Συνάντηση για την Εκπαίδευση των προσφύγων
28032024Πεμ
Τελ. Ενημέρωση:Τρι, 18 Ιουλ 2023

Συνάντηση για την Εκπαίδευση των προσφύγων

perif

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίουτο απόγευμα, στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης  Κεντρικής Μακεδονίας ενημερωτική συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΠΕΘ καθηγητή κ. Ιωάννη Παντή με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ωραιοκάστρου.

 Παρόντες ήταν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης   Κεντρικής Μακεδονίας  κ. Παναγιώτης Ανανιάδης, ο Προϊστάμενος Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Α/θμιας Εκπ/σηςκ. Νικόλαος Ακριτίδης, ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Παύλος Χαραμής και μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του ΥΠΠΕΘ για τη στήριξη των παιδιών των προσφύγων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΕΘ ανέπτυξε τα 4 κύρια σημεία του σχεδιασμού της ένταξης των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα.

  1. Η ευθύνη της εκπαίδευσης των παιδιών  στην χώρα ανήκει αποκλειστικά στο ΥΠΠΕΘ ως θεσμικού φορέα της πολιτείας. Η εκπαίδευση των προσφυγοπαίδων θα γίνει σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες προστασίας των παιδιών και το εθνικό δίκαιο.

  2. Δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθούν στα σχολεία παιδιά προσφύγων που δεν έχουν εμβολιαστεί.

  3. Η επιλογή των σχολικών μονάδων που θα φιλοξενήσουν προγράμματα εκπαίδευσης προσφύγων γίνεται με βάση τα κριτήρια που ορίζει η σχετική Κ.Υ.Α. για την εκπαίδευση των προσφυγοπαίδων.

  4. Η καθαριότητα, η φύλαξη και η θέρμανση των σχολικών μονάδων που θα φιλοξενήσουν προγράμματα εκπαίδευσης προσφύγων έχει εξασφαλιστεί μέσω της συμφωνίας με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

  5. Το ΙΕΠ έχει εγκρίνει το πρόγραμμα σπουδών, το διδακτικό υλικό και τα βιβλία, κι έχει ληφθεί μέριμνα για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που θα απασχοληθούν στα προγράμματα αυτά.

    O Γενικός Γραμματέας διαβεβαίωσε την Ένωση Γονέων ότι τα παραπάνω θα υλοποιηθούν και τους κάλεσε να δείξουν εμπιστοσύνη στο ΥΠΠΕΘ και στην τεράστια εμπειρία του στο χώρο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Η ένωση γονέων ανταποκρίθηκε θετικά  και αναμένεται να  προβεί σε δική της ανακοίνωση. 
Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι