Μήνυμα Περιφερειακού Διευθυντή για την 5η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα του Εκπαιδευτικού
28032024Πεμ
Τελ. Ενημέρωση:Τρι, 18 Ιουλ 2023

Μήνυμα Περιφερειακού Διευθυντή για την 5η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα του Εκπαιδευτικού

 student-teacher-student

ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ 


Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε, ψυχές! 
Κι ότι σ' απόμεινε ακόμη στη ζωή σου, 
Μην τ' αρνηθείς! Θυσίασέ το ως τη στερνή πνοή σου! 
Χτισ' το παλάτι, δάσκαλε σοφέ! 

Κι αν λίγη δύναμη μεσ' το κορμί σου μένει, 
Μην κουρασθείς. Είν' η ψυχή σου ατσαλωμένη. 
Θέμελα βάλε τώρα πιο βαθειά, 
Ο πόλεμος να μη μπορεί να τα γκρεμίσει. 

Σκάψε βαθειά. Τι κι' αν πολλοί σ' έχουνε λησμονήσει; 
Θα θυμηθούνε κάποτε κι αυτοί 
Τα βάρη που κρατάς σαν Άτλαντας στην πλάτη, 
Υπομονή! Χτίζε, σοφέ, της κοινωνίας το παλάτι ...

 

Η 5η Οκτωβρίου καθιερώθηκε από την UNESCO ως η παγκόσμια ημέρα του εκπαιδευτικού, προκειμένου να τιμήσει τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και να τονίσει τη σημασία του πολυδιάστατου έργου τους. Συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Ημέρα του Εκπαιδευτικού δίνει την ευκαιρία να επικεντρωθεί η προσοχή του κόσμου στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο δάσκαλος στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους μαθητές. Ο ρόλος του δασκάλου, σήμερα και πάντα, δεν περιορίζεται στη μετάδοση της γνώσης. Είναι συμβουλευτικός, διαμεσολαβητικός, συμπαραστατικός, συνεργατικός και καθοδηγητικός. Έτσι, το επάγγελμα του εκπαιδευτικού βρίσκεται σε κυρίαρχη και επικρατέστερη θέση στην κοινωνία, διότι η εκπαίδευση και η μόρφωση της κοινωνίας εξαρτάται από τον ίδιο. Ας είναι η ημέρα αυτή μια ευκαιρία να αποτίσουμε όλοι μας φόρο τιμής σε εκατομμύρια εκπαιδευτικούς σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι εργάζονται με πάθος καθημερινά με τους μαθητές τους. Σε αυτούς που οδηγούν και καθοδηγούν, προσφέροντας γνώση και διδάσκοντας την αλήθεια και το ήθος.

Την ημέρα αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά τους ακούραστους εκπαιδευτικούς της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας για την ανιδιοτελή τους προσφορά και τον καθημερινό τους αγώνα για τη διαμόρφωση υγιών, ελεύθερων και ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.

 

Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι