Απολογισμός 8ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής
16042024Τρι
Τελ. Ενημέρωση:Τρι, 18 Ιουλ 2023

Απολογισμός 8ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής

Ακόμα ένα όμορφο ταξίδι τελείωσε. Το  8ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής,  η μεγαλύτερη μαθητική επιστημονική διοργάνωση της Κεντρικής Μακεδονίας ολοκληρώθηκε το απόγευμα της  Πέμπτης  21 Απριλίου 2016 στο ΝΟΗΣΙΣ.
Ένα τριήμερο που γέμισε από τον παλμό, την φαντασία και την καινοτομία των μαθητών. 

Οι αριθμοί και φέτος εντυπωσιακοί: 3200 μαθητές  σύνεδροι, 400 εκπαιδευτικοί , 20 σχολικοί σύμβουλοι, 40 καταρτιζόμενοι τεχνικοί, ηχολήπτες, ραδιοφωνικοί παραγωγοί του Δ.Ι.Ε.Κ. Επανομής  και ένας μεγάλος αριθμός προσωπικού από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης  Κεντρικής Μακεδονίας,  από τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. , το ΝΟΗΣΙΣ και του Τ.Μ.Θ. που ένωσαν τις δυνάμεις τους για αυτήν την διοργάνωση.

Κατά τη διάρκεια έναρξης του 8ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής απηύθυνε  χαιρετισμό ο Υπουργός Παιδείας  κ. Φίλης, ενώ Περιφερειακός Διευθυντής  Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ανανιάδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες προώθησης και υποστήριξης του ελεύθερου και ανοικτού λογισμικού, για τον εξοπλισμό των Εργαστηρίων Πληροφορικής, με στόχο τη δημιουργία ενός σχολείου που θα είναι καινοτόμο και θα παρέχει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης για όλους.

 

 

Ο  Πρόεδρος του ΝΟΗΣΙΣ, καθηγητής κ. Μιχαήλ Σιγάλας καλωσόρισε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας , επισημαίνοντας πως το Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής προσφέρει την ευκαιρία της ομαδικής, συνεργατικής δουλειάς , την οποία οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να την παρουσιάσουν ενώπιον ακροατηρίου


Μαθητές από 165 Σχολικές Μονάδες παρουσίασαν 262 εργασίες  
projects στο συνεδριακό κέντρο και στα θεματικά πάρκα του ΝΟΗΣΙΣ:

Α) Roboland  ήταν το κεντρικό εκθεσιακό σημείο του συνεδρίου κερδίζοντας τις εντυπώσεις από το κοινό. Εκεί συναντήσαμε Υποβρύχια Ρομπότ,  τηλεκατευθυνόμενα οχήματα με mobile συσκευές, μετεωρολογικούς σταθμούς, έξυπνα σπίτια, αυτοματισμούς θερμοκηπίων, Ρομπότ ξεναγούς κτλ
 τα οποία όλα αυτά μας εξέπληξαν ευχάριστα για το επίπεδο της μαθητικής καινοτομίας.

Β) Η GameLand  έδινε κέφι στο πρώτο όροφο και οι μαθητές  μας προσκαλούσανε να «παίξουμε»  τα δικά τους κατασκευασμένα παιχνίδια αποκαλύπτοντας τα μυστικά του κώδικα παιχνιδιών.


Γ) Στο
E-posterShow  οι μαθητές  μεταμορφώνονταν σε εκπαιδευτικούς  και παρουσιάζανε στο κοινό, τις  δικές τους ερευνητικές εργασίες.

Σε όλα τα θεματικά πάρκα και το συνεδριακό χώρο, υπήρχαν ζωντανές μεταδόσεις.  3 Τηλεοπτικά Web Livestreaming  Κανάλια και 1 Ραδιοφωνικό.  Τον Ραδιοφωνικό Σταθμό του Συνεδρίου συντόνιζαν οι καταρτιζόμενοι του Δ.Ι.Ε.Κ. Επανομής με συνεντεύξεις πρωταγωνιστών μαθητών και εκπαιδευτικών. Στόχος των μικρών δημοσιογράφων   ήταν να μεταδώσουν τον όμορφο παλμό των μαθητών, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να παρακολουθήσουν  αξιόλογα
Workshopsπάνω σε θέματα όπως 3DPrinting, AndroidStudyJams, Raspberry PI κτλ.   Πάνω από 100 εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν μέσα στο τριήμερο 19-21 Απριλίου.

Τέλος η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης τίμησε για την ανεκτίμητη προσφορά τους στη διοργάνωση του Συνεδρίου το Ίδρυμα Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας και το Σωματείο Φίλοι του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Τις τιμητικές πλακέτες  παρέδωσε εκ μέρους της Περιφέρειας Εκπαίδευσης , ο Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Α/θμιας Εκπαίδευσης  Κεντρικής Μακεδονίας  κ. Ακριτίδης Νικόλαος στον Γενικό Διευθυντή του ΝΟΗΣΙΣ κ. Κοντονικολάου και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Φίλοι Τ.Μ.Θ.  κ . Τρίμη Αντώνιο. 

 

Κλείνοντας η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας θα θελε να ευχαριστήσει για  μία ακόμα φορά :

1) τους Μαθητές και τους Εκπαιδευτικούς που αποτέλεσαν  την ψυχή του συνεδρίου,

2) τους Σχολικούς Συμβούλους Πληροφορικής, Εφόπουλο Βασίλη, Κοτίνη Ισαβέλα, Μανουσαρίδη Ζαχαρία, Τζελέπη Σοφία  καθώς και τους Σχολικούς Συμβούλους της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που είχαν την ευθύνη της επιστημονικής καθοδήγησης των εργασιών. Αξιολόγησαν ένα μεγάλο αριθμό εργασιών των μαθητών και αφιέρωσαν πολλές ώρες προσωπικής δουλειάς,


3) τους Υπευθύνους - Τεχνικούς των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ  Κεντρικής Μακεδονίας όπως  και  σε όλη την ομάδα Υποστήριξης του Συνεδρίου, εκπαιδευτικούς και διοικητικούς από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης,

4) τους Εκπαιδευτικούς  γιατρούς - νοσηλευτές της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που ήταν σε ετοιμότητα ώστε να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες σε τυχόν απρόοπτα περιστατικά.

5) τους Διευθυντές Εκπαίδευσης  για την άριστη συνεργασία στην οργάνωση και τη διάθεση του προσωπικού. Αρκετοί Διευθυντές τίμησαν με την παρουσία τους  συμμετέχοντας στο προεδρείο  στις εργασίες του Συνεδρίου παρόλο το βεβαρημένο πρόγραμμά τους,

6) τους συνδιοργανωτές του Συνεδρίου, το Ίδρυμα Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ με τον Πρόεδρο  Δ.Σ.   κ. Σιγάλα Μιχαήλ  και  το Σωματείο,  Φίλοι του Τεχνικού Μουσείου με επικεφαλής τον Πρόεδρο Δ.Σ.  κ. Τρίμη Αντώνιο   για την εξαιρετική συνεργασία,

7) τους χορηγούς του Συνεδρίου που προσέφεραν  αφίσες, banners, συνεδριακό υλικό  και εδέσματα προς τους μαθητές, τις εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια, OTE-COSMOTE, Πλανητάριο Θεσσαλονίκης, OTS,  καθώς και τον χορηγό επικοινωνίας την EΡΤ3 και την δημοσιογραφική ομάδα μαθητών , εκπαιδευτικών του EuropeanSchool  Radio,

8) τις ομάδες Τεχνικής υποστήριξης, ηχοληψίας, ραδιοφωνικών παραγωγών από τους καταρτιζόμενους και εκπαιδευτές του Δ.Ι.Ε.Κ. Επανομής. Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Διευθυντή του ΙΕΚ  κ. Βασίλειο Πούλιο για την αμέριστη υποστήριξή του, τα τελευταία 3 χρόνια.

Κλείνοντας τα φώτα του 8ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής, είμαστε  υποχρεωμένοι  να σας προσκαλέσουμε   στο  9ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής  το οποίο θα διεξαχθεί την άνοιξη του 2017 στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας -  ΝΟΗΣΙΣ. 

 

 

 

 

Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι