Πρόγραμμα Μουσικών- Διδακτικών επισκέψεων και Επιμορφωτικών δραστηριοτήτων στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
29032024Παρ
Τελ. Ενημέρωση:Τρι, 18 Ιουλ 2023

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

afisa-megarou-18-19-

Oλοκληρώθηκε με επιτυχία το Καινοτόμο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Μέγαρο Μουσικής, Ο Κόσμος της Μουσικής- Γνωρίζω, Εκφράζομαι, Δημιουργώ, στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για το σχολικό έτος 2018-2019. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υλοποίησαν με επιτυχία και για δεύτερη σχολική χρονιά το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο διεξάγεται στους χώρους του Μεγάρου. Συμμετείχαν και το υποστήριξαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Απευθυνόταν σε μαθητές/τριες της Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού και του Γυμνασίου σχολικών μονάδων της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και όλης της Ελλάδας, με δωρεάν συμμετοχή.

 

Έχει σχεδιαστεί από εκπαιδευτικούς, στηρίζεται σε παιδαγωγικούς στόχους και αρχές και είναι εστιασμένο στα αναλυτικά προγράμματα του σχολείου. Η καινοτομία του Εκπαιδευτικού Προγράμματος έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για μια δημιουργική-συμμετοχική περιήγηση στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου, όπου η αισθητική προσέγγιση και η οπτικοακουστική αντίληψη του χώρου πλαισιώνεται από θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, με στόχο οι μαθητές να γνωρίσουν την αξία της μουσικής, να αναπτύξουν στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στην τέχνη δρώντας μέσα σε ένα χώρο πολιτισμού, να λειτουργήσουν δημιουργικά και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

 

Αξιοσημείωτος είναι ο αριθμός των μαθητών/τριών που έχουν επισκεφθεί και συμμετάσχει στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα από την Κεντρική Μακεδονία αλλά και από άλλες περιφέρειες και νομούς της χώρας (Λάρισα, Τρίκαλα, Καβάλα, Δράμα, Κέρκυρα, Καστοριά κ.α.) ο οποίος σχεδόν αγγίζει τις/τους 3000 μαθητές/τριες και 350 συνοδούς εκπαιδευτικούς από 100 σχολεία από τον Μάρτιο του 2018 ως τον Ιούνιο του 2019. Επίσης σημαντικό γεγονός αποτελεί η συμμετοχή σχολείων με ΑΜΕΑ, όπως ΕΕΕΕΚ, Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων καθώς επίσης και πρόσφυγες μαθητές. Το ενδιαφέρον και από άλλες σχολικές μονάδες υπήρξε πολύ μεγάλο και τηρήθηκε σειρά προτεραιότητας και λίστα αναμονής, ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η συμμετοχή όλων, λόγω συγκεκριμένων διαθέσιμων ημερομηνιών από το Μέγαρο Μουσικής.

 

Σκοπός του Προγράμματος είναι, καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, να πραγματοποιούνται μουσικές δραστηριότητες, παιδαγωγικά παιχνίδια και δράσεις γνωριμίας με τον Κόσμο της Μουσικής αναδεικνύοντας και ενισχύοντας τη δημιουργική έκφραση, τη δυνατότητα ανάπτυξης ατομικών και ομαδικών μουσικών δεξιοτήτων καθώς και την ενεργό συμμετοχή των μαθητών σε βασικές αξίες της Τέχνης και του Πολιτισμού. Παράλληλα, οι παραπάνω δραστηριότητες στοχεύουν να συμβάλουν στη διαμόρφωση κουλτούρας κριτικής αισθητικής και θετικής στάσης, να αναπτύξουν συμπεριφορές μη βίας, ειρηνικής συνύπαρξης, κοινωνικής αλληλεγγύης, ισότητας και σεβασμού του δικαιώματος πρόσβασης όλων, χωρίς διακρίσεις στον πολιτισμό.

 

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της προς το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, προς όλους τους φορείς υποστήριξης και τα φυσικά πρόσωπα που με τη στήριξή τους προσέφεραν και συνέβαλαν ο καθένας με το δικό του τρόπο στην υλοποίηση του Προγράμματος.

 

 

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης 
                        Κεντρικής Μακεδονίας

                          Αλέξανδρος Κόπτσης


Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης «Ο Κόσμος της Μουσικής, Γνωρίζω Εκφράζομαι Δημιουργώ» (αιτήσεις συμμετοχής Β΄τριμήνου 2018 - 2019)

ΑΦΙΣΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ  IOYΝΙΟΣ 2019

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σας ενημερώνουν ότι συνεχίζεται η υλοποίηση για το τρέχον σχολικό έτος 2018- 2019 του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης  «Ο Κόσμος της Μουσικής- Γνωρίζω, Εκφράζομαι, Δημιουργώ» στις εγκαταστάσεις του ΟΜΜΘ.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει μια δημιουργική περιήγηση στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου, όπου η αισθητική προσέγγιση και η οπτικοακουστική αντίληψη του χώρου πλαισιώνεται από θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα με στόχο οι μαθητές να γνωρίσουν την αξία της μουσικής, να αναπτύξουν στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στην τέχνη δρώντας μέσα σε ένα χώρο πολιτισμού, να λειτουργήσουν δημιουργικά και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

       Πρόκειται για μια διαδρομή που ξεκινά από τον εξωτερικό χώρο του Μεγάρου(Μ1), περνά από τα φουαγιέ και την πλατεία, ανεβαίνει στη σκηνή αλλά και στα παρασκήνια και βυθίζεται στα άδυτα του θεάτρου, όπως στο βεστιάριο και τα καμαρίνια, για να καταλήξει στη MOYSA και στο φουαγιέ του κτιρίου Μ2 με θέα τη θάλασσα και τις πλαγιές του Ολύμπου. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης περιγράφονται με λεπτομέρειες η λειτουργικότητα των χώρων και παράλληλα ξετυλίγεται ως θεατρικό δρώμενο ο μύθος του Ορφέα και της Ευρυδίκης. Σε συγκεκριμένους σταθμούς εργασιών οι μαθητές με φύλλα εργασίας, παιχνίδια ρόλων, βιωματικές τεχνικές μάθησης, αντιλαμβάνονται τη λειτουργικότητα των χώρων και με τη βοήθεια θεατρικού δρώμενου γνωρίζουν έναν μύθο της αρχαιότητας που υμνεί τη δύναμη της αγάπης και της μουσικής. Συμπαραστέκονται στον Ορφέα και μπαίνουν σε ενσυναίσθηση με τις εικαστικές δημιουργίες τους και το μουσικό εργαστήριο στη MOYSA, το οποίο τους εισάγει βιωματικά στον κόσμο της κλασικής μουσικής, των οργάνων μιας συμφωνικής ορχήστρας, της όπερας αλλά και στα οπτικοακουστικά ερεθίσματα σύγχρονων μουσικών συνθέσεων και έργων τέχνης, που έχουν εμπνευστεί από το συγκεκριμένο μύθο. Έτσι οι μαθητές μέσα από τη συνδυαστική εμπειρία μιας περιήγησης στο χώρο και ενός δραματοποιημένου μύθου, Γνωρίζουν, Εκφράζονται και Δημιουργούν το δικό τους Κόσμο της Μουσικής, της τέχνης και του πολιτισμού.

     Το πρόγραμμα υποστηρίζεται επίσης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, εντός του σχολικού ωραρίου και απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄,Β΄, Γ΄ Γυμνασίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και όλης της χώρας.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι σχολικές μονάδες που επιθυμούν να συμμετέχουν στο ΠρόγραμμαΜέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης  «Ο Κόσμος της Μουσικής- Γνωρίζω, Εκφράζομαι, Δημιουργώ» στο πλαίσιο των διδακτικών επισκέψεων και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων τους, καλούνται να υποβάλλουν ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ για τις νέες ημερομηνίες του Β τριμήνου (Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος),

στην ηλεκτρονική φόρμα στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας:

www.megaro.kmaked.eu. Θα τηρηθεί αυτομάτως ηλεκτρονικά και η σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων.

Σε περίπτωση μη έγκαιρης αίτησης συμμετοχής από τα ενδιαφερόμενα σχολεία ενημερώνουμε ότι θα προκύψουν και νέες ημερομηνίες για το τρίμηνο Απριλίου? Ιουνίου 2019.

Ο αριθμός των μαθητών/τριών που μπορούν να συμμετέχουν είναι 25-27 άτομα/επίσκεψη.

Ώρα έναρξης του προγράμματος: 10:00 π.μ. (ώρα προσέλευσης 10΄ νωρίτερα)

Διάρκεια του προγράμματος: 2,5 ώρες

Ως συνοδοί καθηγητές μπορούν να συμμετέχουν όλες οι ειδικότητες, προτείνονται όμως ιδιαίτερα οι ειδικότητες Μουσικών ΠΕ16 και Καλλιτεχνικών ΠΕ08, αν διαθέτει η σχολική μονάδα. Η παρουσία των συνοδών κατά την εξέλιξη του προγράμματος είναι υποχρεωτική και θα πρέπει κατά την είσοδό τους στο χώρο του Μεγάρου Μουσικής να προσκομίσουν στη συντονίστρια του προγράμματος ονομαστική κατάσταση συμμετεχόντων μαθητών με σφραγίδα και υπογραφή από το Διευθυντή του σχολείου τους.

Επίσης, για λόγους ανατροφοδότησης του προγράμματος, μετά το πέρας της διδακτικής επίσκεψης και την επιστροφή στο σχολείο κρίνεται απαραίτητο να συμπληρώνεται από μαθητές και συνοδούς εκπαιδευτικούς το υλικό μετεπεξεργασίας (το οποίο λαμβάνουν ηλεκτρονικά τα σχολεία που συμμετέχουν) και να αποστέλλεται ταχυδρομικά στη Διεύθυνση : ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 65, 57001, για το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Μεγάρου ή σκαναρισμένα στο e-mail: kmakedmegaro@gmail.com, ώστε να παραλάβουν και την αναμνηστική βεβαίωση συμμετοχής του σχολείου στο πρόγραμμα.

Υπεύθυνη επικοινωνίας και συντονίστρια του προγράμματος είναι η κ. Ευαγγελία Βόλνα,

τηλ. κέντρο 2310474810 (πληροφορίες, κ. Κεχαγιά Ειρήνη) και e-mail: kmakedmegaro@gmail.com

(Προσοχή: ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ στοιχεία επικοινωνίας με το Μέγαρο Μουσικής)

Επισυνάπτονται:

α) έγγραφα ΥΠ.Π.Ε.Θ Φ20.2/122633/Δ2/19-07-2018 και του ΙΕΠ 153514/ Δ7/17-09-2018

β) αφίσα του προγράμματος

γ) ενημερωτικό τρίπτυχο του προγράμματος

δ) κατάσταση συμμετεχόντων μαθητών

ε) οδηγίες επίσκεψης

 

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Μουσικών - Διδακτικών επισκέψεων και Επιμορφωτικών δραστηριοτήτων στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης «Ο Κόσμος της Μουσικής, Γνωρίζω Εκφράζομαι Δημιουργώ».

 ΑΦΙΣΑ-2018-19

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας  σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σας ενημερώνει ότι την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 ξεκινά το Πρόγραμμα Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης  «Ο Κόσμος της Μουσικής- Γνωρίζω, Εκφράζομαι, Δημιουργώ» στις εγκαταστάσεις του ΟΜΜΘ.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται επίσης από τους παράτω φορείς: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν, εντός του σχολικού ωραρίου και απευθύνεται σε μαθητές Ε΄και ΣΤ΄Δημοτικού και Α΄,Β΄, Γ΄ Γυμνασίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και όλης της χώρας.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει μια δημιουργική περιήγηση στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου, όπου η αισθητική προσέγγιση και η οπτικοακουστική αντίληψη του χώρου πλαισιώθηκε από θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα με στόχο οι μαθητές να γνωρίσουν την αξία της μουσικής, να αναπτύξουν στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στην τέχνη δρώντας μέσα σε ένα χώρο πολιτισμού, να λειτουργήσουν δημιουργικά και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. 

Πρόκειται για μια διαδρομή που ξεκινά από τον εξωτερικό χώρο του Μεγάρου(Μ1), περνά από τα φουαγιέ και την πλατεία, ανεβαίνει στη σκηνή αλλά και στα παρασκήνια και βυθίζεται στα άδυτα του θεάτρου, όπως στο βεστιάριο και τα καμαρίνια, για να καταλήξει στη MOYSA και στο φουαγιέ του κτιρίου Μ2 με θέα τη θάλασσα και τις πλαγιές του Ολύμπου. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης περιγράφονται με λεπτομέρειες η λειτουργικότητα των χώρων και παράλληλα ξετυλίγεται ως θεατρικό δρώμενο ο μύθος του Ορφέα και της Ευρυδίκης. Σε συγκεκριμένους σταθμούς εργασιών οι μαθητές με φύλλα εργασίας, παιχνίδια ρόλων, βιωματικές τεχνικές μάθησης, αντιλαμβάνονται τη λειτουργικότητα των χώρων και με τη βοήθεια θεατρικού δρώμενου γνωρίζουν έναν μύθο της αρχαιότητας που υμνεί τη δύναμη της μουσικής. Συμπαραστέκονται στον Ορφέα και μπαίνουν σε ενσυναίσθηση με τις εικαστικές δημιουργίες τους και το μουσικό εργαστήριο στη MOYSA που τους βάζει βιωματικά στον κόσμο της κλασικής μουσικής, των οργάνων μιας συμφωνικής ορχήστρας, της όπερας αλλά και σύγχρονων μουσικών συνθέσεων που έχουν εμπνευστεί από το συγκεκριμένο μύθο. Έτσι οι μαθητές μέσα από τη συνδυαστική εμπειρία μιας περιήγησης στο χώρο και ενός δραματοποιημένου μύθου, Γνωρίζουν, Εκφράζονται και Δημιουργούν το δικό τους Κόσμο της Μουσικής, της τέχνης και πολιτισμού.

 

Η διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος για το τρέχον σχολικό έτος είναι από το Οκτώβριο του 2018 ως τον Ιούνιο του 2019, σε καθορισμένες ημερομηνίες (οι οποίες αναγράφονται μέσα στην αίτηση ), θα ανανεώνονται από ΜΜΘ ανά τρίμηνο και επιλέγονται από τα σχολεία αυτόματα όταν συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής. Οι σχολικές μονάδες που επιθυμούν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, στο πλαίσιο των διδακτικών επισκέψεων και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων τους, καλούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά, ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας www.megaro.kmaked.eu   Θα τηρηθεί αυτομάτως ηλεκτρονικά και η σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων.

 
Ο αριθμός των μαθητών/τριών που μπορούν να συμμετέχουν είναι 25-27 άτομα/επίσκεψη. 
Ώρα έναρξης: 10:00 π.μ.
Διάρκεια: 2,5 ώρες 

Ως συνοδοί καθηγητές μπορούν να συμμετέχουν όλες οι ειδικότητες, προτείνονται όμως ιδιαίτερα οι ειδικότητες Μουσικών ΠΕ16 και Καλλιτεχνικών ΠΕ08, αν διαθέτει η σχολική μονάδα. Η παρουσία των συνοδών κατά την εξέλιξη του προγράμματος είναι υποχρεωτική και θα πρέπει κατά την είσοδό τους στο χώρο του Μεγάρου Μουσικής να προσκομίσουν στη συντονίστρια του προγράμματος ονομαστική κατάσταση συμμετεχόντων μαθητών, σφραγισμένη και υπογεγραμμένη από το Διευθυντή του σχολείου τους.

Επίσης, θα ήταν επιθυμητό για λόγους ανατροφοδότησης του προγράμματος, μετά το πέρας της διδακτικής επίσκεψης και την επιστροφή στο σχολείο, να αποστέλλεται ταχυδρομικά στη Διεύθυνση : ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 65, 57001, για το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Μεγάρου ή σκαναρισμένα στο e-mail kmakedmegaro@gmail.com, το υλικό μετεπεξεργασίας που θα αποσταλεί στα σχολεία που θα συμμετάσχουν και θα συμπληρωθεί από μαθητές και συνοδούς εκπαιδευτικούς για να παραλάβουν την αναμνηστική βεβαίωση συμμετοχής του σχολείου στο πρόγραμμα. 

Υπεύθυνη επικοινωνίας και συντονίστρια του προγράμματος είναι η κ. Ευαγγελία Βόλνα,

τηλ. κέντρο 2310474810 (πληροφορίες, κ. Κεχαγιά Ειρήνη).

Και e-mail: kmakedmegaro@gmail.com

(Προσοχή: ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ στοιχεία επικοινωνίας με το Μέγαρο Μουσικής)

 

Επισυνάπτονται:

α) έγγραφα ΥΠ.Π.Ε.Θ Φ20.2/12263/Δ2/19-07-2018 και 1535147/ Δ7/17-09-2018

β) αφίσα του προγράμματος

γ) ενημερωτικό τρίπτυχο του προγράμματος

δ) κατάσταση συμμετεχόντων μαθητών

 

 

Πρόγραμμα Μουσικών- Διδακτικών επισκέψεων και Επιμορφωτικών δραστηριοτήτων στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

banner-mousikis

Σχετ. έγγραφο: τα με αρ. πρ. 111365/Δ2/3-7-2018 εισερχόμενο του οικείου Υπουργείου.

Σας ενημερώνουμε ότι στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συνεχίζεται και κατά το τρέχον σχολικό έτος 2018-2019 καινοτόμο πρόγραμμα μουσικών δραστηριοτήτων με παράλληλες δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου που υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. & Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται εντός του σχολικού ωραρίου, στο πλαίσιο των μουσικών- πολιτιστικών διδακτικών επισκέψεων των μαθητών με τίτλο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης - « Ο Κόσμος της Μουσικής, Γνωρίζω,  Εκφράζομαι,  Δημιουργώ », απευθύνεται σε μαθητές των Ε και Στ τάξεων των Δημοτικών Σχολείων και όλων των τάξεων των Γυμνασίων των νομών ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και των υπολοίπων Περιφερειών της Ελλάδας που προγραμματίζουν εκπαιδευτικές επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη και η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Περισσότερα στο παρακάτω link.

Δελτίο Τύπου - Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

 megaro02

 Την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Καινοτόμο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Μέγαρο Μουσικής, Ο Κόσμος της Μουσικής- Γνωρίζω, Εκφράζομαι, Δημιουργώ, στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης το σχολικό έτος 2017-2018. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ συμμετείχαν και το υποστήριξαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Απευθυνόταν στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και όλης της Ελλάδας, με δωρεάν συμμετοχή.

Ο γενικότερος σκοπός του Προγράμματος ήταν καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους να πραγματοποιούνται μουσικές δραστηριότητες, παιδαγωγικά παιχνίδια και δράσεις γνωριμίας με τον κόσμο και το χώρο της Μουσικής, αναδεικνύοντας και ενισχύοντας τη δημιουργική έκφραση, τη δυνατότητα ανάπτυξης ατομικών και ομαδικών μουσικών δεξιοτήτων καθώς και την ενεργό συμμετοχή των μαθητών σε δράσεις που προβάλλουν βασικές αξίες της Τέχνης και του Πολιτισμού. Παράλληλα, είχε ως στόχο να συμβάλλει στη διαμόρφωση κουλτούρας κριτικής αισθητικής και θετικής στάσης, τονίζοντας τη συμβολή της μουσικής στη ζωή και τον πολιτισμό, στην ειρηνική συνύπαρξη, την κοινωνική αλληλεγγύη, την ισότητα και το σεβασμό του δικαιώματος πρόσβασης όλων χωρίς διακρίσεις στον πολιτισμό.

Ξεκίνησε πιλοτικά στις 29 Μαρτίου 2018 και έδωσε τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αυτό 450 μαθητές γυμνασίου και τελευταίων τάξεων δημοτικού, ανάμεσά τους και 70 προσφυγόπουλα από Δομές Φιλοξενίας. Το ενδιαφέρον και από άλλες σχολικές μονάδες υπήρξε πολύ μεγάλο, ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η συμμετοχή όλων, λόγω συγκεκριμένων διαθέσιμων ημερομηνιών και του περιορισμένου χρόνου πιλοτικής εφαρμογής του Προγράμματος (Μάρτιος-Ιούνιος 2018).

Πρόκειται για μια δημιουργική περιήγηση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, που πλαισιώθηκε από θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα και βιωματικές δράσεις.Η περιήγηση σχεδιάστηκε ως συναρπαστική διαδρομή, που ξεκινά από τον εξωτερικό χώρο του Μεγάρου(Μ1), περνά από τα φουαγιέ και την πλατεία, ανεβαίνει στη σκηνή αλλά και στα παρασκήνια και βυθίζεται στα άδυτα του θεάτρου, όπως στο βεστιάριο και τα καμαρίνια, για να καταλήξει στην αίθουσα της MOYSA - της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης- και στο φουαγιέ του κτιρίου Μ2 με θέα τη θάλασσα και τις πλαγιές του Ολύμπου. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (2,5 ώρες) περιγράφονται με λεπτομέρειες η λειτουργικότητα των χώρων και παράλληλα ξετυλίγεται ως θεατρικό δρώμενο, ο μύθος του Ορφέα και της Ευρυδίκης. Σε συγκεκριμένους σταθμούς οι μαθητές με φύλλα εργασίας, παιχνίδια ρόλων, βιωματικές τεχνικές μάθησης αντιλαμβάνονται τη χωροθέτηση των κτηρίων και με τη βοήθεια θεατρικού δρώμενου γνωρίζουν έναν μύθο της αρχαιότητας που υμνεί τη δύναμη της μουσικής. Συμπαραστέκονται στον Ορφέα και μπαίνουν σε ενσυναίσθηση με τις εικαστικές δημιουργίες τους και το μουσικό εργαστήριο στη MOYSA, που τους βάζει βιωματικά στον κόσμο της κλασικής μουσικής, των οργάνων μιας συμφωνικής ορχήστρας, της όπερας, έργων της σύγχρονης δημοφιλούς μουσικής και με εικαστικά έργα που οι δημιουργοί τους έχουν εμπνευστεί από τον παραπάνω μύθο. Οι μαθητές μέσα από την κατάδυση στα ενδότερα της μουσικής, της θεατρικής και εικαστικής δημιουργίας, βγαίνουν ξανά έξω στο φως σοφότεροι και εσωτερικά πλουσιότεροι καθώς συνδυάζουν την εμπειρία μιας περιήγησης στο χώρο και ενός δραματοποιημένου μύθου. Γνωρίζουν, Εκφράζονται και Δημιουργούν το δικό τους Κόσμο της Μουσικής, της τέχνης και πολιτισμού.

Εποπτεία Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Παναγιώτης Ανανιάδης, Περιφερειακός Δ/ντής Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας

Νικόλαος Ακριτίδης, Προϊστάμενος Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π/θμιας Εκπ/σης, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ70

Μαρία Συργιάννη, Προϊσταμένη Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ/θμιας Εκπ/σης, Σχολική Σύμβουλος Θεολόγων

Διοικητικό Συμβούλιο ΟΜΜΘ

Επιστημονική & Παιδαγωγική Καθοδήγηση

Ελένη Κάρτσακα, Σχολική Σύμβουλος Καλλιτεχνικών

Μαρία Συργιάννη, Προϊσταμένη Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ/θμιας Εκπ/σης, Σχολική Σύμβουλος Θεολόγων

Γεωργία-Μαρία Τσερπέ, Σχολική Σύμβουλος Μουσικών

Δημιουργικός Σχεδιασμός

Ευαγγελία Βόλνα, Φιλόλογος

Ελένη Κάρτσακα, Σχολική Σύμβουλος Καλλιτεχνικών

Γεωργία-Μαρία Τσερπέ, Σχολική Σύμβουλος Μουσικών

Σενάριο- Συντονισμός

Βόλνα Ευαγγελία, Φιλόλογος

Τεχνικές Εκπαιδευτικού Δράματος

Γιώργος Λαδόπουλος, Θεολόγος

Ιόλη Πολυδωρίδου, Φιλόλογος

Θεατρικό Δρώμενο: Τάσος Ροδοβίτης & Κική Στρατάκη,ηθοποιοί Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Σκηνοθεσία: Μόνικα Αϊβάζογλου, σκηνοθέτης

Δημιουργικά Εργαστήρια: Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών-Υπεύθυνος κ. Παναγιώτης Δαφιώτης   & Τμήμα Μουσικών Σπουδών-Υπεύθυνος κ. Νικόλαος Ζαφρανάς

Τεχνική & γραφιστική υποστήριξη: Θωμάς Αγοραστούδης, Πληροφορικός

Δημιουργία Αφίσας: Αλεξία Βαλταδώρου, Γραφίστρια

Η καθόλα επιτυχής υλοποίηση του Προγράμματος στηρίχτηκε στη συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και είχε την αμέριστη υποστήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης και όλων των εργαζομένων σε αυτό. Επίσης υποστηρίχτηκε θερμά από τη Διοίκηση του ΚΘΒΕ, τη Διεύθυνση του Κέντρου Πολιτισμού (ΚΕ.ΠΟ.) Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την Κοσμητεία της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ με τους διδάσκοντες των τμημάτων Μουσικών Σπουδών και Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζει τις ευχαριστίες της σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς και φυσικά πρόσωπα που με τη στήριξή τους προσέφεραν και συνέβαλαν ο καθένας με το δικό του τρόπο στην υλοποίηση του Προγράμματος. Οι εξαιρετικά θετικές εντυπώσεις που αποτυπώθηκαν από μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων που συμμετείχαν και η γενικότερη αποτίμηση προσανατολίζει τις προσπάθειές μας στη συνέχιση υλοποίησης του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Μέγαρο Μουσικής, Ο Κόσμος της Μουσικής- Γνωρίζω, Εκφράζομαι, Δημιουργώ και για τη νέα σχολική χρονιά.

 

megaro01

 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ


Υποκατηγορίες

Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι