Απολογισμός Επιμορφωτικής Ημερίδας Διάχυσης Καλών Πρακτικών του προγράμματος "Παίζοντας με τα πρωτόνια"
19042024Παρ
Τελ. Ενημέρωση:Τρι, 18 Ιουλ 2023

Απολογισμός Επιμορφωτικής Ημερίδας Διάχυσης Καλών Πρακτικών του προγράμματος "Παίζοντας με τα πρωτόνια"

01

Την Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017 και ώρα 8.30 π.μ. στο αμφιθέατρο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας NOESIS πραγματοποιήθηκε ημερίδα για όλους τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες της Σχολικής Συμβούλου κας Ζαφειρούλας Μυλωνά της 16ης περιφέρειας Π.Ε. Θεσσαλονίκης, με θέμα: Παρουσίαση καλών πρακτικών και διάχυσης προγράμματος «Παίζοντας με τα πρωτόνια».

Το πρόγραμμα  «Παίζοντας με τα πρωτόνια» ή «Playingwithprotons» που υποστηρίζεται από το πείραμα CMS του CERN, οργανώθηκε, εκπονήθηκε και συντονίστηκε στο 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου ? Κορδελιού, από την πρεσβευτή της δράσης εκπαιδευτικό Ζερβού Κυριακή.

Σκοπός της ημερίδας ήταν να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να εισάγουν τους μικρούς τους μαθητές σ? ένα ταξίδι γνώσης, ενισχύοντας την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και τη διερευνητική τους ικανότητα, τονώνοντας έτσι το ενδιαφέρον τους για την επιστημονική έρευνα και ανακάλυψη.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι:

1. H εξοικείωση των εκπαιδευτικών με την έρευνα, γνώση, καινοτομία και κουλτούρα του μεγαλύτερου εργαστηρίου σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο

2. Η έμπνευση και παρακίνηση των εκπαιδευτικών να μεταφέρουν τον επιστημονικό τρόπο σκέψης και την ερευνητική κουλτούρα του CERN στους μαθητές τους, λειτουργώντας παράλληλα ως πρότυπα και πολλαπλασιαστικοί παράγοντες στην τοπική τους κοινωνία

3. Η έρευνα, ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων και συμμετοχικών εκπαιδευτικών δράσεων μέσα και έξω από την τάξη

4.Η ανάπτυξη ανοιχτής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να ανταλλάσσουν εμπειρίες και γνώση από την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των μαθητών τους.

Στην ημερίδα διάχυσης αρχικά έλαβαν χώρα οι παρουσιάσεις των εκπροσώπων του προγράμματος:

  •  Δρ. Άγγελου Αλεξόπουλου, Education & Outreach Officer, CERN, Υπεύθυνοςπρογράμματος Playing with Protons
  • Τίνας Νάντσου, Φυσικού, Εκπαιδευτικού, Παιδαγωγικά Υπεύθυνης του Playing with Protons για την Ελλάδα
  • Στέφανου Χερουβή, Υπεύθυνου Ανάπτυξης εκπ/τικών κοινοτήτων και βιωσιμότητας του Playing with Protons για την Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής δράσης CREATIONS,  Ερευνητή στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της  Ελληνογερμανικής Αγωγής

Ακολούθησε ζωντανή σύνδεση και εικονική περιήγηση στο CERN. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν πειράματα φυσικής με απλά υλικά από την κα Νάντσου με τη συμμετοχή μαθητών του 6ου Διαπολιτισμού Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου ? Κορδελιού και τέλος όλες οι δράσεις κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, από τους μαθητές και μαθήτριες των  ΣΤ1, ΣΤ2, Ε2 τάξεων με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών Άρτεμις Κεφαλίδου, Ζαχαρούλας Κυριακίδου, Ελένης Δελημπέη, Ηλέκτρας Καρακατσάνη και Φίλιππου Γκούτζου.

Η ημερίδα μεταδόθηκε τηλεοπτικά μέσω διαδικτύου από την Περιφερειακή Δ/νση Π.Ε. & Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας στο σύνδεσμο  http://www.webtv.kmaked.eu

 

 

Φωτογραφικό Υλικό         

 

Βίντεο της Ημερίδας

Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι