23082019Παρ
Τελ. Ενημέρωση:Πεμ, 22 Αυγ 2019

Δελτίο τύπου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Εξετάσεις Πιστοποίησης Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. Κεντρικής Μακεδονίας

 

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 17/2/2019 στο Ε.Κ. Ευκλείδη οι εξετάσεις πιστοποίησης 395 αποφοίτων του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας Β΄ Φάσης των ΕΠΑ.Λ. της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν για δεύτερη φορά από την έναρξη εφαρμογής του νέου θεσμού του Μεταλυκειακού Έτους ? Τάξης Μαθητείας με συμμετοχή απόφοιτων από τις 16 ειδικότητες που λειτούργησαν τη σχολική χρονιά 2017-18 και των πιλοτικών προγραμμάτων του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας των ΕΠΑΛ.

 Με την επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης οι απόφοιτοι αποκτούν Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων από τον ΕΟΠΠΕΠ .

Στο εξεταστικό κέντρο του Ε. Κ. Ευκλείδη παρευρέθηκαν ο Περιφερειακός  Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ανανιάδης και ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΕΠ κ. Βασίλης Δεγδιλέλης.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, αφού καλωσόρισε κι ευχήθηκε καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες, αναφέρθηκε και στον επιτυχή θεσμό της Μαθητείας πανελλαδικά και ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία.

Καλωσόρισμα κι ευχές στους εξεταζόμενους απεύθυνε και ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία και οι ευχές τους βρήκαν ενθουσιώδη ανταπόκριση από τους 400, περίπου, εξεταζομένους που κατέκλυσαν τον αύλειο χώρο του εξεταστικού κέντρου.

Επίσης πρέπει να τονισθεί η συμβολή της επιτροπής του εξεταστικού κέντρου, με πρόεδρο την Δ/ντρια του Ε.Κ. Ευκλείδη κ. Ολυμπία Κεχαγιά, που ανέλαβε και διεκπεραίωσε τον μεγάλο όγκο δουλειάς στο μεγαλύτερο, πανελλαδικά, εξεταστικό κέντρο καθώς και των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν τόσο στην υλοποίηση του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ όσο και στην διεξαγωγή των εξετάσεων πιστοποίησης.

Ενθαρρυντική ήταν και παρουσία εκπαιδευτικών που υλοποιούν τη μαθητεία, οι οποίοι βρίσκονταν έξω από τα εξεταστικά κέντρα μαζί με τους απόφοιτους μαθητευόμενους τους προκειμένου να τους συμπαρασταθούν .

 

Δελτίο Τύπου - Μεταλυκειακό Έτος Τάξη Μαθητείας Αποφοίτων ΕΠΑΛ 2018 - 2019 στην Π.Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας

mathiteialogo3

     Διανύουμε, ήδη, τον πέμπτο μήνα της Γ΄ΦΑΣΗΣ του προγράμματος του ΥΠΠΕΘ «Μεταλυκειακό έτος - Τάξη Μαθητείας» αποφοίτων ΕΠΑΛ για το σχολικό έτος 2018-2019.

Στην τρέχουσα περίοδο υλοποίησης του θεσμού έχουν ενσωματωθεί 21 από τις ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ. παρέχοντας   στους αποφοίτους τους, και την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων τους στο επίπεδο 5, και τη διαδικασία μέσω του ΕΟΠΠΕΠ της πιστοποίησης των επαγγελματικών δεξιοτήτων τους και 9-μηνη προϋπηρεσία στους χώρους εργασίας της ειδικότητάς τους.


       Η Μαθητεία αποτελεί τομή αλλά και μια εκπαιδευτική πρόκληση στηνΕπαγγελματική Εκπαίδευση
στοχεύοντας στηνομαλή μετάβαση των αποφοίτων των ΕΠΑΛ από την εκπαίδευση στο επάγγελμα, στην εξοικείωσή τους με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εργαζόμενων, στην απόκτηση επαγγελματικής κουλτούρας καθώς και στη δέσμευση των επιχειρήσεων στην εκπαίδευση των μαθητευομένων.

     Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας για το σχολικό έτος 2018-2019 ο συνολικός αριθμός των προσφερόμενων θέσεων υπερβαίνει σημαντικά τον αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς, γεγονός ενθαρρυντικό για τον θεσμό.

Στα γραφήματα που ακολουθούν οπτικοποιούνται τα αντίστοιχα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία τόσο συγκεντρωτικά, όσο και για την κάθε μία Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπαίδευσης για την Κεντρική Μακεδονία.

 

Συνημμένα:
Download this file (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 5-2-2019.pdf)ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 5-2-2019.pdf[ ]320 kB

Παρουσίαση υλοποίησης Μεταλυκειακού Έτους Τάξης Μαθητείας στην Π.Δ.Ε Κεντρικής Μακεδονίας

taxi-mathitias2

Hμερίδες στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών «Νόησις»στις 13/5/2019 και στο 1ο ΕΠΑΛ Βέροιας στις 14/5/2019 με θέμα "Παρουσίαση Υλοποίησης Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας στην ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας" στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης "Μαθητεία ΕΠΑΛ, ΣΕΚ και ΙΕΚ" του Ε.Π "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση" ΕΣΠΑ 2014-2020.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ Α? ΚΑΙ Β? ΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ Α? ΚΑΙ Β? ΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ-ΤΑΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ

 

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

καλεί για υποβολή αιτήσεων στο Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης της Α? και Β? Φάσης του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας και των Πιλοτικών Τάξεων Μαθητείας 

Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι