25062018Δευ
Τελ. Ενημέρωση:Σαβ, 23 Ιουν 2018

Πρόγραμμα Αθλούμαι Συμμετέχω Εκφράζομαι στο Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο

afisaweb kayta ath

Σήμερα, Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Καινοτόμο Πρόγραμμα Αθλούμαι Συμμετέχω Εκφράζομαι στο Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο για το σχολικό έτος 2017-2018, που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά σε πανελλήνιο επίπεδο.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά 12 Μαρτίου2018 και είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αυτό 4.000 μαθητές από 70 σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, ενώ υπήρξε πρόθεση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από άλλες 82 σχολικές μονάδες απ΄ όλη την επικράτεια με σημαντικό αριθμό μαθητών, ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η συμμετοχή τους λόγω του περιορισμένου αριθμού των ημερομηνιών λειτουργίας του Προγράμματος.

Το Πρόγραμμα που αγκαλιάστηκε με εμπιστοσύνη και ενθουσιασμό από την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα είχε ως συμπαραστάτες το Υφυπουργείο Αθλητισμού και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τη Διοίκηση και το προσωπικό του Εθνικού Καυτανζογλείου Σταδίου και υλοποιήθηκε με τη βοήθεια των Ομοσπονδιών: Ποδοσφαίρου, Πετοσφαίρισης, Χειροσφαίρισης, Κλασικού Αθλητισμού, Τζούντο, Ταε Κβον Ντο - ITF, Τοξοβολίας, Ξιφασκίας, Αντισφαίρισης, Ποδηλασίας, Κωπηλασίας, της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Τμήμα Ειακαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Η υλοποίηση του Προγράμματος στηρίχθηκε στην εθελοντική υποστήριξη Καθηγητών Φυσικής Αγωγής, προπονητών Εθνικών ομάδων και Ολυμπιονικών, διακεκριμένων αθλητών, φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών, στο πλαίσιο της πρακτικής τους στο μάθημα Διδακτικής, και ηθοποιών - θεατρολόγων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που συμμετείχαν ως εκπαιδευτές, συμβάλλοντας με καλές πρακτικές, τεχνογνωσία και επιμελημένη καθοδήγηση σε ένα άριστο αποτέλεσμα, βάζοντας τις βάσεις για την μακροημέρευση του.

Μέσα στις δράσεις του Προγράμματος περίσσεψε η χαρά και το γέλιο, ο ενθουσιασμός, η πρόκληση της συμμετοχής και οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν πιθανές κλίσεις τους, να γευτούν την εμπειρική ανακάλυψη πεδίων του εαυτού τους, να δημιουργήσουν, να δυναμώσουν την εκφραστική ικανότητα τους και οργανωμένα να βιώσουν τη συνεργασία με αυτοσεβασμό και αλληλοσεβασμό. Στόχος του προγράμματος ήταν να ενισχυθεί η ολιστική καλλιέργεια τους, να γίνουν καλοί φίλαθλοι, καλοί θεατές, καλοί ακροατές, να αποκτήσουν αγάπη για τον αθλητισμό, να συνδέσουν στις καλλιτεχνικές δράσεις τον Αθλητισμό με την Τέχνη με γνώμονα ότι ο αθλητισμός είναι μια διαδικασία κοινωνικοποίησης, μέσα από την οποία καλλιεργείται η αλληλεγγύη, η ευγενής άμιλλα και πολλές άλλες αξίες και πανανθρώπινες ιδέες.

Το Πρόγραμμα είχε σε καθημερινή βάση ιατρική υποστήριξη.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζει τις ευχαριστίες της σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς και φυσικά πρόσωπα που με τη στήριξη τους προσέφεραν και συνέβαλαν ο καθένας με το δικό του τρόπο για την υλοποίηση του Προγράμματος, μία δωρεάν προσφορά στους μαθητές, στις δύσκολες συνθήκες που διανύει η κοινωνία μας.

Οι συντονιστές του Προγράμματος: Β. Σπυρογιάννης, Ι. Μπούζιου, Tζώγα Μαρία.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Πανελλαδικές Εξετάσεις

 

Η Περιφερειακή Δ/νση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ενόψει των Πανελληνίων εξετάσεων που εκκινούν την Πέμπτη 7 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και Παρασκευή 8 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια, βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει.

Καθημερινά πραγματοποιούνται συσκέψεις με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αλλά και με το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα άψογης διεξαγωγής των εξετάσεων και να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας ο αριθμός των Εξεταστικών Κέντρων ανέρχονται στον αριθμό των 159 για τα ΓΕΛ και των 21 για τα ΕΠΑΛ. Ενώ ο αριθμός των μαθητών που θα συμμετέχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις θα είναι 16283 στα ΓΕΛ και 3556 στα ΕΠΑΛ.

Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα θα λειτουργούν σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Κεντρικής Μακεδονίας για τα Γ.Ε.Λ και για τα ΕΠΑΛ.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζει ευχαριστίες στους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο στην διαδικασία των εξετάσεων, προκειμένου να διεξαχθούν οι εξετάσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά και τη στήριξη που προσφέρουν αφειδώς στους μαθητές μας. που καταβάλλουν και για την διαρκή στήριξη τους στους μαθητές μας.

Στους μαθητές μας ευχόμαστε η έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων να σηματοδοτήσει έναν σημαντικό αγώνα για τις επιδιώξεις τους για το μέλλον και να αποτελέσει το επισφράγισμα των προσπαθειών τους. Ο αγώνας αυτός είναι σημαντικός, αλλά δεν είναι καθοριστικός και στη ζωή τους, καθώς θα υπάρξουν και άλλοι αγώνες που θα διαμορφώσουν την προσωπικότητά τους.

Στις δύσκολες συνθήκες που διανύει η χώρα μας η αγωνιστικότητά τους και η αισιόδοξη διάθεσή τους αποτελούν παρακαταθήκη και μας γεμίζει ελπίδα ότι η νέα γενιά είναι ικανή να μεταμορφώσει την πατρίδα μας προς το καλύτερο. Βασιζόμαστε στις ικανότητες του και με όποιο τρόπο χρειάζεται η πολιτεία τους στηρίζει.

Ευχόμαστε καλή δύναμη στους γονείς των υποψηφίων και να συμπαρασταθούν στα παιδιά τους όσο το δυνατόν περισσότερο, διασφαλίζοντάς τους ένα ήρεμο περιβάλλον.

 

   Περιφερειακή Διεύθυνση

Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης

   Κεντρικής Μακεδονίας  

Πρότυπο προστασίας προσωπικών δεδομένων στα σχολεία (από 25/5/2018)

Οι ρυθμίσεις προστασίας δεδομένων για την αλλαγή στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GDPR)που ανακοινώθηκε από το 2016, τίθενται σε ισχύ από τις 25 Μαΐου 2018. Αυτό αντιπροσωπεύει σημαντική μεταστροφή της νομοθεσίας και αντικαθιστά τον νόμο περί προστασίας δεδομένων 2472/1997 για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ο οποίος και καταργείται με την ψήφιση του εθνικού νόμου.
Το συνημμένο πρότυπο προορίζεται αποκλειστικά για συμβουλές και καθοδήγηση. Αναμένεται ότι τα σχολεία θα χρησιμοποιήσουν αυτό το πρότυπο παράλληλα με την πολιτική τους για την ορθή χρήση όπως παρέχεται από την κοινότητα eSafety Label. Το συνημμένο έγγραφο δεν αποσκοπεί στην παροχή νομικών συμβουλών.
Η πρόσφατη δραστηριότητα σχετικά με τις παραβιάσεις δεδομένων που υφίστανται οργανισμοί και ιδιώτες συνεχίζει να καθιστά τον τομέα προστασίας προσωπικών δεδομένων ένα θέμα άμεσης προτεραιότητας για τα σχολεία και άλλους εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Είναι σημαντικό το σχολείο να έχει μια σαφή και κατανοητή πολιτική χειρισμού προσωπικών δεδομένων, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Μια παραβίαση μπορεί να προκύψει από κλοπή, σκόπιμη επίθεση στα συστήματά σας, μη εξουσιοδοτημένη ή κακόβουλη χρήση προσωπικών δεδομένων από μέλος του προσωπικού, τυχαία απώλεια ή αποτυχία εξοπλισμού. Επιπλέον:
 • Κανένα σχολείο ή άτομο δεν θα ήθελε να είναι η αιτία παραβίασης των δεδομένων, ιδιαίτερα επειδή ο αντίκτυπος της απώλειας δεδομένων στα άτομα μπορεί να είναι σοβαρός και να προκαλέσει αμηχανία, να θέσει σε κίνδυνο τα άτομα και να επηρεάσει την προσωπική ή επαγγελματική φήμη
 • Τα σχολεία είναι «πλούσια σε δεδομένα» και η εισαγωγή της ηλεκτρονικής αποθήκευσης και διαβίβασης δεδομένων έχει δημιουργήσει πρόσθετες δυνατότητες για την απώλεια δεδομένων
 • To σχολείο θα θέλει να αποφύγει την κριτική και την αρνητική δημοσιότητα που μπορεί να δημιουργηθεί από οποιαδήποτε παραβίαση προσωπικών δεδομένων
 • Το σχολείο υπόκειται σε ευρύ φάσμα νομοθεσίας σχετικά με την προστασία δεδομένων και τη χρήση δεδομένων, με σημαντικές κυρώσεις για μη τήρηση της σχετικής νομοθεσίας
 • Είναι απαραίτητο για όλα τα σχολεία να έχουν πολιτική προστασίας δεδομένων.

Τα σχολεία ανέκαθεν είχαν προσωπικά δεδομένα για τους μαθητές που βρίσκονταν στη φροντίδα τους και όλο και περισσότερο αυτά τα δεδομένα κρατούνται ψηφιακά και προσβάσιμα όχι μόνο στο σχολείο αλλά και σε απομακρυσμένες τοποθεσίες. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι νόμοι για την προστασία των δεδομένων ισχύουν για όλες τις μορφές δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ανεξάρτητα από το αν τηρούνται σε χαρτί ή σε ηλεκτρονική μορφή. Ωστόσο, δεδομένου ότι αποτελεί μέρος ενός γενικού προτύπου πολιτικής ασφάλειας online, το έγγραφο αυτό δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα δεδομένα που διατηρούνται ή μεταβιβάζονται ψηφιακά.

Τα σχολεία θα πρέπει να επανεξετάσουν προσεκτικά την πολιτική τους, υπό το πρίσμα των σχετικών κανονισμών και καθοδήγησης της περιφερειακής δομής / αρμόδιου φορέα και των νομοθετικών αλλαγών. Τα σχολεία και το προσωπικό τους πρέπει να κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ασφάλεια οποιουδήποτε υλικού προσωπικής ή ευαίσθητης φύσης, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών δεδομένων.

Είναι ευθύνη όλων των μελών της σχολικής κοινότητας να φροντίζουν όταν χειρίζονται, χρησιμοποιούν ή μεταφέρουν προσωπικά δεδομένα, ότι αυτά δεν μπορούν να είναι προσβάσιμα σε κανέναν που δεν:
 • έχει άδεια πρόσβασης στα δεδομένα αυτά
 • πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα.
Οι παραβιάσεις δεδομένων ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στα ενδιαφερόμενα άτομα ή / και ιδρύματα, να οδηγήσουν το σχολείο σε δυσφήμιση και μπορεί να οδηγήσουν σε πειθαρχική ή ποινική δίωξη. Ιδιαίτερα, κάθε μεταφορά δεδομένων υπόκειται σε κίνδυνο απώλειας ή μόλυνσης.

Το πρότυπο αυτό παρέχεται από τον Εθνικό Συντονιστή eSafety Label για τη δράση στην Ελλάδα, κ. Άρη Λούβρη. Οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα πρέπει να γνωρίζει, να κατανοεί και να τηρεί την αντίστοιχη πολιτική σχολείου, η οποία συγκεντρώνει τις νομοθετικές απαιτήσεις που περιέχονται στη σχετική νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων και τους σχετικούς κανονισμούς και καθοδήγηση (όπου απαιτείται από την περιφερειακή δομή / αρμόδιο φορέα).

Πηγή: http://internet-safety.sch.gr/index.php/articles/teach/item/624-gdpr

 

Απολογισμός Έκθεσης Έργων Μαθητών ΕΠΑΛ με τίτλο: «Το ΕΠΑΛ δημιουργεί στην Κεντρική Μακεδονία» και της Ημερίδας για την Μαθητεία στο ΝΟΗΣΙΣ»

DSCN8645

Το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Mαΐου 2018 έπεσε η αυλαία της Έκθεσης: «Το ΕΠΑΛ δημιουργεί στην Κεντρική Μακεδονία» που πραγματοποιήθηκε από την Τετάρτη 9 - 11 Mαΐου στο ΝΟΗΣΙΣ. Για τρείς ημέρες η καρδιά της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Κεντρική Μακεδονία «χτυπούσε» στο ΝΟΗΣΙΣ.

Η Έκθεση διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας,  Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθώς και το ΝΟΗΣΙΣ. Παράλληλα με την Έκθεση διοργανώθηκε και η Ημερίδα για τη Μαθητεία στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Οικονόμου», όπου προσκλήθηκαν και συμμετείχαν ο Διευθυντής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΥΠΠΕΘ κ. Μουστάκας, ο Διευθυντής Γραφείου Υφυπουργού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης κ. Κοτσιφάκης και η κ. Καφετζοπούλου από το τμήμα Μαθητείας του ΥΠΠΕΘ. Τους επίσημους από το Υπουργείο Παιδείας καλωσόρισαν ο πρόεδρος του ΝΟΗΣΙΣ κ. Σιγάλας  και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Ανανιάδης, τονίζοντας την σπουδαιότητα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και τα οφέλη της Μαθητείας, κυρίως για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ.

Στην αρχή της εκδήλωσης βραβεύτηκε η ΕΡΤ3 για τη συνεχή υποστήριξη που προσφέρει στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και στην προβολή εκδηλώσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Κατά την διάρκεια της Ημερίδας ακούστηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις  από εκπροσώπους φορέων όπως: το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με τον κ. Βλαχογιάννη,  το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης με την κ. Παγούνη, το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίαςμε τον κ. Ταργκουτζίδη, το  Κέντρο Αποθεραπείας - Αποκατάστασης Θεσσαλονίκης «η Αναγέννηση» - με την κα Καρακίζη, το Γενικό Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" με την κα Πουρτουλίδου, το
Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών  Δήμου Θέρμης, με τον κ. Γιοργιλά. Τέλος παρεμβάσεις στη συζήτηση πραγματοποίησαν, εκ μέρους του CEDEFOP,  ο κ. Ζαχείλας και ο κ. Αθανασόπουλος για το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα Μαθητείας ΕΠΑ.Λ. και το Πρόγραμμα Νέα Αρχή για τα ΕΠΑ.Λ. Την ευθύνη της διοργάνωσης της Ημερίδας είχαν η ομάδα της Μαθητείας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, ο κ. Μπαλόμπας Παναγιώτης, η κα Παπάζογλου Χρύσα, ο κ. Γιαννουλάκης Θεολόγης και ο κ. Φελέκης Ιωάννης.

Η  Έκθεση  Έργων Μαθητών ΕΠΑΛ υποστηρίχτηκε από περισσότερα από 50 Επαγγελματικά Λύκεια και Εργαστηριακά Κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας. Περισσότεροι από 60 εκπαιδευτικοί και 90 μαθητές συμμετείχαν ενεργά ως εκθέτες έργων, πραγματοποιώντας επιδείξεις και παράλληλες δράσεις.

Ένα μεγάλος όγκος μαθητών Γυμνασίων, ΕΠΑΛ αλλά και επισκεπτών του ΝΟΗΣΙΣ περιηγήθηκαν στην έκθεση, κατά το τριήμερο 9-11 Μαΐου. Ο αριθμός ξεπέρασε τους 850 επισκέπτες, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που αντιμετώπισαν εκείνο το διάστημα.

Εκπρόσωποι από τα ΚΕΣΥΠ Θέρμης, Κιλκίς, Θερμαϊκού και Λαγκαδά προσέφεραν πολύτιμη ενημέρωση προς τους μαθητές στην βιβλιοθήκη του ΝΟΗΣΙΣ, ενώ οι μαθητές από το ΕΠΑΛ Επανομής πρόσφεραν μία εξαιρετική θεατρική παράσταση προς το κοινό του ΝΟΗΣΙΣ στο συνεδριακό Κέντρο.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους μαθητές, εκπαιδευτικούς, διευθυντές ΕΠΑΛ και ΕΚ της Κεντρικής Μακεδονίας για την άριστη συνεργασία. Αποτέλεσαν την ψυχή και την κινητήρια δύναμη της Έκθεσης.
Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους Συντονιστές των Τομέων και τους Σχολικούς Συμβούλους για την πολύτιμη συμβολή τους στο στήσιμο της εκδήλωσης. Καταφέρανε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να συντονίσουν όλες τις παρουσιάσεις έργων του τριημέρου και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Επιπλέον, ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους υπευθύνους ΚΕΣΥΠ της Κεντρικής Μακεδονίας που συμμετείχαν το τριήμερο.

Τελειώνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους της  Οργανωτικής Επιτροπής, που με χαμόγελο και ευγένεια εξυπηρέτησαν τους μαθητές και εκπαιδευτικούς της Έκθεσης:

Την ομάδα της Μαθητείας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, με τον Παναγιώτη Μπαλόμπα, την Χρύσα Παπάζογλου, Θεολόγη Γιαννουλάκη και Ιωάννη Φελέκη.

- Την Γραμματεία της Εκδήλωσης, την Αντιόπη Σαρακενίδου που ήταν συνδετικός κρίκος όλων των συντελεστών της έκθεσης.

- Το προσωπικό του ΝΟΗΣΙΣ για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην διοργάνωση.

- Τους Τεχνικούς εκδήλωσης και μεταδόσεων, Αγοραστούδη Θωμά, Κουκλιάτη Δημήτριο και την εκπαιδευτικό ? δημοσιογράφο Χρύσα Παλάζη για την εξαιρετική τους συμμετοχή.  Κατόρθωσαν μέσα από  ένα τηλεοπτικό τριήμερο μαραθώνιο να φιλοξενήσουν συνεντεύξεις μαθητών και εκπαιδευτικών των τομέων. Τα βίντεο των συνεντεύξεων καθώς και φωτογραφικό υλικό φιλοξενούνται ήδη στην ιστοσελίδα της έκθεσης  www.epal.kmaked.eu

Θα επιθυμούσαμε οι διευθυντές των σχολείων που συμμετείχαν ή παρακολούθησαν την έκθεση, να αποστείλουν την λίστα μαθητών - εκπαιδευτικών στο email της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας, (mail@kmaked.pde.sch.gr)  ώστε να ετοιμαστούν και να αποσταλούν οι Βεβαιώσεις Συμμετοχής - Παρακολούθησης.

Είναι σημαντικό στο μέλλον να βρίσκονται τέτοιες ευκαιρίες, ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί να ενώνουν τις δυνάμεις τους και να προβάλουν το σημαντικό έργο που πραγματοποιείται σε όλα τα ΕΠΑΛ.

Απολογισμός της 4ης Διακρατικής Συνάντησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2 με τίτλο: «Managing the refugee and migrant flows through the development of educational and vocational frames for children and adults» και ακρωνύμιο «XENIOS ZEUS»

xenioszeus-4

 Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ως Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2 «Managing the refugee and migrant flows through the development of educational and vocational frames for children and adults» XENIOSZEUS, διοργάνωσε την 4η Διακρατική Συνάντησή του. Στη συνάντηση πήραν μέρος οι εταίροι του Προγράμματος, οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι:

 1. 1.Το Παιδαγωγικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 2. 2.Το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 3. 3.Η Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
 4. 4.Το Πανεπιστήμιο της Aix-Marseille της Γαλλίας (ESPE).
 5. 5.Η μη κυβερνητική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα για τους νέους της Ιταλίας H.R.Y.O.
 6. 6.Το Δίκτυο Άλφα - Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δυτικής Θεσσαλονίκης.
 7. 7.Το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Η Συνάντηση ήταν διήμερη και πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4-5-2018 και το Σάββατο 5-5-2018.

Την Παρασκευή 4-5-2018, η ομάδα του προγράμματος συγκεντρώθηκε στο χώρο, όπου στεγάζεται το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς. Οι εργασίες ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ανανιάδη Παναγιώτη.

Προσκεκλημένοι ήταν:

 • Ο κ. Ράγκος Νικόλαος από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και η κ. Μαχαίρα Ελένη από το Υπουργείο Εσωτερικών, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις της ομάδας σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές, τη συνεργασία του Υπουργείου με τις Μ.Κ.Ο. και τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την ένταξη των ατόμων ή τη μετεγκατάστασή τους στη χώρα που επιθυμούν.
 • Η ομάδα διαχείρισης, συντονισμού και παρακολούθησης εκπαίδευσης των προσφύγων Βόρειας Ελλάδας κ.κ. Παπαδοπούλου Φωτεινή, Στάμου Νένα, Τσιριγώτη Χαρά, Φελεκίδου Ρία και Χιονά Σμαρώ, οι οποίες παρουσίασαν τις διαδικασίες ένταξης των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας, την εξέλιξη της εκπαίδευσής τους και τον θεσμό του Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων (Σ.Ε.Π.) στα κέντρα φιλοξενίας, καθώς και στον αστικό ιστό.
 • Τέλος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, ο οποίος παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «S.U.C.RE.», στο οποίο Συντονιστής είναι το Α.Π.Θ. και επικεντρώνεται στις διαδικασίες της γλωσσικής προετοιμασίας και του ελέγχου γνώσεων, που απαιτούνται για την ορθή ένταξη των προσφύγων/μεταναστών στην Ανώτατη Εκπαίδευση, τόσο των φοιτητών, όσο και των καθηγητών, καθώς και στην υποστήριξη των ακαδημαϊκών τους αναγκών μετά την ένταξή τους.

Η 1η μέρα της Συνάντησης έκλεισε με ερωτήσεις και συμπεράσματα επί των παρουσιάσεων.

Το Σάββατο 5-5-2018, η ομάδα του προγράμματος συγκεντρώθηκε το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με την παρουσίαση του Προϊσταμένου Παιδαγωγικής & Επιστημονικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ακριτίδη Νικολάου και μέλους της Διοικητικής κι Επιστημονικής Ομάδας του Συντονιστή του Προγράμματος. Έγινε μία αναλυτική περιγραφή της ανθρωπιστικής κρίσης που ξέσπασε τα τελευταία χρόνια με τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές που ήρθαν στην Ευρώπη, τις διαδικασίες ένταξης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων.

Ακολούθησε η παρουσίαση της κ. Στάικου Κρυσταλλίας, μέλους της Διοικητικής Ομάδας του Συντονιστή του Προγράμματος. Έγινε αναφορά στην ανατροφοδότηση που υπήρξε από τους εθελοντές εκπαιδευτικούς, μέσω συνεντεύξεων, σχετικά με τη φάση της εφαρμογής και της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού υλικού που διδάχθηκαν οι πρόσφυγες μέσα στα κέντρα φιλοξενίας.

Στην συνέχεια, η κ. Λαπατά Δήμητρα παρουσίασε την ιστοσελίδα που αναπτύχθηκε από το Πρόγραμμα, έκανε αναφορά στο σύνολο της διάχυσης που συμπεριλήφθηκε, καθώς και στον τρόπο πρόσβασης στο εκπαιδευτικό υλικό και τον οδηγό καλωσορίσματος, που αναπτύχθηκε από τους εταίρους του Προγράμματος.

Η κ. Μητακίδου Χριστοδούλα, καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., αναφέρθηκε στην επιμόρφωση των εθελοντών εκπαιδευτικών επί του υλικού, σε ηλικίες 6-15 ετών που παρήχθη από το Τμήμα της και έγινε αποτίμηση της διδασκαλίας μέσα στα κέντρα φιλοξενίας από τους εθελοντές εκπαιδευτικούς.

Ακολούθησαν οι κ.κ. Κοκκινίδου Μαρίνα και Τριανταφυλλίδου Λήδα, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Α.Π.Θ., οι οποίες με τη σειρά τους παρουσίασαν το σύνολο των επιμορφώσεων που υλοποιήθηκαν επί του εκπαιδευτικού υλικού που παρήγαγαν για πρόσφυγες, ηλικίας 18 και άνω. Αναφέρθηκαν στο προφίλ των εκπαιδευόμενων και στην επιτυχία των σεμιναρίων και κατέληξαν σε προτάσεις βελτίωσης, σχετικά με τη χρήση του δικού τους εκπαιδευτικού υλικού μέσα στα κέντρα φιλοξενίας.

Από την Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Γκανάκας Ιωάννης, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Κοζάνης και μέλος της ομάδας επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, παρουσίασε, με τη σειρά του, την αποτίμηση των επιμορφωτικών σεμιναρίων επί του εκπαιδευτικού υλικού, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο και αφορά σε παιδιά Προσχολικής Ηλικίας.

Οι κ.κ. Μακρογιάννη Χριστίνα και Μαρόγλου Φωτεινή από το «Δίκτυο Άλφα», το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δυτικής Θεσσαλονίκης, παρουσίασαν τις ενέργειες διάχυσης που έγιναν για το εκπαιδευτικό υλικό τους, τις «Γέφυρες», το οποίο αναφέρεται στην ηλικιακή ομάδα 8 ? 16 χρόνων. Αναφέρθηκαν, επίσης, στη δυνατότητα χρήσης του υλικού από ψυχολόγους και εργαζόμενους σε δομές προσφύγων. Κλείνοντας, παρουσίασαν τις φόρμες αξιολόγησης του υλικού τους.

Στη συνέχεια, οι κ.κ. RoubaudMarie-No?lle, AzaouiBrahim, GouaichKarimaκαι LebrisAna?s του Πανεπιστημίου της Γαλλίας, Aix-Marseille, ESPE, αναφέρθηκαν στην αξιολόγηση του δικού τους παραγόμενου εκπαιδευτικού υλικού και στην ανάγκη που προέκυψε για αναπροσαρμογή και επέκτασή του και σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

Ακολούθησε η κ. KalafatSenem, από τη Μ.Κ.Ο. για τα ανθρώπινα δικαιώματα για τους νέους της Ιταλίας H.R.Y.O., η οποία έκανε αναφορά στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την ένταξη των προσφύγων και την εκπαίδευσή τους.

Τέλος, οι κ.κ Παζαρλή Μαρία και Πλούτογλου Νόπη από το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, παρουσίασαν τη δική τους συμμετοχή στο Πρόγραμμα του XeniosZeus και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα, στις ενέργειες διάχυσης, στις πολλαπλασιαστικές τους δράσεις, στο διαδικτυακό εργαλείο που διαθέτουν και στην ομάδα που δημιούργησαν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τους εκπαιδευτικούς. Ολοκλήρωσαν με την αξιολόγηση της συμμετοχής τους και την ανάγκη για περισσότερες ανάλογες δράσεις.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τους εθελοντές εκπαιδευτικούς κ.κ. Παπία Χρήστο, Κυρατζοπούλου Στέλλα, Τσιριπίδου Μαρία και Μπαϊκούση Σταυρούλα ? Ελένη, οι οποίοι κατέθεσαν τη δική τους εμπειρία από την είσοδό τους στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων, τη συναναστροφή τους με τα παιδιά, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, κάνοντας χρήση του εκπαιδευτικού υλικού των εταίρων του προγράμματος XeniosZeus. Ολοκλήρωσαν με προτάσεις βελτίωσης της διαδικασίας και του εκπαιδευτικού υλικού.

Οι εργασίες της 4ης Διακρατικής Συνάντησης ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή των εταίρων του Προγράμματος XeniosZeusστο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο: «Σχολείο ανοιχτό στις κοινωνικές και παιδαγωγικές προκλήσεις». Οι εταίροι είχαν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν πάνω στο θέμα : «Οι προσφυγικές ροές στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργούν νέα κοινωνικά, πολιτισμικά, θρησκευτικά, αλλά κυρίως εκπαιδευτικά δεδομένα, τα οποία απαιτούν νέους σχεδιασμούς σε αναλυτικά προγράμματα και εκπαιδευτικά υλικά. Πόσο έτοιμοι είμαστε ως εκπαιδευτικά συστήματα σ? αυτήν την πρόκληση;» που αναπτύχθηκε σε Στρογγυλή Τράπεζα με Προεδρεύοντα τον κ. Ακριτίδη Νικόλαο, Προϊστάμενο Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας.

Παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2 με τίτλο: «Managing the refugee and migrant flows through the development of educational and vocational frames for children and adults» και ακρωνύμιο «XENIOS ZEUS», στο πλαίσιο επίσκεψης στην Περιφερεια

avior

Την Τρίτη 8-5-2018 και την Τετάρτη 9-5-2018 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας μιας αντιπροσωπείας που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ «AVIOR».

Το «AVIOR» παράγει δίγλωσσα υλικά για παιδιά μεταναστών στην Ευρώπη. Αντί να δημιουργούν νέα υλικά, μεταφράζονται και προσαρμόζονται τα υπάρχοντα δίγλωσσα υλικά υψηλής ποιότητας που προσφέρονται, τόσο στη γλώσσα υποδοχής, όσο και στη μητρική γλώσσα των παιδιών μεταναστών.

Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι εκπαιδευτές των εκπαιδευτικών μοιράζονται τις βέλτιστες πρακτικές για την πολυγλωσσική και μητρική γλώσσα μέσω επισκέψεων μελέτης σε σχολεία και ινστιτούτα κατάρτισης εκπαιδευτικών στις ευρωπαϊκές χώρες.

Δημιουργούνται άτυπα τοπικά δίκτυα γονέων, κοινοτήτων και σχολείων, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια των στόχων του έργου.

Το AVIOR είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του Δικτύου Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Εκπαίδευση των Μεταναστών Παιδιών του Sirius και βασίζεται σε βασικές συστάσεις πολιτικής του για τη μείωση του χάσματος επίτευξης, μεταξύ μεταναστών και γηγενών μαθητών στην Ευρώπη.

Αρχικά, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ανανιάδης Παναγιώτης απηύθυνε χαιρετισμό, καλωσορίζοντας τα μέλη του ΑVIOR.

Στη συνέχεια, ο Προϊστάμενος Παιδαγωγικής κι Επιστημονικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ακριτίδης Νικόλαος και μέλος της Διοικητικής κι Επιστημονικής Ομάδας του Συντονιστή του Προγράμματος έκανε μία αναλυτική περιγραφή της ανθρωπιστικής κρίσης που ξέσπασε τα τελευταία χρόνια με τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές που ήρθαν στην Ευρώπη και για τις διαδικασίες ένταξης των προσφύγων στην Ελληνική κοινωνία και την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων.

Η κ. Στάικου Κρυσταλλία, μέλος της Διοικητικής Ομάδας του Συντονιστή του Προγράμματος, παρουσίασε τους εταίρους, το υλικό και τη μέχρι στιγμής πορεία του έργου «XeniosZeus». Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA2 «XENIOSZEUS», που Συντονιστής του είναι η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, έχει παράξει εκπαιδευτικό υλικό το οποίο έχει, ήδη, χρησιμοποιηθεί για μία διετία στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων για τη μη τυπική εκπαίδευσή τους και λήγει στις 30-09-2018.

Τέλος, η κ. Σπυροπούλου Ελευθερία από το Δίκτυο Άλφα και εταίρος του XENIOSZEUS παρουσίασε το εκπαιδευτικό υλικό τους, τις «Γέφυρες», το οποίο αναφέρεται στην ηλικιακή ομάδα 8 - 16 χρόνων.

Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση

prosxolikiΗ Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση, ένα χρόνιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, πλέον θα αρχίσει το επόμενο διάστημα να εφαρμόζεται και στη χώρα μας. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η εκπαίδευση που παρέχεται στο Νηπιαγωγείο επηρεάζει καθοριστικά τη μετέπειτα ζωή όλων των παιδιών και ιδιαίτερα όσων προέρχονται από μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα.Επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι η φοίτηση στο Νηπιαγωγείο επηρεάζει θετικά την κοινωνική και μαθησιακή εξέλιξη των παιδιών. Ανιχνεύει την ύπαρξη προβλημάτων στην κοινωνικο-συναισθηματική τους ανάπτυξη, καθώς και τις μαθησιακές δυσκολίες, ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα με πρώιμη παρέμβαση. Με τον τρόπο αυτό η μετάβαση στις επόμενες βαθμίδες εκπαίδευσης γίνεται με ομαλό τρόπο και επιτυγχάνοντας καλύτερες σχολικές επιδόσεις. Η δυναμική που δημιουργεί, βοηθά τα παιδιά στη μελλοντική κοινωνική και επαγγελματική τους καταξίωση.Η 2χρονη φοίτηση των νηπίων 4-6 ετών είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού για δυο χρόνια τα νήπια λαμβάνουν συστηματική εκπαίδευση με συγκεκριμένο αναλυτικό πρόγραμμα με κοινωνικο-συναισθηματικούς και μαθησιακούς στόχους, από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς. Τα οφέλη που λαμβάνουν τα νήπια από την παροχή της 2χρονης εκπαίδευσης λειτουργούν αντισταθμιστικά στα μαθησιακά και κοινωνικο-αναπτυξιακά ελλείμματα που δημιουργούνται από τις κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες, που εκ των πραγμάτων υφίστανται, δρώντας με τον τρόπο αυτό κατά των ανισοτήτων και των κοινωνικών αποκλεισμών.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας απέστειλε θετική εισήγηση για του περισσότερους Δήμους της Περιφέρειας και των επτά νομών. Εξαίρεση αποτέλεσαν κάποιοι Δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, λόγω έλλειψης σχολικής στέγης. Υπάρχει βάσιμη ελπίδα ότι την επόμενη σχολική χρονιά, δηλαδή το 2019-2020, θα έχει λυθεί το πρόβλημα και σε αυτούς τους Δήμους. Έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι παραμένουμε συνεπείς με το πάγιο αίτημα και τη θέση του εκπαιδευτικού κόσμου και των οργάνων του για θέσπιση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στην κατεύθυνση της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Η πρόταση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη και προσεκτική μελέτη για τα αριθμητικά δεδομένα των νηπίων, καθώς επίσης και για το μέγεθος της υλικοτεχνικής υποδομής και των στεγαστικών αναγκών. Τα μεγέθη αυτά θεωρούμε ότι δεν είναι απαγορευτικά για να εφαρμοστεί η υποχρεωτική δίχρονη εκπαίδευση από την επόμενη κιόλας σχολική χρονιά. Χρειάζεται αγαστή συνεργασία και κατανόηση των αναγκών τόσο από την πλευρά των Δήμων όσο και από την πλευρά της Διοίκησης της Εκπαίδευσης και των οργάνων της. Επίσης, από την μελέτη των εισηγήσεων των Δημάρχων, διαπιστώσαμε ότι μερικοί από αυτούς εξέφρασαν επιφυλάξεις για το μέτρο της εφαρμογής, προβάλλοντας όμως λόγους οι οποίοι δεν σχετίζονται με την δυνατότητα των υπαρχουσών δομών να φιλοξενήσουν και να στεγάσουν το σύνολο των μαθητών- νηπίων και των δύο ηλικιών της περιοχής τους.

Το Δημόσιο σχολείο ανοίγεται σε καινούριες ατραπούς και μαζί με άλλα βήματα που έγιναν ως τώρα από το Υπουργείο Παιδείας, όπως λόγου χάρη η ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής, η δημιουργία επιπλέον τμημάτων Ένταξης και τμημάτων Υποδοχής, οι συστηματικές παρεμβάσεις στα ΕΠΑΛ, η έναρξη του θεσμού της Μαθητείας και άλλες πολλές που έπονται το επόμενο διάστημα, θα δημιουργηθούν οι αναγκαίες δομές που απαιτούνται για να γίνει το σχολείο και η εκπαίδευση εργαστήριο της δημοκρατικής κοινωνίας, μιας κοινωνίας καλύτερης που όλοι οραματιζόμαστε.

   Περιφερειακή Διεύθυνση                                                                                                                                                                                                                                                                        Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης                                                         Κεντρικής Μακεδονίας                                                      

Μήνυμα για τα τρία χρόνια ανάληψης της Διεύθυνσης της ΠΔΕ

ANANIADHS 300 230

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

Χριστός Ανέστη,

Στις 16 Απριλίου 2018 συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων μου, ως Διευθυντής, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Σε όλο αυτό το διάστημα πάσχισα και πασχίζω να ασκήσω το παιδαγωγικό και διοικητικό μου έργο με συνέπεια, καθώς και με δημοκρατικό και αξιοκρατικό τρόπο. Μέριμνα μου αποτέλεσε η προσπάθειά μου, ώστε οι συνάδελφοι να νιώθουν ασφαλείς στο σπουδαίο λειτούργημα που επιτελούν και στα πλαίσια των δυνατοτήτων, που μου προσφέρει η θέση μου, είναι να μην αδικήσω κάποιον και ταυτόχρονα να συμπαρασταθώ με όλες μου τις δυνάμεις και να δώσω λύσεις στα προβλήματα που προέκυπταν. Ταυτόχρονα, μέσα στον χρόνο αυτό, επισκέφθηκα αρκετές φορές τους επτά νομούς της αρμοδιότητάς μου και όσα σχολεία μου επέτρεπαν οι δυνάμεις μου, προκειμένου να είμαι κοντά στους εκπαιδευτικούς και στα προβλήματα που εγκύπτουν στην καθημερινή μάχη που δίνουν. Επίσης, κατά τη διάρκεια των χρόνων που πέρασαν, κάλεσα πολλές φορές τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών στο γραφείο μου, ώστε από κοινού να εντοπίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και να δίνω λύσεις στο βαθμό που με αφορούσαν. Πολλές φορές επισκέφθηκα σχολεία που αντιμετώπιζαν κτηριακά προβλήματα και ενήργησα επανειλημμένα, προκειμένου να λυθεί το χρόνιο αυτό πρόβλημα που ταλανίζει τη σχολική κοινότητα. Ακόμα, συνέργησα αποφασιστικά στο να πραγματοποιηθούν συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες, που σκοπό είχαν την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ώστε να διευκολύνεται το έργο τους στην καθημερινή διδακτική πράξη. Παράλληλα, για την πιο εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας έδωσα προτεραιότητα στην ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων με χρήση ψηφιακής υπογραφής, στην εισαγωγή νέας εφαρμογής ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου, στην περαιτέρω ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και την καταγραφή των διοικητικών διαδικασιών με σκοπό την απλοποίηση των διοικητικών εργασιών με απώτερο στόχο την πιστοποίηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

Τα δύσκολα αυτά χρόνια που βιώνει η πατρίδα μας, χρειάζεται ο καθένας μας, από το δικό του μετερίζι, να υπερβαίνει τον εαυτό του, ιδιαίτερα εμείς που υπηρετούμε την Παιδεία. Διότι το σχολείο αποτελεί τη θρυαλλίδα εκείνη που θα αλλάξει την κοινωνία μας προς το καλύτερο τα επόμενα χρόνια. Σας βεβαιώνω ότι, όσο θα βρίσκομαι σε αυτή την θέση, θα προσπαθώ να κάνω το καλύτερο δυνατόν, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να νιώθουν ελεύθεροι και να εξασκούν την παιδαγωγική και διδακτική τους ικανότητα με αξιοσύνη, πιστεύοντας στον εαυτό τους και στην επάρκειά τους. Όσο θα εξασκώ τα καθήκοντα αυτά, η δημοκρατική και δίκαιη ευαισθησία μου θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητά μου, παλεύοντας για το καλό των παιδιών και των εκπαιδευτικών και, εν τέλει, για την ίδια την πατρίδα μας.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής                                                                                  

Α/θμιας& Β/θμιας Εκπαίδευσης

Κεντρικής Μακεδονίας

Παναγιώτης Ζ. Ανανιάδης

Γεωλόγος-Θεολόγος

Η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τα Επαγγελματικά Λύκεια (2015-18)

 EPAL-logo

Για τη σημερινή ηγεσία του η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, γεγονός που αποδεικνύεται από το σύνολο των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχουμε δρομολογήσει για την ουσιαστική της αναβάθμιση. Οι αλλαγές αυτές ήταν απαραίτητες ώστε να αναθεωρηθούν ριζικά οι εκπαιδευτικές πολιτικές του παρελθόντος, που είχαν οδηγήσει σε σταδιακή απαξίωση την ΕΕΚ.

 

Α. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΡΓΗΜΕΝΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΚΑΙ ΕΔΙΚΟΤΗΤΩΝ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απόφαση (2013) που οδήγησε στη διαθεσιμότητα χιλιάδες εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ, αποδυναμώνοντας το ανθρώπινο δυναμικό τους και στερώντας από τους μαθητές/-τριες την πρόσβαση σε ποιοτικά αναβαθμισμένη παιδεία. Με σεβασμό, λοιπόν, στο ανθρώπινο δυναμικό το Υπουργείο:

α) επανέφερε τους 2500 εκπαιδευτικούς της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που ήταν σε καθεστώς διαθεσιμότητας ? απόλυσης,

β) επαναλειτούργησε όλες τις καταργημένες ειδικότητες και τομείς στα ΕΠΑΛ και

γ) άλλαξε τους σχεδιασμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων να οδηγήσουν τους νέους μας στην πρόωρη κατάρτιση από την ηλικία των 15 ετών, καταργώντας την αποτυχημένη εκπαιδευτικά δομή των ΣΕΚ με τις οποίες προβλέπονταν πρόωρη κατάρτιση μετά το γυμνάσιο και μαθητεία ανηλίκων μαθητών.

 

Β. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

Παράλληλα, εντός του 2016 ολοκληρώθηκε ένας λεπτομερής Στρατηγικός Σχεδιασμός για την ΕΕΚ και τη Μαθητεία, με στόχο να επιτευχθεί η ποιοτική αναβάθμιση της ΕΕΚ ώστε να συναντά την αποδοχή γονέων, μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας. Ο σχεδιασμός αυτός βασίζεται στην ολιστική θεώρηση ολόκληρου του συστήματος της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, στην αναγνώριση και ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου της, με τον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων, στην ανάγκη συνεχούς εναρμόνισής της με τις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, στην ανάγκη παροχής ποιοτικής εκπαίδευσης στους μαθητές και στις μαθήτριες που την επιλέγουν, στην ανάγκη παροχής ασφαλών επαγγελματικών διεξόδων στους αποφοίτους της, στην εμπέδωση εργασιακής ασφάλειας και στη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού οράματος για τους εκπαιδευτικούς.

Στόχος μας είναι η ΕΕΚ να καταστεί από μια επιλογή ανάγκης, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, σε μια συνειδητή επιλογή για τους μαθητές/τριες και τους νέους κι ως προς αυτό καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια.

Με συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας το 2016, εξασφαλίστηκε η αναγκαία χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την υλοποίηση της μαθητείας, αλλά πρωτίστως για τη συνολική αναβάθμιση της ΕΕΚ, όπως αναφέρεται αναλυτικά παραπάνω.

ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ

Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την ΕΕΚ ανταποκρίνεται και συνδέεται με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της UNESCO ως προς τους:

 • στόχους 4 εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση και προαγωγή ευκαιριών δια βίου μάθησης για όλους (Δράση 1: Διακυβέρνηση Συστημάτων ΕΕΚ και Υιοθέτηση Συστήματος Παρακολούθησης της Υλοποίησης της Στρατηγικής της ΕΕΚ, Δράση Μια νέα αρχή στα ΕΠΑ.Λ., Δράση 3: Αναβάθμιση και διεύρυνση του θεσμού της Μαθητείας, Δράση 4: Ενίσχυση της Διασύνδεσης της ΕΕΚ με την Αγορά Εργασίας και την Κοινωνία, Δράση 5: Αναβάθμιση της Ποιότητας της ΕΕΚ, Δράση 9: Ενίσχυση Υψηλού επιπέδου ΕΕΚ, , Δράση 10: Διασφάλιση Βέλτιστη αξιοποίηση υποδομών στις δημόσιες δομές της ΕΕΚ)
 • στόχους 8 Προαγωγή της διαρκής, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής ανάπτυξης και της πλήρης απασχόλησης και αξιοπρεπής εργασίας για όλους (Δράση 6: Ενίσχυση της Αποτελεσματικότητας της ΕΕΚ, Δράση 7: Ενίσχυση της Διαπερατότητας και της Διασυνοριακής Κινητικότητας στην ΕΕΚ, Δράση 8: Ενίσχυση της Ελκυστικότητας της ΕΕΚ)

Γ. ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΕΠΑ.Λ.)

Με τη νέα δομή των ΕΠΑ.Λ. εξασφαλίζεται στους μαθητές η παροχή αφενός στέρεων γενικών γνώσεων, αφετέρου εξειδικευμένων τεχνολογικών και επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων, αποφεύγοντας την πρόωρη ειδίκευση. Παρέχεται, δηλαδή η ενιαία βάση, όπου ο μαθητής διαμορφώνει την επιλογή του ως προς την ειδικότητα που ακολουθεί, βάσει των ενδιαφερόντων, των κλίσεων και των ικανοτήτων του. Για το λόγο αυτό προωθείται πρόγραμμα δράσεων και υποστήριξης των μαθητών/-τριών μας μέσω συμβουλευτικής και ενισχυτικής διδασκαλίας (προσαρμοσμένης στις μαθησιακές ανάγκες τους) καθώς και υποστήριξης των εκπαιδευτικών των ΕΠΑ.Λ. κυρίως μέσω επιμορφωτικών προγραμμάτων.

- Στην Α΄ ΤΑΞΗ οι μαθητές και οι μαθήτριες ακολουθούν ένα πρόγραμμα σπουδών με μαθήματα γενικής παιδείας (22 ώρες), μαθήματα προσανατολισμού (7 ώρες) και μαθήματα επιλογής (τεχνολογικά? επαγγελματικά, 6 ώρες), προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να διερευνήσουν τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικέςεπιλογές τους.

- Στη Β΄ ΤΑΞΗ οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να επιλέξουν έναν από τους 9 τομείς επαγγελματικών σπουδών και διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας (12 ώρες) και τεχνολογικά ? επαγγελματικά μαθήματα (23 ώρες, θεωρητικά και εργαστηριακά) του τομέα σπουδών που έχουν επιλέξει.

- Στη Γ΄ ΤΑΞΗ προσφέρονται συνολικά 35 ειδικότητες, οι μαθητές/μαθήτριες επιλέγουν μια από αυτές πουπεριλαμβάνονται στον τομέα σπουδών της επιλογής τους και διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας (12 ώρες) και μαθήματα της ειδικότητας που έχουν επιλέξει (23 ώρες, θεωρητικά και εργαστηριακά).

 

 

- Οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ. είναι:

1. Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος

(α) Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής

(β) Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής

(γ) Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών

(δ) Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου

2. Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας

(α) Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών

(β) Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων

(γ) Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης

(δ) Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού

3. Τομέας Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού

(α) Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής

4. Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών

(α) Γραφικών Τεχνών

(β) Αργυροχρυσοχοΐας

(γ) Συντήρησης Έργων Τέχνης - Αποκατάστασης

(δ) Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος

(ε) Σχεδιασμού-Διακόσμησης Εσωτερικών Χώρων

(στ) Επιπλοποιίας ?Ξυλογλυπτική

5. Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού

(α) Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών

(β) Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων

6. Τομέας Μηχανολογίας

(α) Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών

(β) Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου

(γ) Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού

(δ) Τεχνικός Οχημάτων

(ε) Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών

7. Τομέας Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων

(α) Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού

(β) Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού

8. Τομέας Πληροφορικής

(α) Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής

(β) Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ

9. Τομέας Υγείας - Πρόνοιας - Ευεξίας

(α) Βοηθός Νοσηλευτή

(β) Βοηθός Ιατρικών Βιολογικών Εργαστηρίων

(γ) Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

(δ) Βοηθός Φυσικοθεραπευτή

(ε) Βοηθός Οδοντοτεχνίτη

(στ) Βοηθός Ακτινολογικών Εργαστηρίων

(ζ) Βοηθός Φαρμακείου

(η) Αισθητικής Τέχνης

(θ) Κομμωτικής Τέχνης

Στους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. χορηγείται απολυτήριο Λυκείου, ισότιμο του Γενικού Λυκείου και επαγγελματικό πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (αντίστοιχο των Ευρωπαϊκών).

Επίσης στη Β΄ τάξη των ΕΠΑΛ μπορούν να εγγράφονται και απόφοιτοι όλων των τύπων Λυκείων οι οποίοι μπορούν, αφού παρακολουθήσουν ΜΟΝΟ τα μαθήματα τομέα και ειδικότητας (23 ώρες στη Β΄ τάξη και 23 ώρες στη Γ΄ τάξη), να αποκτήσουν πτυχίο της ειδικότητας που θα επιλέξουν και να δοκιμάσουν μια δεύτερη ευκαιρία για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ειδικές εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ.

 

Δ. Διεύρυνση των εκπαιδευτικών και εργασιακών δυνατοτήτων μετά την αποφοίτηση από τα ΕΠΑ.Λ.:

 1. Απευθείας ένταξη στην αγορά εργασίας στην επαγγελματική ειδικότητα που έλαβε πτυχίο.

Συνέχιση των σπουδών σε αντίστοιχους τομείς στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω ειδικών εξετάσεων σε 4 μαθήματα (Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά και 2 μαθήματα ειδικότητας). Στα ΤΕΙ εισάγονταισε ειδικό ποσοστό θέσεων, αναλογικό του αριθμού των υποψηφίων από ΕΠΑ.Λ. και ΓΕ.Λ. (με κατώτατο πλαφόν το 20%) και στα Πανεπιστήμια σε ειδικό ποσοστό, που από το σχολικό έτος 2017-18 γίνεται 5%, των θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων. (Για τη φετινή σχολική χρονιά στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής το ποσοστό των θέσεων θα είναι 10%). Επίσης οι απόφοιτοι έχουν πρόσβαση σε κοινή ομάδα σχολών (Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και Στρατιωτικές) ανεξάρτητα του τομέα αποφοίτησής τους. Στα εσπερινά ΕΠΑΛ επαναφέραμε το ειδικό ποσοστό 1% επιπλέον θέσεων στα ΤΕΙ, που είχε καταργηθεί το 2013, με δυνατότητα μάλιστα επιλογής στους απόφοιτους των εσπερινών να διαγωνιστούν μαζί με τους απόφοιτους των ημερησίων. Έτσι για πρώτη φορά μπορούν να εισαχθούν και σε πανεπιστήμια και στρατιωτικές σχολές.

2.Συνέχιση σπουδών στα ΙΕΚ στην ίδια (για 3 εξάμηνα) ή άλλη ειδικότητα (για 5 εξάμηνα) όπου επίσης με εξετάσεις πιστοποίησης αποκτούν πτυχίο επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

3.Δυνατότητα εγγραφής των αποφοίτων στη Β΄ τάξη του ΕΠΑ.Λ. σε άλλο τομέα σπουδών ή στη Γ΄ τάξη σε άλλη ειδικότητα του ίδιου τομέα, παρακολουθώντας μόνο τα τεχνολογικά μαθήματα (23 ώρες) για απόκτηση και δεύτερης ειδικότητας.

4. Πρόσβαση σε 2ετή τμήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, μόνον για αποφοίτους ΕΠΑ.Λ., χωρίς εξετάσεις με το βαθμό απολυτηρίου και χορήγηση πτυχίου επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

5. Με το νέο θεσμό του προαιρετικού «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξη Μαθητείας», οι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου και πτυχιούχοι ΕΠ.ΑΛ., οι οποίοι βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης αφενός προγράμματος εκπαίδευσης σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον υπό την εποπτεία του σχολείου (με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού και ασφάλιση) σε αντικείμενα αντίστοιχα της ειδικότητας του και αφετέρου συμπληρωματικού εργαστηριακού μαθήματος της ειδικότητάς του στο σχολείο.

 

 

ε. αναπτυξη του «μεταλυκειακόΥ έτος  τάξηΣ μαθητείας»

Με το «Μεταλυκειακό Έτος  Τάξη Μαθητείας», που αποτελεί εκπαιδευτική μεθοδολογία αναβάθμισης δεξιοτήτων, δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην αναβάθμιση της εργασιακής προοπτικής των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ., στην ομαλή και ασφαλή είσοδό τους στην αγορά εργασίας με στόχο τη σύζευξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την απασχόληση και τη στήριξη των αποφοίτων, μετά την απόκτηση του πτυχίου τους.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της Μαθητείας του Υπουργείου Παιδείας είναι τα ακόλουθα:

 1. Αποτελεί ένα εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο ο μαθησιακός χρόνος εναλλάσσεται μεταξύ χώρου εργασίας και εκπαιδευτικής δομής.
 2. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες και μπορούν να συμμετάσχουν προαιρετικά οι απόφοιτοι Λυκείου (ΓΕΛ και ΕΠΑ.Λ.), οι οποίοι έχουν και πτυχίο ΕΠΑ.Λ. και βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης, χωρίς ηλικιακό φραγμό. Για την διαδικασία επιλογής λαμβάνεται υπόψη η ικανοποίηση κριτηρίων όπως ο τύπος του απολυτηρίου Λυκείου, ο βαθμός πτυχίου του ΕΠΑ.Λ. και η ηλικία. Για την υποβολή αιτήσεων δημοσιοποιούνται προσκλήσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης.
 3. Κατά την 9μηνη διάρκειά του οι μαθητευόμενοι παρακολουθούν:
 • Εργαστηριακό μάθημα στην ειδικότητά τους συνολικής διάρκειας 203 ωρών, 1 ημέρα την εβδομάδα στο σχολείο και
 • Πρόγραμμα εκπαίδευσης σε χώρο εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα με ρυθμισμένο πλαίσιο που περιλαμβάνει: σύμβαση μαθητείας, εκπαιδευτή στο χώρο απασχόλησης, αμοιβή και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για 9 μήνες, 4 ημέρες την εβδομάδα και 7 ώρες την ημέρα.

  4. Διεξάγεται βάσει ειδικών Προγραμμάτων Σπουδών, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιοτική υλοποίησή της.
  5. Κατά την εφαρμογή του προγράμματος υπάρχει συστηματική συνεργασία μεταξύ του εκπαιδευτικού (διδάσκοντα και επόπτη από την πλευρά του σχολείου) και του εκπαιδευτή στο χώρο απασχόλησης για την τήρηση τόσο του προγράμματος σπουδών μαθητείας όσο και του πλαισίου ποιότητας μαθητείας.
  6. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι μαθητευόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν 35ωρο προπαρασκευαστικό πρόγραμμα για την προετοιμασία τους για συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης.
  7. Οι απόφοιτοι της τάξης μαθητείας, μετά από πιστοποίηση, αναβαθμίζουν τα προσόντα τους στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και αποκτούν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία που τους οδηγεί στην απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, όπου αυτό απαιτείται και σε πρόσθετα προσόντα για ο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ (150 μόρια).
  8. Οι μαθητευόμενοι του Μεταλυκειακού Έτους ? Τάξης Μαθητείας παίρνουν αναβολή στράτευσης, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

  ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΘΕΣΜΟΥ
 • Με επιτυχία συνεχίζεται για 2η σχολική χρονιά η λειτουργία του νέου θεσμού του Μεταλυκειακού έτους ? τάξης μαθητείας των ΕΠΑΛ που καθιερώθηκε με το ν.4386/16.
 • Με την έναρξη νέων τμημάτων από το Δεκέμβριο του 2017, που προστέθηκαν στα ήδη λειτουργούντα από τον Οκτώβριο τμήματα, παρουσιάζεται σημαντική αύξηση στη β΄ φάση του σημαντικού αυτού θεσμού που αναβαθμίζει την επαγγελματική εκπαίδευση.
 • Συγκεκριμένα στη β΄ φάση εφαρμογής του θεσμού παρουσιάζεται αύξηση:

Α. Στις ειδικότητες που εντάχθηκαν, από 7 το σχολ. έτος 2016-17, σε 16 το σχολ. έτος 2017-18.

Β. Στον αριθμό των Επαγγελματικών Λυκείων στα οποία λειτουργούν τμήματα μαθητείας, από 120 το σχολ. έτος 2016-17, σε 187 το σχολ. έτος 2017-18.

Γ. Στον αριθμό των τμημάτων που λειτουργούν, από 180 το σχολ. έτος 2016-17, σε 406 το σχολ. έτος 2017-18.

Δ. Στον αριθμό των μαθητευόμενων αποφοίτων ΕΠΑΛ που εγγράφηκαν για να παρακολουθήσουν το Μεταλυκειακό έτος  τάξη μαθητείας, από 1175 το σχολ. έτος 2016-17, σε 3452 το σχολ. έτος 2017-18.

 

ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ-ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΕΠΑΛ

ΣΧ.ΕΤΟΣ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΕΠΑΛ

ΤΜΗΜΑΤΑ

ΜΑΘHTΕΥΟΜΕΝΟΙ,ΕΣ

2016-17

7

120

180

1175

2017-18

16

187

406

3452

ΔΙΑΦΟΡΑ

+129%

+56%

+126%

+194%

 • Ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη του νέου θεσμού είναι το γεγονός πως τον έχει αγκαλιάσει η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Θετικά επίσης είναι τα πρώτα σχόλια για το θεσμό από δημόσιους και δημοτικούς οργανισμούς, ιδιώτες εργοδότες και κοινωνικούς φορείς.
 • Πραγματοποιήθηκαν επίσης 3 πιλοτικά προγράμματα μαθητείας σε ΕΠΑΛ της Αττικής, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Κρήτης.
 • Παράλληλα ολοκληρώθηκαν 16 προγράμματα σπουδών για τη μαθητεία και προχωράμε στην σύνταξη προγραμμάτων για όλες τις ειδικότητες των ΕΠΑΛ και στο σχεδιασμό των διαδικασιών πιστοποίησης των αποφοίτων της τάξης μαθητείας, καθώς και στην οργάνωση προγραμμάτων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών στη μαθητεία.
 • Σχεδιάζεται η υλοποίηση της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ στη μαθητεία, μέσα από την πράξη του ΕΣΠΑ «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών/εκπαιδευτών σε θέματα μαθητείας», συνολικού προϋπολογισμού 0,917 εκατ. Ευρώ.
 • Σχεδιασμός εταιρικής ταυτότητας (logos) Λογότυπος (logo) Επιλέγω ΕΠΑΛ και Μαθητεία

Τέλος σχεδιάζουμε προγράμματα τοπικών συμπράξεων με επιμελητήρια και κοινωνικούς εταίρους με στόχο την προσφορά ποιοτικών θέσεων μαθητείας.

Η υλοποίηση της μαθητείας έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 30.270.282  για δύο χρόνια με προοπτική παράτασης μέχρι το 2023.

 

ΣΤ. ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ (ΕΠΑ.Λ.)

Από τη σχολική χρονιά 2017-18 εξελίσσεται μια φιλόδοξη δράση που στοχεύει στην αναβάθμιση των ΕΠΑ.Λ. με τίτλο «Μια νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.». Η δράση αυτή ξεκίνησε φέτος σε 9 πιλοτικά ΕΠΑ.Λ. και από την επόμενη χρονιά θα γενικευθεί σε όλα τα ΕΠΑ.Λ. της χώρας. Το πρόγραμμα αφορά τους μαθητές της Α΄ τάξης των ΕΠΑ.Λ. και επιδιώκει να στηρίξει τους μαθητές κατά τη μετάβασή τους στην επαγγελματική εκπαίδευση. Στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας του ΕΠΑ.Λ. και τη βελτίωση της εικόνας του στην κοινωνία και τους ίδιους τους μαθητές, μέσα από ένα σύνολο δράσεων.

Οι βασικές δράσεις του προγράμματος είναι:

1. Εφαρμογή εναλλακτικής ενισχυτικής διδασκαλίας στα μαθήματα των Νέων Ελληνικών και των Μαθηματικών. Υλοποιείται με την ταυτόχρονη παρουσία δύο εκπαιδευτικών στην τάξη και στοχεύει στη βελτίωση του γλωσσικού και αριθμητικού γραμματισμού των μαθητών.

2. Στελέχωση των ΕΠΑ.Λ. με ψυχολόγους: πρόσληψη ψυχολόγων οι οποίοι θα στηρίξουν ψυχοκοινωνικά τους μαθητές των ΕΠΑ.Λ. και θα οργανώσουν τη δικτύωση των σχολείων με υποστηρικτικές δομές ψυχοκοινωνικής υγείας της περιοχής. Ήδη έχουν προσληφθεί 107 ψυχολόγοι για τη σχολική χρονιά 2017-18.

3. Υλοποίηση Σχεδίων Δράσης (projects): χρηματοδοτούμενα σχέδια δράσης με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας που θα υλοποιεί το σχολείο πάνω σε συγκεκριμένους θεματικούς άξονες (πχ. πολιτισμό, επιστήμες, τεχνολογία, επιχειρηματικότητα κ.α.) και θα παρουσιάζονται στο τέλος της χρονιάς με εκδηλώσεις ανοιχτές σε όλη την κοινωνία.

4. Εξοπλίζονται τα ΕΠΑ.Λ. με υποδομές τηλεδιασκέψεων - τηλε-εκπαίδευσης, ώστε να έχουν τη δυνατότητα της δικτύωσης μεταξύ τους, της καλύτερης επικοινωνίας και της ανταλλαγής καλών πρακτικών.

5. Ενεργοποίηση και προώθηση του θεσμού του Συμβούλου Καθηγητή και του Συμβούλιου Τάξης με στόχο τη δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ μαθητών και συλλόγου διδασκόντων, την αντιμετώπιση συγκρούσεων, τη βελτίωση του κλίματος στη σχολική κοινότητα, τον εντοπισμό των προβλημάτων που αναστέλλουν τη μαθησιακή πρόοδο και την αυτό-βελτίωση του ίδιου του εκπαιδευτικού.

Μέσα από όλες αυτές τις δράσεις γίνεται μία προσπάθεια να ενισχυθεί το αίσθημα ότι οι σχολικές μονάδες των ΕΠΑ.Λ. δεν είναι απομονωμένες αλλά αποτελούν τμήμα μιας ενεργού εκπαιδευτικής κοινότητας. Επιπλέον με αυτές τις δράσεις ενθαρρύνονται πρωτοβουλίες για «άνοιγμα» της σχολικής μονάδας στην τοπική κοινωνία μέσα από ενημερωτικές εκδηλώσεις και δημιουργικές συνεργασίες.

Το πρόγραμμα αυτό έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 26.276.376,00  για 4 σχολικά έτη με προοπτική συνέχισης μέχρι το 2023.

Το ΙΕΠ αποτελεί τον ένα από τους τρεις δυνητικούς δικαιούχους στην πρόσκληση για την υλοποίηση της Δράσης «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ», κατά το μέρος που αφορά στην υλοποίηση της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα αυτό.

 

Ζ. ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΝΕΏΝ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

Ολοκληρώθηκε ήδη ο σχεδιασμός των μεταβατικών προγραμμάτων για όλες τις τάξεις των ΕΠΑΛ και τα ημερήσια σχολεία λειτουργούν από το σχολικό έτος 2017-18 και στις τρεις τάξεις με τη νέα δομή, ενώ στα εσπερινά η Δ΄ τάξη από τη σχολική χρονιά 2018-19.

Προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη βελτίωση της ποιότητας των σπουδών προωθούμε την αναβάθμιση και επικαιροποίηση των Προγραμμάτων Σπουδών των ΕΠΑΛ, τη συγγραφή νέου εκπαιδευτικού υλικού (εργαστηριακοί οδηγοί, βιβλία) και τη σχετική επιμόρφωση σε αυτά των εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ.

         Το ΙΕΠ αποτελεί τον αποκλειστικό δικαιούχο της πρόσκλησης και της αντίστοιχης Πράξης του ΕΣΠΑ 2014-2020 με τίτλο: «Αναβάθμιση περιεχομένου σπουδών στη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση και στο Μεταλυκειακό έτος-τάξης μαθητείας» συνολικού προϋπολογισμού έως 12.530.000 .

Στην πράξη αυτή περιλαμβάνονται οι δράσεις εκπόνησης εκπαιδευτικού υλικού (Προγράμματα Σπουδών, διδακτικά πακέτα) για τα Επαγγελματικά Λύκεια και το Μεταλυκειακό έτος-τάξης μαθητείας, σύμφωνα με το Ν. 4386/2016, όπως ισχύει. Επίσης, στην ίδια Πράξη προβλέπεται προϋπολογισμός και για τη δημιουργία επιμορφωτικού υλικού σχετικά με τα νέα Προγράμματα Σπουδών και διδακτικά πακέτα. Το Τεχνικό Δελτίο της Προτεινόμενης Πράξης διαμορφώθηκε σύμφωνα με τα οριζόμενα στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία και αφορά στην εκπόνηση 336 πακέτων εκπαιδευτικού και αντίστοιχου επιμορφωτικού υλικού. Το Τεχνικό Δελτίο Προτεινόμενης Πράξης, μαζί με τις προτεινόμενες διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα έχει κατατεθεί από 28/2/2018 στην αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης προς έγκριση. Σύμφωνα με τη σχετική πρόταση του ΙΕΠ θα ληφθεί μέριμνα, ώστε η εκπόνηση του εκπαιδευτικού υλικού να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (Ν. 4327/2015 και Ν. 4386/2016, όπως ισχύουν, Πλαίσιο Ποιότητας Προγραμμάτων Σπουδών της ΕΕΚ, λοιπές συναφείς διατάξεις). Η εκπόνηση του σχετικού επιμορφωτικού υλικού θα βασιστεί στο μοντέλο της ασύγχρονης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

 

 

Η. ΕΚΔΟΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

Με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ τ. Β΄ 771, 5/3/18), αποδίδονται επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους ΕΠΑ.Λ. του Ν. 4386/2016.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση αυτή γίνεται αντιστοίχιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κατόχων τίτλων ΕΠΑ.Λ. του Ν. 4386/2016 με τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων τίτλων ειδικοτήτων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά προηγείται η απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους ΕΠΑ.Λ. από την αποφοίτηση των πρώτων μαθητών/τριών του νέου συστήματος (νέο θεσμικό πλαίσιο του Ν. 4386/2016), οι οποίοι θα αποκτήσουν πτυχίο τον Ιούνιο του 2018.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. του νόμου 3475 του 2006 αποδόθηκαν το 2016 με Υ.Α. του τότε Υπουργού Νίκου Φίλη (ΦΕΚ 513/Β/29-02-2016 και ΦΕΚ 2670/Β/26-08-2016) και τα επαγγελματικά δικαιώματα του νόμου 4186 του 2013 αποδόθηκαν το 2017 με Υ.Α. του Υφυπουργού Δημήτρη Μπαξεβανάκη (ΦΕΚ 210/Β/30-01-2017).

Θα συνεχίσουμε άμεσα τις διαδικασίες για την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων και σε ειδικότητες στις οποίες δεν είχαν ποτέ αποδοθεί.

 

Θ. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των σπουδών και του τεχνολογικού - εργαστηριακού εξοπλισμού της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ), το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων σχεδίασε και υλοποιεί διά μέσου των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) και του τομεακού ΕΣΠΑ του ΥΠΠΕΘ πρόγραμμα προμηθειών τεχνολογικού - εργαστηριακού εξοπλισμού, το κόστος του οποίου έχει προϋπολογισμό τα 23.750.951, για όλες τις μονάδες της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΠΑΛ, ΕΚ και ΙΕΚ).

Η αναβάθμιση του τεχνολογικού - εργαστηριακού εξοπλισμού των εκπαιδευτικών δομών είναι ένα ακόμη μέτρο που θα συμβάλλει στη βελτίωση της Δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και της προσαρμογή της στις σύγχρονες εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανάγκες αλλά και τις απαιτήσεις της εργασιακής προοπτικής των αποφοίτων της ΕΕΚ.

 

Ι. ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2017/29_03_17_EPAL_LOGO.jpg

 • Σχεδιασμός αφισών- φυλλαδίων για τη νέα δομή των ΕΠΑ.Λ. καθώς και τις εκπαιδευτικές και εργασιακές δυνατότητες των αποφοίτων τους http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2018/06_02_18_EXOFYLLO_EPILEGO_EPAL.jpg
 • Εκτύπωση και αποστολή αφισών στις σχολικές μονάδες
 • Δημιουργία διαφημιστικού τηλεοπτικού και ηχητικού σποτ για τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές διεξόδους των μαθητών/ αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ.

Οπτικοακουστικό μήνυμα Επιλέγω ΕΠΑ.Λ. https://www.youtube.com/watch?v=Wuuh2ZOL_Bg

Οπτικοακουστικό μήνυμα Μαθητεία  https://www.youtube.com/watch?v=04LS8RZclD0

 • Συνεργασία του Γραφείου Υφυπουργού με τη Διοίκηση των Σταθερών Συγκοινωνιών ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.

  Στο πλαίσιο Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης η συνεργασία υλοποιήθηκε σε τρεις φάσεις: α) Ιούνιος 2017- 2018 Προβολή από οθόνες των σταθμών μετρό και ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, αλλά και εντός των οχημάτων τραμ των εικαστικών "Επιλέγω ΕΠΑΛ" και "Τάξη Μαθητείας", β) Αύγουστος 2017- Φεβρουάριος 2018 Ανάρτηση αφισών μεγάλης διάστασης σε 31 πλαίσια σε 17 σταθμούς Μετρό για την εστιασμένη πληροφόρηση του επιβατικού κοινού, γ) Αξιοποίηση του εκθεσιακού χώρου πολλαπλών χρήσεων στο Μετρό ΣΥΝΤΑΓΜΑ για τη διοργάνωση της Έκθεσης μαθητικών έργων των Επαγγελματικών Λυκείων Αττικής με στόχο την ανάδειξη των τομέων και ειδικοτήτων που προσφέρουν τα ΕΠΑ.Λ.

  • Εμπλουτισμός ιστοσελίδας του ΥΠΠΕΘ και αποστολή πληροφοριακού υλικού σε ψηφιακή μορφή για την αξιοποίηση από τους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑ.Λ. και Εργαστηριακών Κέντρων

  www.minedu.gov.gr/publications/docs2018/Ypostiriktiko_Yliko_Psifiaki_Morfi.doc

  στο πλαίσιο προγραμματισμένων επισκέψεων μαθητών Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου για την ενημέρωση αναφορικά με το Επαγγελματικό Λύκειο.

  • Δελτία Τύπου - Ομιλίες σε εκδηλώσεις - Συστηματική δημοσιοποίηση στα ενημερωτικά εκπαιδευτικά δίκτυα και κοινωνικά μέσα δικτύωσης
  • Επισκέψεις του Υφυπουργού Παιδείας και της επιτελικής ομάδας της ΕΕΚ του ΥΠΠΕΘ σε Επαγγελματικά Λύκεια, Εργαστηριακά Κέντρα, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Δημόσια ΙΕΚ, Συναντήσεις και με Δ/ντες Β?/θμιας Εκπ/σης και Δ/ντες Περιφερειακών Δ/νσεων Εκπ/σης καθώς και με τοπικούς φορείς (Δήμους, Επιμελητήρια). Επισκέψεις σε φορείς δημόσιου τομέα (π.χ. Νοσοκομεία, ΔΕΗ) όπου λειτουργεί τάξη Μαθητείας. Οι επισκέψεις συνδυάζονται με συνεντεύξεις τύπου σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.
  • Αποστολή επιστολών του Υφυπουργού Παιδείας προς: εκπαιδευτικούς, Δ/ντες ΕΠΑ.Λ. και Ε.Κ. με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων για την ενεργό εμπλοκή τους στην αναβάθμιση τόσο των Επαγγελματικών Λυκείων όσο και της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με αίσθημα συλλογικής ευθύνης.
  • Αποστολή επιστολών του Υφυπουργού Παιδείας προς φορείς Δημοσίου, ευρύτερου Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τη Διάθεση θέσεων Μαθητείας.
  • Διασύνδεση Διοίκησης (ΥΠΠΕΘ, Δ/νσεις Εκπ/σης, Εκπαιδευτικές Δομές) με σχολικές κοινότητες μέσα από έγγραφα που καλούν σε συνεργασίες- Ενεργοποίηση εκπαιδευτικών/ μαθητών-τριών- Διάχυση στην Τοπική Κοινωνία
  • Δημοσιοποίηση στα ΜΜΕ μέσα από αναρτήσεις διαφημιστικού εικονιδίου (banners) στον ιστότοπο τηλεοπτικών σταθμών, συνεντεύξεις σε τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς Εθνικής και Τοπικής/ Περιφερειακής Εμβέλειας, συνεντεύξεις του Υφυπουργού σε εφημερίδες Πανελλαδικής κυκλοφορίας
  • Διοργάνωση Έκθεσης Το ΕΠΑ.Λ. δημιουργεί, 7 έως και 10 Φεβρουαρίου 2018 σε συνεργασία με την εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. (ΣΤΑ.ΣΥ), που παραχώρησε- στο πλαίσιο κοινωνικής εταιρικής ευθύνης- τον εκθεσιακό χώρο πολλαπλών χρήσεων στο σταθμό του μετρό ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Η εκδήλωση χρηματοδοτήθηκε από την Επιτελική Δομή του ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, εντασσόταν στη συνολική προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να αναβαθμίσει το σύστημα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) και να δημοσιοποιήσει και αναδείξει στο ευρύ κοινό το σύνολο των θεσμικών αλλαγών που υλοποιήθηκαν. 200 μαθητικά εκθέματα, έργα και υλικοτεχνικός εξοπλισμός από αρκετά επαγγελματικά λύκεια και εργαστηριακά κέντρα του Ν. Αττικής κατανεμημένα σε εννέα εκθεσιακά περίπτερα, τα οποία οργάνωσαν και διακόσμησαν συντονιστές- εκπαιδευτικοί για να απεικονίσουν τους εννέα τομείς και τις 35 ειδικότητες που λειτουργούν στα Επαγγελματικά Λύκεια. Τα εκθέματα συνόδευε πλούσιο οπτικό - ακουστικό υλικό, το οποίο δημιουργήθηκε από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες εκπαιδευτικές δράσεις. Έλαβαν μέρος 280 εκπαιδευτικοί από 67 ΕΠΑ.Λ. και ΕΚ της Αττικής. Την έκθεση επισκέφθηκαν πάνω από 2000 μαθητές και μαθήτριες από 54 σχολεία και ΕΚ συνοδευόμενοι από 165 καθηγητές. Η έκθεση γνωστοποιήθηκε μέσα από ραδιοτηλεοπτικό σποτ που έπαιξε σε κανάλια, ραδιόφωνα και μέσα από την ανάρτηση αφισών σε 17 σταθμούς του ΜΕΤΡΟ.

   Σχεδιάζουμε προς υλοποίηση

   • Ικανοποιώντας το αίτημα του συνόλου των εκπαιδευτικών αλλά και των επισκεπτών (μαθητών - γονέων - εκπαιδευτικών) να επαναληφθεί η έκθεση προγραμματίζονται στο πλαίσιο του θεσμού «Το ΕΠΑ.Λ. δημιουργεί» εκθέσεις σε άλλες μεγάλες πόλεις ώστε να είναι δυνατή η πιο στοχευμένη, άμεση πληροφόρηση και ενημέρωση γονέων, αποφοίτων Γυμνασίων καθώς και μαθητών/-ητριών Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων και τοπικής κοινωνίας αναφορικά με τις δυνατότητες που προσφέρονται σε το τοπικό/ περιφερειακό επίπεδο.
   • Δημιουργία σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση εννέα εκπαιδευτικών βίντεο- όσα και οι Τομείς επαγγελματικής Εκπαίδευσης που θα περιλαμβάνουν συνέντευξη εκπαιδευτικών και πλάνα από το σχολικό περιβάλλον και τα οποία βίντεο θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του ΥΠΠΕΘ και θα αποσταλούν σε όλα τα ΕΠΑ.Λ. της χώρας.
   • Δημιουργία οπτικοακουστικού μηνύματος (σποτ) για το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή για τα ΕΠΑ.Λ.»
   • Βελτιστοποίηση του ιστότοπου της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με εμπλουτισμό ψηφιακού υλικού και αναδιοργάνωση του ήδη υπάρχοντος.
   • Δημιουργία πεδίου στον ιστότοπο του ΥΠΠΕΘ με Συχνές Ερωτήσεις αναφορικά με το θεσμό της Μαθητείας για την πιο άμεση και στοχευμένη ενημέρωση αποφοίτων μαθητών ΕΠΑ.Λ., εργοδοτών Δημοσίου και Ιδιωτικού φορέα και εκπαιδευτικών που συμμετέχουν.

   Παράλληλα προετοιμάζεται η ένταξη στο ΕΣΠΑ ενός φιλόδοξου προγράμματος ελκυστικότητας για την συνολική προβολή της ΕΕΚ.

   Σύντομα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και της πράξης «10.4» θα ενταχθούν και άλλες υποστηρικτικές δράσεις που αφορούν την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΠΑΛ και ΙΕΚ) όπως το πληροφοριακό σύστημα για τη μαθητεία, το σύστημα πιστοποίησης των αποφοίτων του μεταλυκειακού έτους, αλλά και πολλές άλλες δράσεις για την ενίσχυση και την επέκταση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας.

   Οι παραπάνω ενέργειες, αποφάσεις και δράσεις του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και θρησκευμάτων αποτελούν την επιβεβαίωση στην πράξη όσων έχουμε επανειλημμένα διακηρύξει: ότι για τη σημερινή κυβέρνηση η Επαγγελματική Εκπαίδευση αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, γεγονός που αποδεικνύεται και από το σύνολο των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχουμε δρομολογήσει για την ουσιαστική της αναβάθμιση.

 

Αθήνα, 3/4/18

Συνημμένα:
Download this file (επαλ-2015-18.docx)ΕΠΑΛ 2015-2018[ ]41 kB

Μήνυμα για το Πάσχα

 StavAnast up-463x348

Η Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου οδηγεί στο φως της Ανάστασης. Ο συμβολισμός και η σύνδεσή της με την πορεία και τις δοκιμασίες του κάθε ανθρώπου, με την προσδοκία υπέρβασης των δεινών της ζωής, εκφράζουν το βαθύτερο νόημα της πίστης και της ελπίδας. Το μήνυμα της Ανάστασης παραπέμπει στην αναγέννηση και στην ψυχική ανάταση στο υψηλότερο επίπεδο της ύπαρξης. Το ελπιδοφόρο φως της Ανάστασης ας φέρει σε όλους μας φώτιση, ομόνοια και ομοψυχία. Ας αποτελέσει ευκαιρία για έμπρακτη ενότητα, εμφυσώντας στον καθένα μάς αισιοδοξία και δύναμη.
Αισιοδοξία, προκειμένου να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε όλες τις αντιξοότητες και τα μεγάλα διλήμματα της εποχής μας. Ωστόσο, σήμερα χιλιάδες συνάνθρωποί μας και κυρίως μικρά παιδιά υποφέρουν από τα φρικτά δεινά του πολέμου, από την πείνα και τη φτώχεια. Στις γειτονικές μας χώρες, ταλαιπωρημένοι άνθρωποι αγωνίζονται να επιβιώσουν παλεύοντας με τα κύματα και αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο μέσα σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας γι? αυτούς και τις οικογένειές τους. Με αφορμή την εορτή του Πάσχα, ας αντλήσουμε τα βαθύτερα διαχρονικά μηνύματα που στέλνει το σπουδαίο και χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης, κάνοντας βίωμα στον αγώνα της καθημερινότητάς μας την ειλικρινή και ανιδιοτελή αγάπη προς τον συνάνθρωπο, την υπομονή, την ευσπλαχνία και τη δικαιοσύνη, στοιχεία τα οποία αναδεικνύονται παραδειγματικά από την πορεία προς τη σταυρική θυσία του Χριστού μέχρι την Ανάσταση.
Εύχομαι υγεία, δύναμη, ειρήνη, πρόοδο, προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική σε όλους, μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό της Περιφέρειάς μας.