28032023Τρι
Τελ. Ενημέρωση:Παρ, 24 Μαρ 2023

Πρόγραμμα MEDIS

Ολοκλήρωση Ευρωπαικού Προγράμματος MEDIS Erasmus + KA3 (Mediterranean Inclusive Schools) της ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας

KMOP-2019AAAAA

Ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό πρόγραμμα MEDIS Erasmus + KA3 (Mediterranean Inclusive Schools) που υλοποιήθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΔΕ) σε συνεργασία με το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας & Παιδιού (ΚΜΟΠ). Το σχέδιο αυτό δοκιμάστηκε σε 138 σχολεία στις χώρες- εταίρους (Βουλγαρία, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία). Συμμετείχαν 16 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Περιφέρεια Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Oμάδα Έργου MEDIS της ΠΔΕ κατά τη διάρκεια του προγράμματος διοργάνωσε και συμμετείχε στις παρακάτω δράσεις :

- Ενημερώσεις-παρουσιάσεις του προγράμματος MEDIS σε Διευθυντές σχολικών μονάδων, σε Συντονιστές Σχεδιασμού Εκπαιδευτικού Έργου και σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να συμμετέχουν και να εφαρμόσουν το πρόγραμμα στα σχολεία

- Βιωματικά, επιμορφωτικά εργαστήρια και συναντήσεις ανατροφοδότησης

- Διαδικτυακές ενημερώσεις

- Συνέδριο με θέμα «Η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση ως μέσο για την κοινωνική ενσωμάτωση» που συνδιοργάνωσαν στις 20-21/9/2019 στη Θεσσαλονίκη η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το ΚΜΟΠ

Στις σχολικές μονάδες εφαρμόστηκαν δράσεις βασισμένες στον Οδηγό Καλών Πρακτικών MEDIS με στόχο την κοινωνική ένταξη των μαθητών/τριών με μεταναστευτικό υπόβαθρο και την ευαισθητοποίηση σχετικά με το πρόβλημα της ένταξής τους. Με το πρόγραμμα MEDIS δόθηκε η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να εφαρμόσουν την διαπολιτισμική εκπαίδευση, η οποία προωθεί την κατανόηση ανάμεσα σε ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες, έχοντας ως επίκεντρο το σεβασμό και την αποδοχή της ετερότητας. Με αυτόν τον τρόπο, κατάφεραν να συμβάλουν στην καταπολέμηση φαινομένων όπως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Παράλληλα, συνέβαλαν στην ομαλή ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών μαθητών/μαθητριών, αλλά κατ' επέκταση και των οικογενειών τους, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα MEDIS ολοκληρώθηκε την Τρίτη 6 Ιουλίου 2021 με την Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Παρουσίαση καλών πρακτικών κοινωνικής ένταξης σε σχολεία & συστάσεις πολιτικής στην Ευρώπη». Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι καλές πρακτικές που αναπτύχθηκαν από την κοινοπραξία του προγράμματος και υλοποιήθηκαν από σχολεία της Ισπανίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε «διαδικτυακά δωμάτια» ανάλογα με την χώρα υλοποίησης και συζητήθηκαν οι καλές πρακτικές που υλοποιήθηκαν από τα σχολεία που έλαβαν μέρος, οι προκλήσεις και οι νέες ιδέες που μπορεί να προκύψουν στην μετά COVID-19 εποχή.

 

Στο πλαίσιο εφαρμογής της καλής πρακτικής του προγράμματος MEDIS «Ένταξη και υποδοχή προσφύγων και μεταναστών μαθητών», κατά το Σχολικό Έτος 2019-2020, κάποιοι μαθητές έγραψαν γράμματα που απευθύνονται στους νέους μαθητές, που θα φοιτούσαν για πρώτη φορά στο ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Οι δραστηριότητες και οι εργασίες όλων των μαθητών/τριών που συμμετείχαν στο MEDISείναι εξαιρετικές και ιδιαίτερα εμψυχωτικές! Παρακάτω, παραθέτουμε μία από αυτές:


Συνημμένα:
Download this file (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ MEDIS .pdf)ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ MEDIS .pdf[ ]454 kB
Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι