Απολογισμός Συνεδρίου Θεολόγων Εκπαιδευτικών
19042024Παρ
Τελ. Ενημέρωση:Τρι, 18 Ιουλ 2023

Απολογισμός Συνεδρίου Θεολόγων Εκπαιδευτικών

Στις 27-29 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε το 3ο Συνέδριο Θεολογίας, που διοργανώνεται από κοινού από το τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Εργαστήριο Παιδαγωγικής του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Συνέδριο παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο για τους Θεολόγους εκπαιδευτικούς, αλλά και για πληθώρα ομιλητών από διάφορους χώρους. Συγκεκριμένα, από το χώρο της Εκκλησίας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ως ένας από τους κεντρικούς ομιλητές, έκανε μια δυναμική παρέμβαση στα θρησκευτικά και παιδαγωγικά δρώμενα. Μαζί του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος (Τουρνάς) συμμετείχε στις εργασίες του Συνεδρίου, ενώ ο Πατήρ Τιμόθεος Ρωμανάς ήταν από τους κεντρικούς ομιλητές της Στρογγυλής Τράπεζας που έλαβε χώρα στα πλαίσια του Συνεδρίου. Ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Καθηγητής Θεόδωρος Γιάγκου στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ύπαρξη φονταμενταλισμού στο διάλογο για το θέμα του τρόπου διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών, που πιθανόν να έχει δυσάρεστες συνέπειες τόσο για το ίδιο το μάθημα, οδηγώντας το σε συρρίκνωση, όσο και για τις Θεολογικές Σχολές. Ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, Καθηγητής Παναγιώτης Σκαλτσής, τόνισε την θέση του Τμήματος Θεολογίας για το μάθημα των Θρησκευτικών ως σημαντικό αγωγό πρόσληψης και εργαλείο κατανόησης της πραγματικότητας και αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες που έχει στην διαμόρφωση της προσωπικότητας, στην ανάπτυξη της κριτικής και αυτοκριτικής σκέψης των μαθητών για να επεξεργάζονται διαχρονικά, πανανθρώπινα και ιδιαιτέρως επιτακτικά αιτήματα.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αλέξανδρος Κόπτσης αναφέρθηκε στη σημασία της αναβάθμισης του μαθήματος των Θρησκευτικών, συνδυάζοντας την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές, παιδαγωγικές και διδακτικές απαιτήσεις και ανάγκες της σημερινής κοινωνίας. Την παιδαγωγική του άποψη επί του θέματος παρουσίασε και ο Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Χρήστος Γιανναράς, που υπογράμμισε το ρόλο του μαθήματος των Θρησκευτικών στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών και στη δημιουργία ελεύθερων και αυτόνομων πολιτών και προσωπικοτήτων. Επιπλέον, η κ. AngelaKaupp, Καθηγήτρια του Ινστιτούτου Καθολικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Koblenz-Landau Γερμανίας, αναφέρθηκε στην αύξηση της κοινωνικής πολυφωνίας, που αντικατοπτρίζεται στο σύγχρονο μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά και στην αναγκαιότητα του «Θρησκευτικού Γραμματισμού» για το μέλλον των κοινωνιών. Οι ομιλητές της στρογγυλής τραπέζης, συντονιστές Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης κ. Νικόλαος Ακριτίδης και κ. Πολύβιος Στράντζαλης αντίστοιχα και η κ. Βασιλική Μητροπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια και Διευθύντρια του εργαστηρίου Παιδαγωγικής του τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ, έθεσαν τον προβληματισμό ως προς τη θέση και τις δυνατότητες της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης για την καλλιέργεια δεξιοτήτων και στάσεων στους μαθητές σε μια ραγδαία μεταβαλλόμενη κοινωνία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κ. Βασιλική Μητροπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή του κόσμου στις εργασίες του συνεδρίου και διατύπωσε την σπουδαιότητα της ετήσιας διοργάνωσης του Συνεδρίου Θεολογίας, καθώς συνιστά ένα βήμα έκφρασης για τους Θεολόγους εκπαιδευτικούς.

Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι