26092020Σαβ
Τελ. Ενημέρωση:Παρ, 25 Σεπ 2020

Ολοκλήρωση Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ1 "Δικαίωμα στη συνεκπαίδευση : μαζί είναι καλύτερα, 2018-1-EL01-KA101-046879" 4o Γυμνάσιο Πολίχνης

yearbook Dedication

Το σχολείο μας με επιτυχία ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Erasmus+ KA1 : «Δικαίωμα στη συνεκπαίδευση : μαζί είναι καλύτερα με κωδικό 2018-1-EL01-KA101-046879.

Σκοπός μας ήταν να ανταποκριθούμε στα νέα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα και στα ζητήματα διαχείρισης της νέας σχολικής πραγματικότητας (αποτελεσματική ένταξη ευπαθών ομάδων, μαθητές με διαφορετικές αφετηρίες & διαφορετικό πολιτισμικό κεφάλαιο), ο σχεδιασμός μιας νέας εσωτερικής εκπαιδευτικής πολιτικής με συνεκπαίδευση, άνοιγμα διαπολιτισμικού διαλόγου, σχεδιασμό πρακτικών ενδυνάμωσης των διαπροσωπικών σχέσεων, προώθηση μιας διαπολιτισμικής κουλτούρας συνεργασίας χωρίς αποκλεισμούς.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί γνώρισαν τομείς του φινλανδικού, ισπανικού & ισλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος (ροή στη Φιλανδία: https://youtu.be/miz-Sy2Zyvw , ροή στην Ισπανία: https://youtu.be/TpUkqRPlJiU, ροή στην Ισλανδία: https://youtu.be/8TY1ws5TTMI). Παρατήρησαν παραδείγματα διδακτικών πρακτικών σε σχολεία στην Φινλανδία, Ισπανία, Ισλανδία. Συμμετείχαν σε σεμινάρια & εργαστήρια σχετικά με εκπαιδευτικές & πολιτιστικές πτυχές των κοινωνιών, σε field projects σε χώρους φυσικής, ιστορικής & πολιτιστικής σπουδαιότητας, σε βιωματικά εργαστήρια για εξάσκηση των δημιουργικών ικανοτήτων των συμμετεχόντων & τη δημιουργία δικών τους τεχνουργημάτων για τη μάθηση, σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης για την Ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης & τις στρατηγικές διάδοσης, δικτύωσης & ανάπτυξης συνεργασιών, συζήτησαν
για την ανάπτυξη διαδικτυακής κοινότητας των συμμετεχόντων σχετικά με την εκπαίδευση. Επιπλέον, συζήτησαν & σχεδίασαν στρατηγικές διάχυσης.

Μετά από κάθε ροή οι συμμετέχοντες ενημέρωναν τους συναδέλφους για το επιτυχημένο εκπαιδευτικό μοντέλο που είχαν γνωρίσει και συνεργαζόμενοι μαζί τους σχεδίαζαν καινοτόμες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με σύγχρονα εργαλεία που ανταποκρίνονταν στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον του σχολείου, στην αποδοχή του άλλου και στις ανάγκες των μαθητών. Επιπλέον, οι διεθνείς συνεργασίες που επιτεύχθηκαν μέσω των νέων γνωριμιών μας με συναδέλφους ευρωπαϊκών χωρών άλλαξαν ριζικά το εκπαιδευτικό μας τοπίο. Αποτέλεσμα οι πολλές ευρωπαϊκές και παγκόσμιες συνεργασίες και βραβεύσεις μαθητών μας και του σχολείου μας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο (ετικέτα σχολείου eTwinning, εθνικές και ευρωπαϊκές ετικέτες ποιότητας, ευρωπαϊκό βραβείο etwinnng, gold awards του Asia Europe Foundation) με την αξιοποίηση του πολυπολιτισμικού κεφαλαίου των μαθητών μας, τη συνεκπαίδευση (ευπαθείς ομάδες: μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ρομά, πρόσφυγες, μετανάστες, αλλοδαποί)και τη δημιουργία ευχάριστου περιβάλλοντος μάθησης με ελάχιστη μαθητική διαρροή και καλά μαθησιακά αποτελέσματα. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες υλοποίησαν πολλές ημερίδες διάχυσης σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς, κοινό.

Αποθετήριο προγράμματος: https://groups.etwinning.net/97271/home

Η Διευθύντρια
Σύβακα Τριανταφυλλιά ΠΕ05

Συνημμένα:
Download this file (Διάχυση ΚΑ1.pdf)Διάχυση ΚΑ1.pdf[ ]619 kB

7ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης - Δελτίο Τύπου - Σχέδιο κινητικότητας ΕRASMUS+

7oepal

Την Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020, στις 10:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του συγκροτήματος «Ευκλείδης», στην οδό Παπαναστασίου 13 στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων για το εγκεκριμένο σχέδιο κινητικότητας ΕRASMUS+ / KA1 του 7ου ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Το Δράμα, η Υποκριτική και το Παιχνίδι Ρόλων ως θεραπευτική μέθοδος στην αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών»και ευρωπαϊκό κωδικό έγκρισης : 2019-1-EL01-KA101-061237.

Το πρόγραμμα αφορούσε στην κινητικότητα 5 εκπαιδευτικών του 7ου ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης στη Μαδρίτη της Ισπανίας από 20-10-2019 έως 26-10-2019 για την παρακολούθηση δομημένου κύκλου σεμιναρίων σχετικών με το αντικείμενο του προγράμματος, καθώς και δράσεις στη σχολική μονάδα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους. Εμπλεκόμενοι φορείς στο πρόγραμμα ήταν το 7ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης http://7epal-thess.thess.sch.gr, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) https://www.iky.gr/, oοργανισμός Ευρωπαϊκών προγραμμάτων MOVEUhttp://www.moveu.es/

Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με Εθνική Μονάδα Συντονισμού για την Ελλάδα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).

Συντονίστρια του προγράμματος ήταν η Διευθύντρια του 7ου ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης κα Τριανταφύλλου Σοφία. Οι καθηγητές που συμμετείχαν:Τριανταφύλλου Σοφία καθηγήτρια Πληροφορικής ΠΕ86, Μαθηματικών ΠΕ03, Θεοδωρίδου Σοφία καθηγήτρια φιλόλογος ΠΕ02, Παρλαβάντζα Σπυρίδω καθηγήτρια του τομέα Γεωπονίας ειδικότητα Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών, ΠΕ88.04, Καϊάφας Νικόλαος καθηγητής Οικονομίας-Διοίκησης ΠΕ80, Καραμούζη Παναγιώτα καθηγήτρια Πληροφορικής ΠΕ86.

Στόχοι του προγράμματος ήταν:

  • η αναζήτηση και εύρεση τρόπου κατά τον οποίο η τέχνη και το ψυχόδραμα μπορούν να προωθήσουν την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη μέσω της δημιουργικής απασχόλησης τόσο στην Ειδική εκπαίδευση όσο και στη Γενική
  • η κατανόηση του τρόπου χρήσης της τεχνικής «roleplaying» ως εργαλείου για την δημιουργία ομάδας και τη δημιουργία δεσμών μεταξύ των μαθητών .
  • ο πειραματισμός με τεχνικές «roleplaying» που συμβάλλουν θετικά στην εκπαιδευτική διαδικασία δημιουργώντας ένα θετικό κλίμα μεταξύ της ομάδας μαθητών.
  • η μελέτη τεχνικών πώς η τέχνη μπορεί να ενισχύσει τη συναισθηματική και πνευματική μας ευημερία.
  • η αυτογνωσία και αυτορρύθμιση, ικανότητες διαχείρισης χρόνου και διαστήματος.
  • Τεχνικές για αυτο-έκφραση, ενσυναίσθηση και αποδοχή του άλλου

Το θεατρικό δράμα αξιοποιήθηκε ως εναλλακτικό ολιστικό περιβάλλον διδασκαλίας για την απόκτηση εκπαιδευτικών και συναισθηματικών ικανοτήτων, και ταυτόχρονα συνέβαλε στη βελτίωση της αγγλικής γλώσσας.

Στην εκδήλωση συμμετείχε η παιδαγωγική ομάδα του 7ου ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης, η οποία παρουσίασε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και εμπειριών που αποκόμισε κατά τη διάρκεια του ενός έτους που διήρκησε το πρόγραμμα.

Παράλληλα, ελπίζουμε στη συνέχιση τέτοιου είδους δράσεων και για περισσότερους συμμετέχοντες στο μέλλον.

Περισσότερα Άρθρα...


Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι