Δελτίο Τύπου 5ου Γυμνασίου Ευόσμου
02052024Πεμ
Τελ. Ενημέρωση:Τρι, 18 Ιουλ 2023

Δελτία Τύπου Σχολείων που συμμετέχουν σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Δελτίο Τύπου 5ου Γυμνασίου Ευόσμου

5-gs-eyosmoy-30-5-2023

Το σχολικό έτος 2019-2020 το 5ο Γυμνάσιο Ευόσμου ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας για την προώθηση της εκπαιδευτικής Ελληνογαλλικής Συνεργασίας με σχολεία της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κυανής Ακτής, Άλπεων, Προβηγκίας. Στη διάρκεια της πανδημίας επικοινωνήσαμε με το Anne Frank College, Morieres, Aix-Avignon και σχεδιάσαμε την υλοποίηση προγράμματος Erasmus+ KA1 εστιασμένο στην κοινή πολιτιστική κληρονομιά των δύο λαών και στα αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά μνημεία που βρίσκονται κοντά στα συνεργαζόμενα σχολεία και χρησιμοποιούνται αδιαλείπτως μέχρι σήμερα. Ως συμπληρωματικό στόχο θέσαμε την προώθηση της γλωσσομάθειας με τη χρήση της αρχαίας ελληνικής, της γαλλικής και της αγγλικής γλώσσας.

Το σχέδιό μας με τίτλο «Συνεργαζόμαστε και αλληλεπιδρούμε: Αναζητούμε με τη βοήθεια των ψηφιακών εργαλείων την επίδραση του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας» εγκρίθηκε με κωδικό 2021-1-EL01-KA122-SCH-000030739 και είχε διάρκεια από 1 Δεκεμβρίου 2021 ως 31 Μαρτίου 2023.

Πραγματοποιήσαμε 

- μία κινητικότητα επιτόπιας παρατήρησης εργασίας (job shadowing) στο Anne Frank College ( 20-24/5/2022) με τη συμμετοχή 4 εκπαιδευτικών και 

- μία κινητικότητα μαθημάτων κατάρτισης (courses) "Blogging in schools" στο φορέα Idevelop ( 12-16/12/2022) στη Σεβίλλη με τη συμμετοχή 6 εκπαιδευτικών. 

- Ανοίξαμε το σχολείο μας σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες άλλων ευρωπαϊκών χωρών που επιθυμούσαν να υλοποιήσουν jobshadowing ή εκπαιδευτική ανταλλαγή στο/με το σχολείο μας στη θεματική του σχεδίο και για το λόγο αυτό συνεργαστήκαμε με τα σχολεία: IES Alonso Cano, IES Catalina De Lancaster και το φορέα Αέναο.

Θέσαμε ως στόχους του σχεδίου την ανίχνευση της κοινής πολιτισμικής κληρονομιάς του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού όπως αποτυπώνεται στα μνημεία που βρίσκονται κοντά στα συνεργαζόμενα σχολεία. Συμπληρωματικά στόχος μας ήταν η προώθηση της πολυγλωσσίας και η εξάσκηση εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών στη χρήση ξένων γλωσσών, των γαλλικών ,και ,των αγγλικών κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του σχεδίου.

Η αίτηση υποβλήθηκε την περίοδο της πανδημίας και ένας από τους στόχους ήταν η περαιτέρω εξοικείωση με ψηφιακά εργαλεία κατά τη διάρκεια της μικτής μάθησης ( blended learning) καθώς και η συνέχιση της συνεργασίας με την ανταλλαγή μαθητών/τριών και τη συνδημιουργία νέων σχεδίων ( ήδη προετοιμάζουμε για το σχολικό έτος 2023-2024)-στόχος που επιτεύχθηκε με την εκπαιδευτική ανταλλαγή στο πλαίσιο της Ελληνογαλλικής Συνεργασίας ( επισκεφθήκαμε 8 μαθητές/τριες με 2 εκπαιδευτικούς του σχολείου μας το Anne Frank College 26/2/2023-3/3/2023 και φιλοξενήσαμε 10 μαθητές/τριες με 4 εκπαιδευτικούς στο σχολείο μας 26/3/2023-2/4/2023).

- Κατά την υλοποίηση του Erasmus+ KA1 σχεδίου χρησιμοποιήσαμε ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες στην τάξη που εντάσσονταν στο σχολικό πρόγραμμα με τη μορφή διαθεματικών μαθημάτων και εργασιών,

- έξω από το σχολείο με τη μορφή διδακτικών επισκέψεων σε μουσεία και μνημεία στη Θεσσαλονίκη, την Αβινιόν, την Αρλ και τη Σεβίλλη,

- σε ψηφιακό περιβάλλον με τη συμμετοχή σε πρόγραμμα etwinning

- παραγωγή μαθημάτων στην ηλεκτρονική τάξη,

- ενδοσχολική επιμόρφωση,

- χρήση εφαρμογών με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα,

- διάδραση μέσω πλατφόρμας επικοινωνίας ( webex, google, whatsapp, blog).

Με την ολοκλήρωση του σχεδίου επικοινωνήσαμε αποτελεσματικά, εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες με τα συνεργαζόμενα σχολεία αξιοποιώντας και εμπλουτίζοντας κυρίως τις γλωσσικές δεξιότητες μας στα γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά και γερμανικά. Με την επιστροφή στην κανονική λειτουργία του σχολείου

- γράψαμε και ζωγραφίσαμε κάρτες,

- συνθέσαμε πόστερ ,

- χρησιμοποιήσαμε εφαρμογές των μαθηματικών θεωρημάτων που διδάσκονται στη βαθμίδα του γυμνασίου ( πυθαγόρειο θεώρημα) για τη δημιουργία και σύνθεση μωσαϊκού εμπνευσμένου από τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά και κατασκευασμένου από απλά υλικά,

- συνεργαστήκαμε διαθεματικά ( Εργαστήριο Δεξιοτήτων, Νεοελληνική Γλώσσα, Καλλιτεχνικά, Ιστορία, Νεοελληνική Λογοτεχνία, Μαθηματικά, Παράλληλη Στήριξη, Γαλλικά, Θρησκευτικά, Φυσική Αγωγή) για την αξιοποίηση του ψηφιδωτού σε επιμορφωτικό παιχνίδι, σε δραστηριότητα για τη συμπερίληψη με τη χρήση της γαλλικής νοηματικής γλώσσας σε Γάλλους/ίδες και γαλλόφωνους/ες Έλληνες/ίδες μαθητές/τριες, για την ενεργοποίηση και εμπλοκή των μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών του σχολείου στην παρουσίαση και διάχυση του έργου στη μαθητική κοινότητα, στους γονείς-κηδεμόνες, στους/στις φιλοξενούμενους/ες Γάλλους/ίδες μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς ( 27/3/2023-2/4/2023), στην ημερίδα της ΔΔΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης ( 8/5/2023).

Συνημμένα:
Download this file (5o ΓΣ Ευόσμου.pdf)5o ΓΣ Ευόσμου.pdf[ ]1081 kB
Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι