Δελτίο Τύπου - Τελική Ημερίδα Διάχυσης Ευρωπαϊκού Προγράμματος NEMESIS της ΠΔΕ Κ.Μακεδονίας
19032024Τρι
Τελ. Ενημέρωση:Τρι, 18 Ιουλ 2023

Δελτίο Τύπου - Τελική Ημερίδα Διάχυσης Ευρωπαϊκού Προγράμματος NEMESIS της ΠΔΕ Κ.Μακεδονίας

nemesis-final2

Την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 και ώρα 11.00 πραγματοποιήθηκε η Διαδικτυακή Ημερίδα Διάχυσης Δράσεων των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Nemesis της ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Nemesis και κατά το 3Ο έτος λειτουργίας του, συμμετέχουν από την Ελλάδα οι σχολικές μονάδες: 3ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, 43ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Σχολείο Ολύνθου, Δημοτικό Σχολείο Κλειδίου Ημαθίας, Δημοτικό Σχολείο Πλατέος Ημαθίας και το Διαπολιτισμικό Λύκειο Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Στο ίδιο έργο συμμετέχουν οι σχολικές μονάδες του εξωτερικού: Herringthorpe Junior School από την Αγγλία, Ceip Los Albares από την Ισπανία, Agrupamento de Escolas da Maia από την Πορτογαλία και το Ecole  elementaire du Carei από την Γαλλία.

Στην διαδικτυακή Ημερίδα παρουσιάστηκαν - μέσω τηλεδιάσκεψης  έργα που υλοποιήθηκαν από τα σχολεία κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού προγράμματος. Το πρόγραμμα της ημερίδας ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα της ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας ( www.kmaked.gr) ενώ ο σχετικός σύνδεσμος για την παρακολούθηση της εκδήλωσης μέσω καναλιού YouTube της Περιφέρειας Εκπαίδευσης ακολουθεί: https://www.youtube.com/watch?v=K24A0vl6Vzk .

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα NEMESIS σχεδιάζει, αναπτύσσει και αξιολογεί ένα εκπαιδευτικό μοντέλο για την απόκτηση ικανοτήτων από του μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναφορικά με την Κοινωνική Καινοτομία.

Αυτή η δράση επιτρέπει στους μαθητές να γίνουν δημιουργικοί κοινωνικοί στοχαστές και να αναπτύξουν επιχειρηματική νοοτροπία ώστε να γίνουν κοινωνικοί μετασχηματιστές σε έναν κόσμο όπου οι ανισότητες, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός εξακολουθούν να είναι έκδηλα.

Το μοντέλο NEMESIS βασίζεται σε ένα συνδυασμό καινοτόμων παιδαγωγικών μεθόδων και μοντέλων μάθησης, ανοικτών τεχνολογιών και συμμετοχικών συμπράξεων και διαδικασιών. Δημιουργεί επίσης γέφυρες μεταξύ των μαθησιακών κοινοτήτων και των αυθεντικών εμπειριών κοινωνικής καινοτομίας με τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής κοινότητας κοινωνικής καινοτομίας από επαγγελματίες που είναι έτοιμοι να αλληλοεπιδρούν με τους μαθητές, διευκολύνοντας τη διεπιστημονική και τη διαγενειακή μάθηση. Επιπλέον και με στόχο να ενισχύσει τις δυνατότητές της κοινωνικής ενσυναίσθησης και ευθύνης, να κλιμακωθεί και να υιοθετηθεί από εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη, η δράση αναπτύσσει μια πλατφόρμα ανοιχτής μάθησης για την κοινωνική καινοτομία ώστε να παρέχει πρόσβαση σε συγκεκριμένα εκπαιδευτικά μοντέλα και πόρους για όλους, με έμφαση σε όσους προέρχονται από μειονεκτικά περιβάλλοντα.

Το NEMESIS εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Πορτογαλία εμπλέκοντας τα ενδιαφερόμενα μέρη στη συν-δημιουργία εκπαιδευτικών πόρων, τη συλλογική μάθηση μέσω της ανάπτυξης σχεδίων καθώς και της ψηφιακής αφήγησης όπως επίσης και της ανάπτυξης διαδικτυακών κοινοτήτων μάθησης και ανταλλαγής γνώσεων. Με αυτό τον τρόπο, το έργο οικοδομεί ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό μοντέλο που θα ενεργεί ως καταλύτης στην πανευρωπαϊκή καινοτόμο εκπαίδευση βασισμένη στις δεξιότητες, η οποία αναμένεται να βελτιώσει τις τρέχουσες πρακτικές διδασκαλίας και εκμάθησης και να οδηγήσει το πάθος των μαθητών για βιώσιμη κοινωνική αλλαγή.

Το NEMESISέχει σκοπό να βοηθήσει τους μαθητές σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους κοινωνικούς επιχειρηματίες στο σχεδιασμό και την εφαρμογή καινοτόμων παιδαγωγικών πρακτικών σε σχέση με την κοινωνική καινοτομία καθώς και να παρέχει όλα τα εφόδια στους μαθητές ώστε να γίνουν κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι και να αναπτύξουν στάσεις και δεξιότητες κοινωνικής αλληλεγγύης και καινοτομίας.

Ο κύριος ιστότοπος του έργου είναι ο ακόλουθος: https://nemesis-edu.eu Επίσης παρατίθεται και η σχετική πλατφόρμα συνεργασίας και υποστήριξης της δράσης και του προγράμματος: https://nemesis.odl.org.

Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι