Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
19042024Παρ
Τελ. Ενημέρωση:Τρι, 18 Ιουλ 2023

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

eidikiagogi9

 

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

 

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία το 1993 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η ημέρα αυτή δίνει μια ευκαιρία στην κοινωνία να εστιάσει την προσοχή της στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους και υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που θα αναπτύξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση. Βασική μέριμνα όλων οφείλει να είναι η συνειδητοποίηση ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν πλήρως σε όλους τους τομείς της ζωής και να απολαμβάνουν ίδιες συνθήκες διαβίωσης με τους άλλους πολίτες. Για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητη σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η συνεργασία όλων των φορέων σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για την αναβάθμιση των υποδομών, την καταπολέμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων, την ευαισθητοποίηση του κόσμου όσον αφορά στην αναγκαιότητα σεβασμού της ανθρώπινης ετερογένειας και την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους.

Σε αυτό το πλαίσιο η εκπαιδευτική κοινότητα, με ιδιαίτερη ευαισθησία, δημιουργεί προϋποθέσεις ένταξης των ατόμων με αναπηρία στη σχολική ζωή, με αντισταθμιστικούς θεσμούς, υποστηρικτικές δράσεις αφύπνισης και ευαισθητοποίησης, ειδικά προγράμματα καλών πρακτικών και ενίσχυση των εκπαιδευτικών δομών.

Οι μαθητές με αναπηρία είναι δίπλα μας, είναι μαζί μας. Αναμένουν και διεκδικούν ουσιαστικές αλλαγές από όλους μας για την απρόσκοπτη ένταξή τους στη μαθησιακή διαδικασία, ξεπερνώντας την κάθε μορφή αποκλεισμού και άνισης μεταχείρισης. Είναι χρέος όλων μας να τους εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα να ασκήσουν ανεμπόδιστα τα δικαιώματά τους.

 

Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι