Διαγωνισμός Έργων μαθητών στα πλαίσια του Κοινωνικού Σχολείου
25042024Πεμ
Τελ. Ενημέρωση:Τρι, 18 Ιουλ 2023

Συνάντηση του Περιφερειακού Διευθυντή με τους Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων

ENHMEROSH-10-12-2019

Στις 10 Δεκεμβρίου 2019 ημέρα Τρίτη, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας συνάντηση του Περιφερειακού Διευθυντή και της Υπεύθυνης κας Ελένης Ζεστού με τους Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στις αρμοδιότητες καθήκοντα των ΣΕΠ με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Στη συνάντηση παρευρέθηκε ο συντονιστής προγραμμάτων μετακινήσεων προσφύγων μαθητών του ΔΟΜ Ελλάδας, κ. Ιωάννης Μπαβέας, με τους συνεργάτες του με τους οποίους συζητήθηκε το θέμα της μετακίνησης μαθητών και διαπιστώθηκε αμοιβαία διάθεση συνεργασίας. Επίσης, κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων του ΥΠΑΙΘ, προκειμένου να γίνει μία εκτίμηση της παρούσας κατάστασης και να αναλυθούν διεξοδικά τα προβλήματα που απασχολούν τους ΣΕΠ στην Α/Θμια και Β/Θμια εκπαίδευση σε κάθε νομό. Στο τέλος της συνάντησης έγινε παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος InterCap από την επιμορφώτρια, κα Χρυσάνθη Μιχλίζογλου.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Συνάντηση Υπευθύνων ΠΔΕ και φορέων που διαχειρίζονται την στέγαση και την εκπαίδευση προσφύγων

DSCN9091

Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε δεύτερη συνάντηση στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης (ΠΔΕ) Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας μεταξύ υπευθύνων της ΠΔΕ και φορέων που διαχειρίζονται την στέγαση και την εκπαίδευση προσφύγων, που διαμένουν στον αστικό ιστό Θεσσαλονίκης.

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τους φορείς UNHCR και ΔΟΜ, από τις ΜΚΟ, PRAKSIS, ARSIS, SOLIDARITYNOW, OMNES, INTERSOS, REACT, CARITAS, υπεύθυνοι εκπαιδευτικών θεμάτων από τους ξενώνες ασυνόδευτων ανήλικων και ξενοδοχείων, οι υπεύθυνες για την εκπαίδευση των προσφύγων από την ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας και οι ΣΕΠ Αστικού Ιστού Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2018 συζητήθηκαν θέματα όπως : συνεργασία μεταξύ Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ) , ΜΚΟ και φορέων τυπικής εκπαίδευσης στις εγγραφές, μετεγγραφές και την παρακολούθηση φοίτησης παιδιών που διαμένουν σε διαμερίσματα και σε ξενώνες/ξενοδοχεία (αστικός ιστός), ίδρυση και λειτουργία Τάξεων Υποδοχής, προβλήματα και προτάσεις από τη φοίτηση των παιδιών προσφύγων.

Τονίσθηκε ότι όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά από τη θέση ευθύνης του μπορούμε να υλοποιήσουμε το όραμά μας: ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.

DSCN9092

Συνημμένα:
Download this file (ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ.docx)ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.docx[ ]14 kB

Δελτίο Τύπου - Συνάντηση με Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Κεντρικής Μακεδονίας για την εκπαίδευση προσφύγων

 

Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην αίθουσα εκδηλώσεων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης μεταξύ του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ανανιάδη Παναγιώτη και ομάδας υπευθύνων από την Περιφερειακή Διεύθυνση και το ΥΠΠΕΘ για την εκπαίδευση των προσφύγων, με τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου (ΣΕΕ) της ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας.

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Ανανιάδης παρουσίασε μια γενική εικόνα από τη φοίτηση προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ στη συνέχεια έγινε αναφορά σε θέματα σχετικά με τη νομοθεσία για την υποδοχή μεταναστών-προσφύγων και την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, το ρόλο των Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ) και το πλαίσιο συνεργασίας με τους ΣΕΕ, το εκπαιδευτικό υλικό και τα υποστηρικτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στην Περιφέρειά μας, όπως το πρόγραμμα διερμηνείας, από το ΥΠΠΕΘ και το ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ, τη λειτουργία των ΔΥΕΠ και των Τάξεων Υποδοχής. Η συνάντηση έκλεισε με ανοιχτή συζήτηση όπου κατατέθηκαν προβληματισμοί, καλές πρακτικές και προτάσεις συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Τονίσθηκε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού η συμμετοχή στην εκπαίδευση και πως το σχολικό περιβάλλον αποτελεί το ασφαλέστερο όχημα ένταξης. Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά μπορούμε να υλοποιήσουμε το όραμά μας:

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.


Ο Προϊστάμενος του γραφείου του Πρωθυπουργού στην συνάντηση της Προϊσταμένης του Αυτοτελούς Τμήματος Συντονισμού & Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων του ΥΠΠΕΘ με τους Συντονιστές Εκπ/σης Προσφύγων Δυτικής, Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

DSCN9037

Την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας μεταξύ της Προϊσταμένης του Αυτοτελούς Τμήματος Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης των Προσφύγων (ΑΤΣΠΕΠ) του ΥΠ.Π.Ε.Θ. κ. Αρώνη Αγγελικής και των Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ) της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι οποίοι διαχειρίζονται την εκπαίδευση προσφύγων που διαμένουν σε Κέντρα Φιλοξενίας και στον αστικό ιστό.

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν ο Προϊστάμενος του γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Αγγελόπουλος Γεώργιος, ο Περιφερειακός Συντονιστής Βορείου Ελλάδος και Ηπείρου του ΥΜΕΠΟ κ. Ράγκος Νικόλαος, εκπρόσωπος από το γραφείο περιφερειακού συντονισμού των δομών φιλοξενίας Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μαχαίρα Ελένη καθώς και συνεργάτης της Ομάδας Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης των Προσφύγων του ΥΠΠΕΘ κ. Καλόγηρος Βασίλειος.

Στο χαιρετισμό του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Ανανιάδης Παναγιώτης παρουσίασε μια γενική εικόνα από τη φοίτηση προσφύγων, ενώ στη συνέχεια συζητήθηκαν θέματα όπως : απολογισμός του έργου των ΣΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο υπηρεσίας τους, συνεργασία των ΣΕΠ με φορείς που εμπλέκονται στην φιλοξενία προσφύγων (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΜΚΟ, ΔΟΜ κλπ), λειτουργία Τάξεων Υποδοχής και ΔΥΕΠ, προβλήματα και προτάσεις από τη φοίτηση των παιδιών προσφύγων. Ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στις επιτυχίες και τις προκλήσεις σχετικά με την ένταξη παιδιών προσφύγων στην τυπική εκπαίδευση καθώς και στον καταλυτικό ρόλο του ΣΕΠ στη συνολική διαδικασία. Από την πλευρά του ο κ. Ράγκος παρουσίασε την εικόνα του προσφυγικού πληθυσμού την παρούσα χρονική στιγμή αναφορικά με τις ροές, τη λειτουργία των διαθέσιμων δομών φιλοξενίας και τις επικείμενες διαφοροποιήσεις που μπορεί να επέλθουν με τη νέα χρονιά.

Τονίσθηκε ότι είναι απαραίτητος ο συντονισμός και η καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων που ασχολούνται με την υποδοχή των προσφύγων στη χώρα μας, προκειμένου να υλοποιήσουμε το όραμά μας:

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.



Δελτίο Τύπου - Συνάντηση με φορείς, ΜΚΟ και ΣΕΠ για την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων

DSCN9028

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας μεταξύ φορέων του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και φορέων που διαχειρίζονται την στέγαση και την εκπαίδευση προσφύγων, που διαμένουν στον αστικό ιστό Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Πιερίας.

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τους φορείς UNHCR, UNICEF, ΔΟΜ, από τις ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση, PRAKSIS, ARSIS, SOLIDARITYNOW, OMNES, INTERSOS, REACT, DRC, ΠΕΡΙΧΩΡΙΣΙΣ, υπεύθυνοι εκπαιδευτικών θεμάτων από τους ξενώνες ασυνόδευτων ανήλικων του Πολυγύρου και των Γιαννιτσών, συνεργάτης της Ομάδας Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης των Προσφύγων του ΥΠΠΕΘ και οι ΣΕΠ Αστικού Ιστού Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο χαιρετισμό του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Ανανιάδης παρουσίασε μια γενικήεικόνα από τη φοίτηση προσφύγων, ενώ στη συνέχεια συζητήθηκαν θέματα όπως : συνεργασία μεταξύ Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ) , ΜΚΟ και φορέων τυπικής εκπαίδευσης, λειτουργία Τάξεων Υποδοχής, προβλήματα και προτάσεις από τη φοίτηση των παιδιών προσφύγων. Επίσης έγινε παρουσίαση του προγράμματος διερμηνείας που θα υλοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά στα σχολεία της Περιφέρειας.

Τονίσθηκε ότι όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά από τη θέση ευθύνης του μπορούμε να υλοποιήσουμε το όραμά μας: ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.

 

Συνημμένα:
Download this file (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.docx)ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.docx[ ]15 kB

Συναντήσεις στην ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας με τους Διευθυντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του νομού Θεσ/νίκης για τον προγραμματισμό της εκπαίδευσης των προσφυγοπαίδων για την επόμενη χρονιά

Με στόχο τον καλύτερο δυνατό προγραμματισμό της Εκπαίδευσης των Προσφυγόπαιδων για την επόμενη χρονιά ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτης Ανανιάδης, τα μέλη της Ομάδας Διαχείρισης, Παρακολούθησης και Συντονισμού Εκπαίδευσης Προσφύγων κ. Καλόγηρος, κ. Παπαδοπούλου, κ. Στάμου, κ. Τσιριγώτη, κ. Φελεκίδου και κ. Χιονά και εκπρόσωποι από τους Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων, συναντήθηκαν την Τρίτη 3 Ιουλίου 2018 με τους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης κ. Αποστολίδη και κ. Ματζιάρη και την Τρίτη 17 Ιουλίου 2018 με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης κ. Πετράκη ? Ασημακοπούλου και κ. Γεωργίου στην Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Στον σύντομο απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως η φοίτηση των προσφυγόπουλων έχει μπει σε τροχιά κανονικότητας και η ένταξη των παιδιών πραγματοποιείται με γοργούς ρυθμούς.

Ο σχεδιασμός της επόμενης χρονιάς έγινε με κύριο άξονα τον συντονισμό όλων, τον έγκαιρο προγραμματισμό και σημείο αναφοράς πάντα το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών.

Στο πλαίσιο του προγραμματισμού αυτού τα σχολεία τα οποία θα φιλοξενήσουν Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (Δ.Υ.Ε.Π.) έχουν προταθεί και οι νέες εγγραφές των προσφυγόπουλων από τα κέντρα φιλοξενίας, τον αστικό ιστό και τους ξενώνες με ασυνόδευτα στα πρωινά σχολεία έχουν ολοκληρωθεί.

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση οι προτάσεις για την Α΄ φάση ίδρυσης Τάξεων Υποδοχής έχουν σταλεί από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας ενώ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για την αποστολή των στοιχείων από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης όταν έρθει το σχετικό αίτημα για την ίδρυση των Τάξεων Υποδοχής από το Υπουργείο Παιδείας.

Όλοι οι συμμετέχοντες κατέληξαν ότι, παρά το χαρακτηριστικό της κινητικότητας των προσφυγικών πληθυσμών και άρα την πιθανή μεταβολή των στοιχείων, έχει γίνει ο καλύτερος δυνατός σχεδιασμός και όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη έναρξη λειτουργίας των Δομών Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων και των Τάξεων Υποδοχής με στόχο πάντα την καλύτερη φοίτηση των παιδιών.

26/7/2018

Από την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας


Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης σε ΠεριφερειακέςΔιευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να οριστούν ως Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ) σε Κέντρα ή/και δομές Φιλοξενίας Προσφύγων για το σχολικό

nip-660x330

Αποσπούμε σε Περιφερειακές Διευθύνσεις Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης και oρίζουμε ως Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων σε Κέντρα ή/και δομές Φιλοξενίας Προσφύγων για το σχολικό έτος 2017-2018, ύστερα από αίτησή τους και χωρίς δαπάνη για το δημόσιο, τους παρακάτω εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης:

Συνημμένα:
Download this file (158682_E2_22-09-2017.pdf.pdf)158682_E2_22-09-2017.pdf.pdf[ ]450 kB

Ένταξη Προσφυγοπαίδων, ηλικίας έως 15 ετών, στο Εκπαιδευτικό Σύστημα

Αφίσα Δράσης «Ένταξη Προσφυγοπαίδων, ηλικίας έως 15 ετών, στο Εκπαιδευτικό Σύστημα», με κωδικό ΟΠΣ 5002810

ΑΦΙΣΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΔ ΕΣΠΑ

Συνημμένα:
Download this file (ΑΦΙΣΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΔ ΕΣΠΑ.pdf)ΑΦΙΣΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΔ ΕΣΠΑ.pdf[ ]157 kB


24-05-17 Γιορτή αθλητισμού και πολιτισμού για τα προσφυγόπουλα - Αναδημοσίευση από το site του Υπουργείου

Με παιδικές φωνές και χαμόγελα πλημμύρισε το Καυταντζόγλειο στη μεγάλη γιορτή αθλητισμού και πολιτισμού για τα προφυγόπουλα με τίτλο «ΠαίΖΟΥΜΕ Μαζί», που διοργάνωσε σήμερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το Γραφείο Συντονισμού Εκπαίδευσης Προσφύγων Μακεδονίας, σε συνεργασία με τους Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων Κεντρικής Μακεδονίας και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα προσφυγόπουλα από τα κέντρα φιλοξενίας της Κεντρικής Μακεδονίας που φοιτούν στις Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) μαζί με τους μαθητές του πρωινού κύκλου των Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων, στα οποία λειτουργούν οι δομές, διαγωνίστηκαν σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα και διασκέδασαν με χορό, μουσική, ζωγραφική και παιχνίδια, στέλνοντας το πιο ηχηρό μήνυμα αρμονικής συνύπαρξης. Οι μαθητές παρήλασαν μέσα στο στάδιο υπό τους ήχους της μελωδίας Δρόμοι της Φωτιάς ανά κέντρο φιλοξενίας, ενώ στη λήξη της τελετής χόρεψαν όλοι μαζί, χέρι  χέρι, το Ζορμπά.

Στις ομάδες του κάθε κέντρου φιλοξενίας απονεμήθηκε κύπελλο, ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκαν έπαινοι συμμετοχής.

Στη γιορτή συμμετείχαν αφιλοκερδώς η μπάντα του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης Συκεών, το Πολιτιστικό Σωματείο «Χορός και Τέχνη», ο Σύλλογος Φίλων Ρετζικίου (επιμέλεια διδασκαλία Δημήτρης Τζελίλης), το σύνολο Waya Naya και οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Σταυρούπολης Ηρακλής Αλεξανδρίδης (λύρα) και Τάσος Δερμεντζόγλου (νταούλι).

           

Με την υποστήριξη:

Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας ? Θράκης)

Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Δήμος Θεσσαλονίκης

Χορηγοί:

UNHCR

UNICEF

Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης

Μετάδραση

Save The Children

Έλιξ

ERCI

DRC

OCC

Intersos

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Κοτόπουλα ΠΙΝΔΟΣ

EDIL

ΜΑΣΟΥΤΗΣ

YA Creative Marketing Communications

Βεργίνα Travel

24 05 17espa

Επίσκεψη στην Παιδική Βιβλιοθήκη Καλαμαριάς

Επίσκεψη στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Δήμου Καλαμαριάς πραγματοποίησαν δώδεκα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ηλικίας 10 έως 16 ετών, με πρωτοβουλία των Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων, Μαρίας Καρβουνιάρη και Θέκλας Μιχάλογλου και σε συνεργασία με τη ΜΚΟ "Μετάδραση".

            Τα παιδιά, τα οποία συνοδεύονταν από δύο κοινωνικούς λειτουργούς και δύο διερμηνείς, ξεναγήθηκαν στους χώρους και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία μιας βιβλιοθήκης, την ταξινόμηση των συγγραμμάτων και τη δυνατότητα δανεισμού των βιβλίων. Στη συνέχεια απόλαυσαν την ανάγνωση του βιβλίου "Το βιβλίο που δεν ήθελε να διαβαστεί" από την ίδια τη συγγραφέα, Βασιλική Κάργα, με ταυτόχρονη μετάφραση από διερμηνείς της "Μετάδρασης" στα αραβικά, στα αγγλικά, αλλά και στα γαλλικά από Γαλλίδα συνεργάτιδα της βιβλιοθήκης.

            Ακολούθησε συζήτηση με τη συγγραφέα και κατόπιν τα παιδιά δημιούργησαν μολυβοθήκες και αγαλματίδια με πηλό και μπογιές, τα οποία πήραν μαζί τους με μεγάλη χαρά. Επιπλέον, η συγγραφέας δώρισε από ένα αντίτυπο του βιβλίου που διαβάστηκε σε κάθε παιδί, μαζί με γραπτή μετάφραση στα αραβικά (την οποία ανέλαβε ο εκδοτικός οίκος) και γαλλικά, ενώ οι υπάλληλοι της βιβλιοθήκης τους χάρισαν μπογιές, μπλοκ ζωγραφικής και παιχνίδια.

            Η ημέρα γνωριμίας με το παιδικό - εφηβικό βιβλίο, τη συγγραφέα και τη βιβλιοθήκη τελείωσε με τον εορτασμό των γενεθλίων μιας υπαλλήλου της βιβλιοθήκης, η οποία έσβησε τα κεράκια στην τούρτα ακούγοντας το τραγουδάκι των γενεθλίων από τα παιδιά στα αραβικά, στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα ελληνικά!

Επιμορφωτικό Πρόγραμμα

banner-programmatos

 

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς πτυχιούχους Παιδαγωγικών Τμημάτων για την πλήρωση θέσεων επιμόρφωσης σε θέματα εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων ηλικίας 6-15 ετών

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

προσκαλεί

 

Οι επιμορφωτικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2017. Οι ενδιαφερόμενοι/ες πρέπει να πάρουν υπόψη τους ότι η συμμετοχή τους στην επιμόρφωση συνιστά και δέσμευση συμμετοχής στην υλοποίηση εθελοντικώνεκπαιδευτικών δράσεων και εφαρμογής του υλικού, που έχει δημιουργηθεί από τους τρεις συνεργαζόμενους φορείς, στον προσφυγικό πληθυσμό των κέντρων φιλοξενίας των Διαβατών Θεσσαλονίκης και Πολυκάστρου Κιλκίς ή/και σε Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ).

Την επιμόρφωση διοργανώνει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ (www.eled.auth.gr) σε συνεργασία με το Αρχείο Χαρτογραφικής ΚληρονομιάςXαΚ, www.maplibrary.gr) και το Δίκτυο «ΑΛΦΑ» (Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δυτικής Θεσσαλονίκης) που είναι εταίροι στο πρόγραμμα Erasmus+.

 20 πτυχιούχους των παραπάνω Τμημάτων, εφόσον το επιθυμούν, να συμμετέχουν σε διά ζώσης σεμινάρια 44 ωρών που θα υλοποιήσει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος, Erasmus+ 2016, Κey Αction 2, με αριθμό σύμβασης: 2016-1-EL01-KA201-023512, τίτλο: XeniosZeusκαι θέμα: Managing the Refugee and Migrant Flows Through the Development of Educational and Vocational Frames for Children and Adults.

 

Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να υποβάλουν μέχρι την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μαζί με

α. βιογραφικό σημείωμα

β. αντίγραφο/α τίτλου/ων σπουδών (φωτοαντίγραφα)

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης

Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση vchalaza@eled.auth.gr και laspidou@eled.auth.gr 

 

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, θα καλύψει 30 ώρες από το σύνολο των ωρών του προγράμματος επιμόρφωσης. Το πρόγραμμα των 30 ωρών αφορά σε ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τις συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς, εμβάθυνση σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης με έμφαση στην ομάδα των προσφύγων και τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες της, παρουσίαση του Οδηγού Καλωσορίσματος και του Εκπαιδευτικού Υλικού που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του Προγράμματος από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και εξοικείωση με τον τρόπο εφαρμογής του μέσα από βιωματικές δράσεις.

Το Αρχείο Χαρτογραφικής ΚληρονομιάςXαΚ, www.maplibrary.gr) θα καλύψει 4 ώρες από το σύνολο των ωρών επιμόρφωσης παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Η χρήση των χαρτών και του χαρτογραφικού υλικού στη εκτός σχολείου εκπαιδευτική διαδικασία για παιδιά και/ή ενήλικες πρόσφυγες». Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματοςοι εκπαιδευτικοί θα έρθουν σε επαφή με το υλικό του Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς και να δουν τους χάρτες ως πολύτιμο βοηθό στην κατανόηση του γεωχώρου και των σχετικών με τις μεταναστευτικές ροές φαινομένων, αλλά και ως εργαλείο στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη διδασκαλία πρακτικών, πολιτισμικών και άλλων θεμάτων. Επιπλέον θα δοθούν οδηγίες για την οργάνωση εκπαιδευτικών παιχνιδιών με τη χρήση χαρτών, με σκοπό την εμψύχωση και την έκφραση συναισθημάτων και προσδοκιών που σχετίζονται με το χώρο.

Το Δίκτυο «ΑΛΦΑ» (Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δυτικής Θεσσαλονίκης) θα καλύψει 10 ώρες από το σύνολο των ωρών επιμόρφωσης, σε δύο πεντάωρες επιμορφωτικές συναντήσεις. Σ? αυτές, οι εκπαιδευτικοί θα εξοικειωθούν με το εκπαιδευτικό υλικό του Δικτύου Άλφα ώστε να είναι σε θέση να το εφαρμόσουν στους νέους πρόσφυγες διευκολύνοντας τη διαδικασία προσαρμογής τους στη νέα πραγματικότητα, με σεβασμό στην προσωπική ιστορία και προέλευσή τους. Το υλικό και οι βιωματικές δράσεις αποβλέπουν στην ανάδειξη των ψυχικών αποθεμάτων των παιδιών, την αίσθηση ελέγχου στη ζωή τους και την πίστη στον εαυτό τους, στην καλλιέργεια αίσθησης ασφάλειας, ομαδικότητας, αμοιβαίας αποδοχής της διαφορετικότητας και της ύπαρξης υποστηρικτικού δικτύου, προκειμένου να συνεχίσουν τη ζωή τους, επενδύοντας σε νέες σχέσεις και πραγματικότητες.


ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

   

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

1ο Σεμινάριο

 

Παρασκευή 28 Απριλίου

  • Εισαγωγή στις επιμορφωτικές δράσεις: ΠΤΔΕ, ΑΠΘ, Δίκτυο ΑΛΦΑ, ΑΧαΚ 
  • 1ο Σεμινάριο Δικτύου ΑΛΦΑ

2ο Σεμινάριο

 

 

Σάββατο 29 Απριλίου

  • 1ο Σεμινάριο ΠΤΔΕ, ΑΠΘ

3ο  Σεμινάριο

 

 

Παρασκευή 12 Μαΐου

  • 2ο Σεμινάριο Δικτύου ΑΛΦΑ

4ο Σεμινάριο

 

Σάββατο 13 Μαΐου

  • 2ο Σεμινάριο ΠΤΔΕ, ΑΠΘ 

5ο Σεμινάριο

 

 

 

Παρασκευή 19 Μαΐου

  •  Σεμινάριο ΑΧαΚ

6ο Σεμινάριο

 

Σάββατο 20 Μαΐου

  • 3ο Σεμινάριο ΠΤΔΕ, ΑΠΘ  
  1.        

7ο Σεμινάριο

 

Παρασκευή 9 Ιουνίου

  • 4ο Σεμινάριο ΠΤΔΕ, ΑΠΘ  

8ο Σεμινάριο

 

Σάββατο 24

Ιουνίου

  • 5ο Σεμινάριο ΠΤΔΕ, ΑΠΘ  

Ανάρτηση τηλεοπτικού μηνύματος στις ιστοσελίδες των Διευθύνσεων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης

kethi

Σε συνέχεια επικοινωνίας της Δ/νσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης με την Υπηρεσία μας, σας γνωστοποιούμε τον κάτωθι σύνδεσμο με την παράκληση να αναρτηθεί το σχετικό βίντεο στις ιστοσελίδες των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και να κοινοποιηθεί στα σχολεία αρμοδιότητάς τους. http://www.minedu.gov.gr/eidiseis/26495-23-01-17-tileoptiko-spot-tou-kethi-gia-tinentaksi-ton-prosfygopoulon-sta-sxoleia

Σύμφωνα και με τη σχετική ανάρτηση της ιστοσελίδας του ΥΠ.Π.Ε.Θ., τo τηλεοπτικό μήνυμα υπογράφεται από το ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας) στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Εθνικό Συμβούλιο ενάντια στον Ρατσισμό και τη Μισαλλοδοξία. Το ΥΠ.Π.Ε.Θ. αποτελεί, επίσης, τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου ενάντια στον Ρατσισμό και τη Μισαλλοδοξία, και έχει στηρίξει τη δημιουργία του εν λόγω spot, το οποίο αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την ένταξη των προσφυγόπουλων στη δημόσια εκπαίδευση.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΠΑΝΤΗΣ

 

 


Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι