Επιμορφωτική Ημερίδα του Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού στο Κιλκίς
19032024Τρι
Τελ. Ενημέρωση:Τρι, 18 Ιουλ 2023

Επιμορφωτική Ημερίδα του Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού στο Κιλκίς

kilkisΜε πρώτο σταθμό το Κιλκίς ξεκίνησαν οι Ημερίδες που υλοποιούνται στο πλαίσιο λειτουργίας του Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Η πρώτη ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Επιμόρφωση Στελεχών ? Υπευθύνων στο Σχολικό Εκφοβισμό» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 1ου ΕΠΑΛ Κιλκίς. Οι επόμενες συναντήσεις προγραμματίζονται για τις 31 Ιανουαρίου στις Σέρρες, τις 3/2 στην Κατερίνη, τις 17/2 στη Βέροια, τις 28/2 στην Πέλλα, τις 7/3 στη Θεσσαλονίκη και τις 17 /3 στη Χαλκιδική.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιος Δ. Καρατάσιος, αφού ευχαρίστησε τους Διευθυντές Εκπαίδευσης Π.Ε. και Δ.Ε, κ. Κ. Ραμπίδη και κ. Γ. Κωνσταντινίδη, καθώς και όλους τους συνεργάτες του δικτύου Κιλκίς για τη συνεισφορά τους, αναφέρθηκε στον σκοπό της ίδρυσης του Παρατηρητηρίου, στην εντατική περίοδο προετοιμασίας που προηγήθηκε, καθώς και στις δράσεις, οι οποίες έχουν έως τώρα συντελεστεί.

 

Ο κ. Καρατάσιος κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να στηρίξουν ολόψυχα αυτή την προσπάθεια, τονίζοντας τις παιδαγωγικές και κοινωνικές προεκτάσεις της:

«Η εξάπλωση του φαινομένου της σχολικής βίας και του εκφοβισμού καταδεικνύει ότι απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις ως αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Με αυτό το σκεπτικό, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, σε συνεργασία με τους αρμόδιους Υφυπουργούς, προχώρησαν στην ίδρυση του Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, καθώς και στη συγκρότηση της αρμόδιας συντονιστικής επιτροπής.

Η προετοιμασία της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας έχει ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς εδώ και λίγους μήνες. Στόχος των δράσεων της Περιφερειακής μας Διεύθυνσης είναι η εξασφάλιση συνθηκών πρόληψης και παρέμβασης. Προς αυτή, μάλιστα, την κατεύθυνση οργανώθηκαν δίκτυα φορέων αποτελούμενα από εκπροσώπους της Εκκλησίας, Σχολικούς Συμβούλους, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς, ώστε σε συνεργασία με τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς Νέων, τα ΚΕΔΔΥ, την τοπική Αυτοδιοίκηση και την Εισαγγελία ανηλίκων, να υπάρχει δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης, όταν απαιτηθεί. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική προσπάθεια, την οποία καθιστούν αναγκαία, τα μηνύματα των καιρών μας».

Την Ημερίδα διοργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας με ενέργειες του Συντονιστή Δράσεων του Παρατηρητηρίου, Σχολικού Συμβούλου κ. Αλέξανδρου Κόπτση και των μελών της Ομάδας Υποστήριξης, Σχολικών Συμβούλων κ. Ιωάννη Αδαμόπουλου και κ. Χρήστου Ρουμπίδη, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.

Στην εκδήλωση, η οποία περιελάμβανε εισηγήσεις και βιωματικά εργαστήρια, πήραν μέρος τα μέλη των τοπικών δικτύων του Παρατηρητηρίου, τα στελέχη και οι Υπεύθυνοι Υποστήριξης Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού των σχολείων ΔΙ.Π.Ε. - ΔΙ.Δ.Ε Κιλκίς, ενώ παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα επιμόρφωσης και σε πενήντα επιπλέον ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς.

Εισηγητές εκ μέρους της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας ήταν ο Περιφερειακός Δ/ντης ΠΕ και ΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Γεώργος Καρατάσιος, η Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, κ. Ευαγγελία Ψυχογυιού, ο Συντονιστής και τα μέλη του Παρατηρητηρίου - Σχολικοί Σύμβουλοι, κ.κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, Ιωάννης Αδαμόπουλος και Χρήστος Ρουμπίδης, η κ. Ειρήνη Ευαγγελοπούλου, Προϊσταμένη ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Κιλκίς, η κ. Σωτηρία Καρολίδου, Υπεύθυνη Σ.Σ.Ν. Κιλκίς, η εκπαιδευτικός κ. Ανατολή Κωνσταντινίδου, Γραμματέας του ΔΣ ? Αντιπρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών ΠΕ και ΔΕ του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από την εκπρόσωπο του Χαμόγελου του Παιδιού και από ειδικούς ψυχολόγους - κοινωνιολόγους.

Την Ημερίδα, τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Εκκλησίας, των τοπικών αρχών, του δικαστικού, ιατρικού και επιστημονικού χώρου.


Επιμέλεια κειμένου:
Αμαλία Καραμήτρου

kilkis2

Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι