Μαζική Αναγγελία Πρόσληψης Αναπληρωτών μέσω XML της ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας
16042024Τρι
Τελ. Ενημέρωση:Τρι, 18 Ιουλ 2023

Μαζική Αναγγελία Πρόσληψης Αναπληρωτών μέσω XML της ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας

ergani
Μαζική Αναγγελία Πρόσληψης Αναπληρωτών μέσω XML της ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας
(Ανακοινοποίηση Αρχείου 03-09-2021 ως προς το βοηθητικό πίνακα Φύλο στο Excel που περιείχε ανάποδα τις τιμές)
 
Η ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε φέτος στη μαζική Αναγγελία Πρόσληψης (Έντυπο Ε3) Αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής με τη χρήση αρχείου XML για τη μαζική εισαγωγή των ζητούμενων στοιχείων. Η εν λόγω διαδικασία διακρίνεται σε δύο (2) βασικά μέρη:α) τη Συγκέντρωση των δεδομένων και β) τη μετατροπή των συγκεντρωθέντων δεδομένων σε αρχείο XML κατάλληλο για την εισαγωγή τους στην εφαρμογή ΕΡΓΑΝΗ. 
 
α) Συγκέντρωση Δεδομένων μέσω ηλεκτρονική Φόρμας
Αρχικά η συγκέντρωση των στοιχείων των αναπληρωτών πραγματοποιήθηκε με τη χρήση μιας προσαρμοσμένης φόρμας στην εφαρμογή Φόρμες ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας (https://formskmaked.sch.gr/site/) που αναπτύχθηκε και συντηρείται από το Τμήμα Δ' Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών της υπηρεσίας. Η εν λόγω συγκέντρωση των ζητούμενων στοιχείων θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με οποιοδήποτε άλλο εργαλείο & δόκιμο τρόπο που δύναται να δημιουργεί ηλεκτρονικές φόρμες προς συμπλήρωση από τους ενδιαφερόμενους και να συγκεντρώνει τα στοιχεία σε ηλεκτρονική μορφή (π.χ. με τη χρήση προσαρμοσμένης φόρμας Google Forms).
 
β) Μετατροπή Δεδομένων σε αρχείο μορφότυπου XML 
Για τη μετατροπή των δεδομένων σε αρχείο μορφότυπου XML απαιτούνται οι κάτωθι ενέργειες:
  • Αποσυμπίεση των συνημμένων αρχείων σε έναν φάκελο τοπικά στον υπολογιστή σας. 
  • Το αρχειο schema.xsd το χρησιμοποιείτε για να δείτε τι απαιτείται σε επίπεδο πεδίων από το σύστημα Εργάνη. Παραθέτω και δειγματοληπτικό αρχείο XML προς βοήθεια σας (sample.xml),
  • Ανοίγετε το αρχείο Excel ΕργανηXMLImport.xlsx 
  • Ενεργοποίηση της κύριας καρτέλας Προγραμματιστής (Developer) από το Αρχείο-> Επιλογές-> Προσαρμογή Κορδέλας-> Τσεκάρετε την επιλογή Προγραμματιστής.
  • Μεταφέρετε τα δεδομένα σας με αντιγραφή-επικόλληση στις αντίστοιχες στήλες μόνο στο Φύλλο Εργασίας 1. raw 
  • Στο Φύλλο Εργασίας 2. processing διακρίνουμε στήλες 4 χρωμάτων:
    α) Λευκό:
    τις αφήνετε κενές - δεν είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση τους  

    β) Μπλε: σταθερές τιμές για όλες τις εγγραφές. Θα πρέπει να συμπληρώσετε την αντίστοιχη τιμή του εκάστοτε πεδίου στην 1η γραμμή και κατόπιν να την αντιγράψετε σε όλα τις εγγραφές παρακάτω.
    γ) Πράσινο: η τιμή λαμβάνεται αυτούσια από κελί του Φύλλου Εργασίας 1. raw με τύπο. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην πειράξετε τον τύπο του κελιού. 
    δ) Πορτοκαλί: η τιμή τροποποιείται με τη βοήθεια των Βοηθητικών Πινάκων (πορτοκαλί φύλλα εργασίας)
  • Ουσιταστικά στο Φύλλο Εργασίας 2. processing έχετε να τροποποιήσετε την 1η γραμμή από τις Μπλε στήλες οπωσδήποτε και να αντιγράψετε κατόπιν την 1η γραμμή σε όλες τις εγγραφές παρακάτω. 
  • Στο Φύλλο Εργασίας 3. XMLExport δεν κάνετε απολύτως τίποτα παρά μόνο προσαρμόζετε το μέγεθος τού πίνακα δεδομένων προς εξαγωγή (σέρνοντας το τελευταίο τέρμα κάτω δεξιά βελάκι του χρωματισμένου πίνακα).
  • Επιλέγετε από την καρτέλα Προγραμματιστής  -> XML -> Export και αποθηκεύετε το σχετικό αρχείο XML.
  • Επικυρώστε το παραγόμενο αρχείου XML με τη δωρεάν χρήση του εργαλείου https://www.freeformatter.com/xml-validator-xsd.html χρησιμοποιώντας και το συνοδευτικό αρχείο τύπου XSD (schema.xsd) πριν να αναρτήσετε στην πλατφόρμα οπότε και πρέπει να λάβετε το μήνυμα: The XML document is valid.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Ανεβάζετε το αρχείο XML στο σύστημα Εργάνη MONO για προσωρινή αποθήκευση και όχι για τελική υποβολή. Ελέγχετε διεξοδικά όλα τα στοιχεία πριν την οριστική υποβολή!
Διευκρινίσεις:
  • Η ως άνω διαδικασία έτρεξε σε Microsoft Office 2019 και επιφυλασσόμεθα για τη λειτουργία της σε άλλες εκδόσεις του Office.  
  • Συμπληρώθηκαν στo XML τα απολύτως απαραίτητα πεδία και μόνο. 
  • Ως Δελτίο Ταυτότητας είχαμε Αστυνομική Ταυτότητα ενώ μπορεί να είναι Διαβατήριο κ.α. οπότε προσαρμόστε αναλόγως.  
  • Ο πίνακας εξάγει 257 γραμμές δηλαδή όσες είναι και oi χρωματισμένες γραμμές οπότε προσαρμόστε το μέγεθος εξαγωγής βάσει των δικών σας δεδομένων αναλόγως.  
  • Σε περίπτωση που δεν σας εμφανίζει την επιλογή Εξαγωγή στην καρτέλα Προγραμματιστή εκκινήστε το Excel σε Safe Mode. 
Τμήμα Δ' Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών
Περιφερειακή Διεύθυνση Α/Θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι