Aπολογισμός - Αποτελέσματα 2ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής
20042024Σαβ
Τελ. Ενημέρωση:Τρι, 18 Ιουλ 2023

Aπολογισμός - Αποτελέσματα 2ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής

DSCN2769 resize

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο (12 και 13.12.2015) το 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής που τελεί υπό την αιγίδα της ΔΕΠΠΣ και διοργανώθηκε από το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τη στήριξη Φορέων της Εκπαίδευσης (Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας, Δ/νσης Δ.Δ.Ε. Θεσσαλονίκης, Σχολικών Συμβούλων της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας, μελών  ΔΕΠ του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας) και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμου Νεάπολης  Συκεών).

Το ΜΦΡ φέτος απέκτησε Πανελλαδικό και Ευρωπαϊκό χαρακτήρα, καθώς σε αυτό έλαβαν μέρος μαθητές και μαθήτριες από σχολεία όλης της Ελλάδας (Ξάνθη, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Χαλάστρα, Καβάλα, Λάρισα, Κ. Καστρίτσι Πελοποννήσου κ.α.) και από τέσσερις Ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Ρουμανία, Τουρκία και Πολωνία).

Οι συμμετοχές των παιδιών σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της ρομποτικής εντυπωσίασαν την κριτική επιτροπή για την αρτιότητα, την ποιότητα, την εφευρετικότητα και την ευαισθησία των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών τους, καθώς οι περισσότερες ρομποτικές κατασκευές των παιδιών άντλησαν έμπνευση από την παροχή βοήθειας σε άτομα αναπηρίες, από οικολογική συνείδηση για την προστασία του περιβάλλοντος και άλλους αξιόλογους τομείς.

 

Μαθητές/τριες εντυπωσίασαν τους παραβρισκόμενους, τόσο στο αγωνιστικό, όσο και στο εκθεσιακό μέρος, οι οποίοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Το εκθεσιακό μέρος του 2ου ΜΦΡ διενεργήθηκε στο πλαίσιο και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, που υλοποιεί το σχολείο μας, με σκοπό την πρόληψη της σχολικής διαρροής, καθώς η ρομποτική αποτελεί μια από τις καλές πρακτικές που οικοδομεί το ελκυστικό σχολείο, το σχολείο που αγαπούν οι μαθητές.

Έτσι, το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ως συντονιστικός φορέας του προγράμματος, ανέλαβε να μυήσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας (Ισπανία, Ρουμανία, Πολωνία και Τουρκία) στην εκπαιδευτική ρομποτική και σε αυτό το πλαίσιο ιδρύσαμε τον Νοέμβριο του 2015 τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Ρομποτικής.  Η καινοτόμα αυτή δράση στηρίχτηκε στον εθελοντισμό για την παροχή ίσων ευκαιριών στους μαθητές και τις μαθήτριες για να αναπτύξουν την εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητα τους, αποκτώντας σημαντικές δεξιότητες μέσα από ομαδοσυνεργατικές πρακτικές και με παιγνιώδη τρόπο να προσεγγίσουν τη γνώση βιωματικά.

Μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί και από τις τρεις σχολικές βαθμίδες βίωσαν μια σημαντική εμπειρία μέσα από αυτή τη γιορτή της ρομποτικής, καθώς τα χαμόγελα και η χαρά των παιδιών, η άμιλλα και η συνεργασία ήταν οι νικητές!

Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι