Χαιρετισμός στην ημερίδα για το Ατομικό Δελτίο Υγείας του Μαθητή στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
29032024Παρ
Τελ. Ενημέρωση:Τρι, 18 Ιουλ 2023

Χαιρετισμός στην ημερίδα για το Ατομικό Δελτίο Υγείας του Μαθητή στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης, όπως επίσης και η εμφάνιση εκείνων των δράσεων που προάγουν την υγεία στον γενικό πληθυσμό αποτελούν μια διεθνή πραγματικότητα. Η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας αποτελούν πλέον προτεραιότητα καθώς τα περισσότερα προβλήματα υγείας  της εποχής μας είναι αιτιολογικά, συνυφασμένα με το σύγχρονο τρόπο ζωής και με το σύγχρονο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Για να υποστηριχτεί αυτό απαιτούνται συντονισμένες δράσεις ατόμων, ομάδων, ειδικών επαγγελματιών και επιστημόνων προς το σύνολο του πληθυσμού, και ιδιαίτερα μέσα στο σχολείο σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, ώστε οι νέοι άνθρωποι να υιοθετούν συμπεριφορές που προάγουν το ευ ζην. Αποτελεί αναγκαιότητα να γίνει πράξη αυτό που είπε ο Ιπποκράτης ότι «κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν». Η σημαντικότητα του προληπτικού ελέγχου της υγείας των μαθητών, αλλά και η εκπαίδευση τους στις πρώτες βοήθειες, αποσκοπεί στην πρόληψη ατυχημάτων, την ατομική υγιεινή και τη γνωριμία με έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Ταυτόχρονα, απαιτείται να προαχθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε πολλαπλά επίπεδα, όπως την θεσμοθέτηση σχολιατρικής υπηρεσίας στα κέντρα υγείας αστικού τύπου  ανά δήμο ή διαμέρισμα  που θα έχουν υπ? ευθύνη τους όλα τα σχολεία της περιοχής. Θα παρακολουθούν την σωστή ανάπτυξη του παιδιού απ? τη προσχολική ηλικία  μέχρι το τέλος της σχολικής τους ζωής. Σε συνεργασία με τον οικογενειακό γιατρό ? ανεξάρτητα από το φορέα ασφάλισης - θα φροντίζουν επίσης μέσα από μια σειρά δωρεάν περιοδικών εξετάσεων να διασφαλίζεται τόσο η σωματική, ψυχική, κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη, όσο και η πρόληψη. Θα στελεχώνεται από γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων (παιδίατρους, ψυχολόγους, οφθαλμίατρους, οδοντίατρους, αθλίατρους κλπ)  για να μπορεί να αντεπεξέλθει με επάρκεια στα καθήκοντά του. Τη δημιουργία ιατρείων σε όλες τις σχολικές μονάδες και τη στελέχωσή τους με νοσηλευτικό προσωπικό. Θα φροντίζει σε συνεργασία με την σχολιατρική υπηρεσία όχι μόνο για την πρόληψη αλλά θα έχει συνολική εικόνα για την υγεία του κάθε παιδιού ξεχωριστά. Θα ενημερώνει την κάρτα υγείας του μαθητή. Θα μεριμνά μαζί με την σχολιατρική υπηρεσία για την επιμόρφωση  των  εκπαιδευτικών. Θα παρεμβαίνει μαζί με τους επόπτες δημόσιας υγείας για την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής στη σχολική μονάδα. Σε συνεργασία με την υπηρεσία δημόσιας υγείας,  θα ασκεί υγειονομικό έλεγχο στα κυλικεία και στους χώρους εστίασης των μαθητών. Θα φροντίζει για τον δωρεάν εμβολιασμό όλων των μαθητών  με τα απαραίτητα εμβόλια. Ταυτόχρονα, απαραίτητο κρίνεται η στελέχωση των σχολικών μονάδων με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς με σκοπό την φροντίδα της ψυχικής υγείας των μαθητών.

Στα πλαίσια αυτά η ημερίδα που πραγματοποιείται σήμερα βοηθάει προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της παρεχόμενης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε προληπτικό και αναπτυξιακό επίπεδο και προσδίδει τα ποιοτικά εκείνα χαρακτηριστικά που χρειάζεται  μια κοινωνία προκειμένου να κινείται σε πλαίσια πολιτισμικής ανάπτυξης.

Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι