Δελτίο Τύπου 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης «Ανάπτυξη δεξιοτήτων με στόχο την περιβαλλοντική βιωσιμότητα μέσω της Αστρονομίας»
19042024Παρ
Τελ. Ενημέρωση:Τρι, 18 Ιουλ 2023

Δελτία Τύπου Σχολείων που συμμετέχουν σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Δελτίο Τύπου 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης «Ανάπτυξη δεξιοτήτων με στόχο την περιβαλλοντική βιωσιμότητα μέσω της Αστρονομίας»

 logo1ps-ds-apth

Δραστηριότητες συνέχειας για το Σχέδιο Erasmus+ 2021-1-EL01-KA122-SCH-000030697 «Ανάπτυξη δεξιοτήτων με στόχο την περιβαλλοντική βιωσιμότητα μέσω της Αστρονομίας»

Το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (εντ. ΑΠΘ) ενισχύει την ευρωπαϊκή διάσταση της παρεχόμενης εκπαίδευσης αξιοποιώντας τα μαθησιακά αποτελέσματα του Σχεδίου Erasmus+ 2021-1-EL01-KA122-SCH-000030697 «Ανάπτυξη δεξιοτήτων με στόχο την περιβαλλοντική βιωσιμότητα μέσω της Αστρονομίας» και εφαρμόζοντας καινοτόμες πρακτικές στο Πρόγραμμα MissionX της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος MissionX υλοποιήθηκαν δύο Σχέδια Εργασίας. Στο πρώτο Σχέδιο, με αφετηρία το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων ενημερώθηκαν για τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος μικροβαρύτητας στον τρόπο λειτουργίας των μυών των αστροναυτών και έμαθαν πόσο σημαντική είναι η αποκατάσταση που πρέπει να κάνουν οι αστροναύτες όταν επιστρέφουν από μια αποστολή, συνειδητοποιώντας περαιτέρω την ανάγκη για ενδυνάμωση και διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης. Επίσης, μέσα από τον παραλληλισμό της ζωής στο διάστημα και των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργούνται στη γη λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα παιδιά συνειδητοποίησαν την ανάγκη για βιώσιμη γεωργία και για βιωσιμότητα στη διαχείριση του διαθέσιμου νερού και της τροφής. Ενημερώθηκαν ακόμα για την αξιοποίηση της διαστημικής τεχνολογίας στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων που σχετίζονται με την ανεπάρκεια τροφής και νερού.

Το δεύτερο Σχέδιο υλοποιήθηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Στ? Τάξης και αφορά στη χρήση βιονικού χεριού στο διάστημα. Αφού διερεύνησαν και ενημερώθηκαν για το πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών, οι μαθητές και οι μαθήτριες ασχολήθηκαν με την κατασκευή του εφαρμόζοντας πρακτικές STEM, και διερεύνησαν τη χρήση του σε δύσκολα στην προσέγγιση περιβάλλοντα στη γη, όπως ο ωκεανός. Με αυτόν τον τρόπο, συνειδητοποίησαν τον τρόπο αξιοποίησης της διαστημικής τεχνολογίας για αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της γης.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το Σχέδιο Erasmus+ 2021-1-EL01-KA122-SCH-000030697 «Ανάπτυξη δεξιοτήτων 21ου αιώνα μέσω της διδασκαλίας της Αστρονομίας» μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο https://1dim-aei-thess.thess.sch.gr/blog/category/europaika-programmata/erasmus/shedio-erasmus-anaptixi-dexiotiton-astronomia/, και στην πλατφόρμα διάδοσης των αποτελεσμάτων Erasmus+ https://erasmus-plus.ec.europa.eu/projects/search/details/2021-1-EL01-KA122-SCH-000030697.

Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι