουν ηλεκτρονικά τα σχολεία που συμμετέχουν) και να αποστέλλεται ταχυδρομικά στη Διεύθυνση : ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 65, 57001, για το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Μεγάρου ή σκαναρισμένα στο e-mail: kmakedmegaro@gmail.com, ώστε να παραλάβουν και την αναμνηστική βεβαίωση συμμετοχής του σχολείου στο πρόγραμμα.

Υπεύθυνη επικοινωνίας και συντονίστρια του προγράμματος είναι η κ. Ευαγγελία Βόλνα,

τηλ. κέντρο 2310474810 (πληροφορίες, κ. Κεχαγιά Ειρήνη) και e-mail: kmakedmegaro@gmail.com

(Προσοχή: ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ στοιχεία επικοινωνίας με το Μέγαρο Μουσικής)

Επισυνάπτονται:

α) έγγραφα ΥΠ.Π.Ε.Θ Φ20.2/122633/Δ2/19-07-2018 και του ΙΕΠ 153514/ Δ7/17-09-2018

β) αφίσα του προγράμματος

γ) ενημερωτικό τρίπτυχο του προγράμματος

δ) κατάσταση συμμετεχόντων μαθητών

ε) οδηγίες επίσκεψης

 

Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι