Απολογισμός 7ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής
19032024Τρι
Τελ. Ενημέρωση:Τρι, 18 Ιουλ 2023

Απολογισμός 7ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής

vlcsnap-2021-12-19-02h09m46s077

Το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 υλοποιήθηκε το 7ο Διαδικτυακό Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής και η Έκθεση Μαθητικής Καινοτομίας Ειδικής Αγωγής, που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Διεύθυνση A/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας, το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου των ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας, η Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Δ. Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Νεάπολης Συκεών. Υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Α.Π.Θ. και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ).

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘ Αλέξανδρος Κόπτσης, ο Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Κ. Μακεδονίας Θωμάς Μπαχαράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Άγγελος Χαριστέας, ο Πρόεδρος του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ) Μιχαήλ Σιγάλας και ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ) Θανάσης Κοντονικολάου. Τον συντονισμό ανέλαβε η Διευθύντρια του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ελένη Μούζουρα, ενώ το φεστιβάλ πλαισιώθηκε μουσικά με τραγούδια από μαθήτριες του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Σε αυτή την διοργάνωση που υλοποιήθηκε με την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, εξολοκλήρου διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας, συμμετείχαν περίπου 80 μαθητές/ριες Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων και σχολείων Ειδικής αγωγής, Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., από την Αριδαία, τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, τις Σέρρες και το Σιδηρόκαστρο.

Μαθητές/ριες από τον όμιλο ραδιοφώνου του Πειραματικού Γυμνασίου ΠΑΜΑΚ, μαζί με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό κ. Νίκο Γιαγκούλη ΠΕ86, παρουσίασαν συνεντεύξεις των συμμετεχόντων στο 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής διαδικτυακά, μέσα από το European School Radio, που ήταν χορηγός επικοινωνίας.

Ανάμεσα στις παρουσιάσεις, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακό workshop, που παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί, με θέμα: «Τρισδιάστατη Σχεδίαση και Εκτύπωση» από τον καθηγητή του Τμήματος Φυσικής, Δ/ντή στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Διδακτικής της Φυσικής του Α.Π.Θ. Χαρίτωνα Πολάτογλου και τους συνεργάτες του, Ανθούλα Μαΐδου και Αναστάσιο Ροδίτη. Την τεχνική υποστήριξη της διαδικτυακής υλοποίησης είχε ο διοικητικός υπάλληλος της ΠΔΕ Κ.Μακεδονίας Κωστής Ηλιάδης, ο εκπαιδευτικός ΠΕ06 Ευθύμιος Μαυρογεωργιάδης και ο εκπαιδευτικός ΠΕ86 Δημήτρης Κουκλιάτης

Οι μαθητές/ριες όλων των ομάδων εντυπωσίασαν με τις ευφάνταστες ρομποτικές κατασκευές, την ευαισθησία τους και την ικανότητά τους να εντοπίζουν προβλήματα και να προσπαθούν να δώσουν ρομποτικές λύσεις. Παρουσίασαν ρομποτικές κατασκευές σε θέματα σχετικά με την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και προστασίας από τον Covid-19, έξυπνες εφαρμογές υγείας και φροντίδας, έξυπνα σπίτια και πόλεις, έξυπνο αγρόκτημα, αυτόνομα οχήματα, έξυπνες συσκευές για άτομα ΑΜΕΑ, ρομποτικές εφαρμογές για την αειφορία , την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία από την κλιματική αλλαγή.

Απονεμήθηκαν έπαινοι - βραβεία στις εξής κατηγορίες:

Α) Στην κατηγορία «καλύτερης παρουσίασης - συνεργατικότητας» το βραβείο απονεμήθηκε στο 4ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης με το έξυπνο Bowling και στη σύμπραξη του 1ου, 5ου & 6ου Γυμνάσιου Δράμας με το ρομπότ που φροντίζει ασθενείς.

Β) Στην κατηγορία «Υγεία - Φροντίδα - Covid-19» το βραβείο απονεμήθηκε στο Ε.Ε.Ε.ΕΚ Κιλκίς με τα έξυπνα μέσα προστασίας από τον Covid-19, στο Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αριδαίας με την έξυπνη καρέκλα για ΑΜΕΑ και στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών με το έξυπνο μονόζυγο για αθλητή ΑΜΕΑ.

Γ) Στην κατηγορία «Έξυπνα σπίτια - συσκευές, αυτόνομα οχήματα» το βραβείο απονεμήθηκε στις δύο ομάδες του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης για την έξυπνη πόρτα για ΑΜΕΑ και την έξυπνη μπάρα.

Δ) Στην κατηγορία «Προστασία Περιβάλλοντος  Αειφορίας» το βραβείο απονεμήθηκε στις δύο ομάδες του ομίλου ρομποτικής του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τον τηλεκατευθυνόμενο αναδασωτή και τον καθαριστή θαλασσών.

Ε) Στην κατηγορία «Αρτιότητα κατασκευής» το βραβείο απονεμήθηκε στο Παλλατίδειο Γυμνάσιο Σιδηροκάστρου με το έξυπνο ρομπότ που αποφεύγει εμπόδια στον δρόμο και αποτρέπει τα ατυχήματα.

ΣΤ) Στην κατηγορία «Εφαρμογή και Χρηστικότητα Έργου» το βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα του ομίλου ρομποτικής του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που αποτελούνταν από μαθητές/ριες του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για την έξυπνη πόλη, η οποία ηλεκτροδοτείται από καθαρές πηγές ενέργειας, διαθέτει έξυπνο διαχωριστή απορριμμάτων για ανακυκλώσιμα υλικά και έξυπνο αναλυτή της καθαρότητας του νερού και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σίνδου με το έξυπνο όχημα αποκομιδής σκουπιδιών.

Ζ) Στην κατηγορία «Πρωτοτυπία Ιδέας-κατασκευής» το βραβείο απονεμήθηκε στο Δημοτικό της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης για την ρομποτική κατασκευή προστασίας από τον Covid-19 και στην σύμπραξη του 4ου, 6ου & 9ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας για το έξυπνο αγρόκτημα.

Βασικός παιδαγωγικός στόχος του Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής είναι η ενθάρρυνση των μαθητών στην ενασχόληση με την κατασκευή και τον προγραμματισμό αυτοσχέδιων ρομποτικών κατασκευών, στην ομαδική εργασία, στην ανάληψη πρωτοβουλιών, στις ίσες ευκαιρίες, στην συνεκπαίδευση, στην καινοτομία και στην ευρεσιτεχνία, μέσα από την ανακαλυπτική μάθηση.

Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014 με το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής, με την αιγίδα και την έγκριση της ΔΕΠΠΣ και συνεχίστηκε απρόσκοπτα έως τον Δεκέμβριο του 2019 με την υλοποίηση του 6ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής, ενώ δεν υλοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Σε αυτή τη διοργάνωση συμμετέχουν ισότιμα μαθητές/ριες Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., ως έμπρακτη εφαρμογή της ισότητας και της συνεκπαίδευσης. Αυτά τα χαρακτηριστικά οδήγησαν στην επιτυχία του θεσμού. Το αποτύπωμα της δράσης αυτής ταυτίστηκε με την χαρά της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, του εθελοντισμού μαθητών/ριών, εκπαιδευτικών, Συντονιστών Ε.Ε., εκπαιδευτικών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικών, φοιτητών κα αποφοίτων, για αυτό και αγαπήθηκε από τη σχολική κοινότητα.

Παρότι η διαδραστικότητα αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του Μ.Φ.Ρ., με στόχο να μην διακοπεί η πορεία ενός καινοτόμου και ευρέως αποδεκτού θεσμού, το 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής, για το οποίο εξασφαλίστηκε έγκριση από με αρ. 132359/Δ2/19.10.2021 Υ.ΠΑΙ.Θ., υλοποιήθηκε φέτος εξολοκλήρου διαδικτυακά, για να διασφαλιστεί η πρόληψη της διασποράς του Covid-19.

Οι μαθητές/ριες μαζί με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, παρά τις αντιξοότητες που δημιούργησε η πανδημία, έδωσαν ένα μήνυμα αισιοδοξίας και δημιουργικότητας και με ενθουσιασμό, ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής, τον Δεκέμβριο του 2022, με την ευχή να εκλείψουν οι συνθήκες της πανδημίας και να υλοποιηθεί διά ζώσης, με την μορφή που είχε τα προηγούμενα χρόνια. Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την διοργάνωση στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=W1b5NLBKows

Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής https://www.mfr.peiramak.gr/ .

 

Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι