Απολογισμός 14ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής
19032024Τρι
Τελ. Ενημέρωση:Τρι, 18 Ιουλ 2023

Απολογισμός 14ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής

278266626 2232252756940353 7014462196931320073 n

         Ένα ακόμα όμορφο ταξίδι τελείωσε. Το 14ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, η μεγαλύτερη μαθητική επιστημονική διοργάνωση της Κεντρικής Μακεδονίας ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Απριλίου 2022 στο ΝΟΗΣΙΣ. Ένα τετραήμερο που γέμισε από τον παλμό, τη φαντασία και την καινοτομία των μαθητών.

Η πανδημία που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια δεν στάθηκε εμπόδιο για πολλές σχολικές μονάδες και δήλωσαν δια ζώσης συμμετοχή. Έτσι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί προσήλθαν στο ΝΟΗΣΙΣ με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, ακολουθώντας πιστά το υγειονομικό πρωτόκολλο για τον κορωνοϊό.

Οι αριθμοί και φέτος εντυπωσιακοί: 1140 μαθητές - μαθήτριες σύνεδροι, 200 εκπαιδευτικοί, 21 συντονιστές εκπαιδευτικού έργου και ένας μεγάλος αριθμός συνεργατών από την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το Ίδρυμα ΝΟΗΣΙΣ, που μαζί ένωσαν τις δυνάμεις τους για την υλοποίηση αυτής της διοργάνωσης.

Κατά τη διάρκεια έναρξης του 14ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής απηύθυνε διαδικτυακό χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας ?Ερευνας και Καινοτομίας κ. Κυριαζής , κάνοντας αναφορά στη συμβολή της τεχνολογίας τα τελευταία 2 χρόνια της πανδημίας, ώστε να υποστηριχθεί η διαδικασία της εκπαίδευσης και των διαπροσωπικών σχέσεων, ενώ κλείνοντας έδωσε συγχαρητήρια στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς για το όραμα και το μεράκι που επέδειξαν κατά την εκπόνηση των εργασιών τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Άγγελος Χαριστέας στάθηκε στη σημαντική συμβολή των μαθητών στη διοργάνωση και τόνισε ότι αυτά τα παιδιά αποτελούν την ελπίδα που και το μέλλον της Ελλάδας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας σε τομείς νέων τεχνολογιών και ρομποτικής.

         Ο Πρόεδρος του ΝΟΗΣΙΣ, καθηγητής κ. Μιχαήλ Σιγάλας καλωσόρισε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας, επισημαίνοντας πως το Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής αποτελεί ένα θεσμό που δε μπόρεσε να επηρεάσει η πανδημία ενώ τόνισε τη σπουδαιότητα της διοργάνωσης αφού προσφέρει την ευκαιρία της ομαδικής, συνεργατικής δουλειάς, την οποία οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν ενώπιον ακροατηρίου.

           Ο Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Μπαχαράκης επισήμανε ότι το συνέδριο αυτό αποτελεί ένα πρωτοποριακό ισχυρό θεσμό που κάθε χρόνο ανανεώνεται, εμπλουτίζεται και δυναμώνει περισσότερο. Κλείνοντας το χαρακτήρισε συνέδριο της Άνοιξης, της νεανικής φαντασίας & καινοτομίας καθώς και της Άνοιξης των εκπαιδευτικών πρακτικών.

     Μαθητές από 85 Σχολικές Μονάδες παρουσίασαν 117 εργασίες ? projects στο συνεδριακό κέντρο και στον εκθεσιακό χώρο του ΝΟΗΣΙΣ:

Αξίζει να σταθούμε στις πρωτοποριακές προτάσεις για έξυπνες συσκευές - εφαρμογές όπως:

?  το αποτελεσματικό σύστημα παρακολούθησης και βελτίωσης της ποιότητας του αέρα για τις σχολικές αίθουσες

?     το σύστημα παρακολούθησης συγκεκριμένων τροφίμων για ανίχνευση πιθανών αλλοιώσεων με χρήση αισθητήρων θερμοκρασίας, χρώματος, υγρασίας, PH και αγωγιμότητας των τροφίμων.

?  την κατασκευή για ασφαλή χειρωνακτική διακίνηση φορτίων με ηχητική προειδοποίηση επικίνδυνων στάσεων του σώματος και αποφυγή τραυματισμού.  

?  την έξυπνη ρομποτική σκούπα που εγγυάται αποτελεσματικό καθαρισμών χώρων και εξοικονόμηση χρόνου και κόπου για τον ιδιοκτήτη.

?  το αυτόματο σύστημα στάθμευσης αυτοκινήτων που μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τους χώρους Parking και να μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

?  το έξυπνο σύστημα επιτήρησης θερμοκρασίας και υγρασίας περιβάλλοντος και εδάφους , που βοηθάει στη σωστή επίγνωση συνθηκών, προσφέροντας στη συνέχεια αποδοτικότητα στις αγροτικές εκτάσεις.

?  το ρομποτικό σύστημα που έφτιαξαν οι μαθητές με σκοπό τη φύλαξη ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων και την αποφυγή ατυχημάτων.

?  το ευρηματικό σχέδιο εκκένωσης του σχολείου σε περίπτωση φυσικής καταστροφής με τη βοήθεια του ρομπότ Edison που έχουν προγραμματίσει οι μαθητές.

?  την πρόταση έξυπνης πόλης με εξοικονόμηση ενέργειας, προστασία από φυσικές καταστροφές και πρόνοια προς ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

?  την πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητά , η οποία θα βοηθάει τους κωφούς και τους ανθρώπους με προβλήματα ακοής- ομιλίας σε μαγαζιά εστίασης.

?  τις στοχευμένες Λύσεις για την πανδημία με τον Covid Assistant και τον Covid Sterilizer που φιλοδοξούν να βοηθήσουν την μαθητική κοινότητα του σχολείου στο θέμα της απολύμανσης, προστασίας, και ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.

?  το ευφυές λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκμάθηση Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας με αυτόματη μετάφραση και βάση οπτικών δεδομένων.

?  την   έξυπνη   λύση οργάνωσης εργαστηρίων με κατασκευή ειδικού λογισμικού χρήσης QR Codes που θα βοηθάει τα σχολεία για εύκολη ψηφιακήαρχειοθέτηση και προστασία εξοπλισμού εργαστηρίου.


Δεκάδες ακόμα ενδιαφέροντα Projects σχολείων, εκπαιδευτικοί ιστότοποι, ηλεκτρονικές σχολικές εφημερίδες, ψηφιακά comics, παιχνίδια γνώσεων, ερευνητικές μελέτες πάνω σε προβλήματα όπως η πανδημία, το περιβάλλον, η ασφάλεια στο διαδίκτυο, η κοινωνική δικτύωση, το bullying κτλ. παρουσιάστηκαν και θα αποτελέσουν πεδία προβληματισμού για όλους.

Τόσο στον συνεδριακό χώρο όσο και στον εκθεσιακό χώρο υπήρχαν ζωντανές μεταδόσεις από 2 Τηλεοπτικά Live Κανάλια ? Youtube και ΠΣΔ. Το Webradio του Συνεδρίου συντόνιζαν οι συνεργάτες της ΠΔΕ Κ. Μακεδονίας: Ελληνίδου Στέλλα και Πρασσά Χρύσα, με τη βοήθεια της δημοσιογραφικής Ομάδας του ΓΕΛ Αγίου Αθανασίου με συνεντεύξεις πρωταγωνιστών μαθητών και εκπαιδευτικών. Στόχος των μαθητών-δημοσιογράφων ήταν να μεταδώσουν τον παλμό των παιδιών, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να παρακολουθήσουν διαδικτυακό Workshop πάνω στην Τρισδιάστατη Σχεδίαση και Εκτύπωση από το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, καθηγητή κ. Χ. Πολάτογλου και ένα διαδικτυακό σεμινάριο από την Oracle με παρουσίαση δωρεάν εκπαιδευτικών εργαλείων. Πάνω από 140 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν διαδικτυακά σε αυτές τις παράλληλες δράσεις μέσα στο διήμερο 12-13 Απριλίου.

Τέλος το ΝΟΗΣΙΣ σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης θεσμοθέτησαν τα Βραβεία Μαθητικής Καινοτομίας «Ιωάννης Παπαευσταθίου» τα οποία φέτος δόθηκαν στους μαθητές Αλέξανδρος Πέτκος και Θοδωρής Τσαούσης από το 7ο και 2ο ΓΕΛ Καλαμαριάς για τις ρομποτικές κατασκευές τους: Καθαρισμού Ακτών και Προστασίας των Δασών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις κατασκευές και τις εφαρμογές των μαθητών. Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Γιάννης Δαρδαμανέλης επισκέφτηκε 2 συνεχόμενες μέρες το ΝΟΗΣΙΣ για να δει από κοντά τις εργασίες και να συνομιλήσει με τους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

 

Κλείνοντας η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας θα ήθελε να ευχαριστήσει για μία ακόμα φορά :

1) Τους Μαθητές και τους Εκπαιδευτικούς που αποτελούν την καρδιά και την ψυχή του συνεδρίου,

2) Τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής, Αλεξούδα Γεωργία, Μπαμπαλώνα Ελένη, Τζελέπη Σοφία καθώς και όλους τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου των 4 ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας που είχαν την ευθύνη της επιστημονικής καθοδήγησης των εργασιών και των προεδρείων.

3) Τους Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου, το Ίδρυμα Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ? ΝΟΗΣΙΣ με τον Πρόεδρο Δ.Σ. κ. Σιγάλα Μιχαήλ , τον Γενικό Διευθυντή κ. Κοντονικολάου και όλα τα στελέχη και το προσωπικό του Ιδρύματος για την εξαιρετική συνεργασία, με ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Προβολής κ. Κωνσταντίνου, τον τεχνικό του ΝΟΗΣΙΣ Καρκαλιάνη Νίκο και τον τεχνίτη ? συντηρητή Μενέλαο Μάγειρα για την μεγάλη τους υποστήριξη.

4)Τους υποστηρικτές του Συνεδρίου που προσέφεραν, μέσω της χορηγίας τους, συνεδριακό υλικό, αφίσες, banners και οπτικοακουστικό εξοπλισμό, τις εταιρείες OracleAcademy, TITAN, OTS, SonicAccoustics, την Ένωση ΠΕΚΑΠ καθώς και τον χορηγό επικοινωνίας την EΡΤ3 & τους ραδιοφωνικούς σταθμούς 102FM - 9.58FM. Τέλος, την δημοσιογράφο Μαργαριτίδου Στελίνα για τη διάχυση των εργασιών στον ηλεκτρονικό τύπο.

5) Τις ομάδες Τεχνικής υποστήριξης - Streaming από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Ευόσμου με υπεύθυνο τον Δημήτρη Κουκλιάτη και βοηθό τεχνικό τον Καρατσομπάνη Γιάννη, καθώς και τον τεχνικό Webradio   Νίκο Καρκαλιάνη από το ΝΟΗΣΙΣ.

6)Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής κ. Σκίκο Νικόλαο για την αμέριστη υποστήριξή του.

Κλείνοντας τα φώτα του 14ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής, έχουμε τη χαρά να σας προσκαλέσουμε   στο 15ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής το οποίο θα διεξαχθεί την άνοιξη του 2023 στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ? ΝΟΗΣΙΣ με την ευχή οι συνθήκες να επιτρέψουν μεγαλύτερη δια ζώσης συμμετοχή.

 

 

Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι