Πρόγραμμα MEDIS
19032024Τρι
Τελ. Ενημέρωση:Τρι, 18 Ιουλ 2023

Ολοκλήρωση Ευρωπαικού Προγράμματος MEDIS Erasmus + KA3 (Mediterranean Inclusive Schools) της ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας

KMOP-2019AAAAA

Ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό πρόγραμμα MEDIS Erasmus + KA3 (Mediterranean Inclusive Schools) που υλοποιήθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΔΕ) σε συνεργασία με το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας & Παιδιού (ΚΜΟΠ). Το σχέδιο αυτό δοκιμάστηκε σε 138 σχολεία στις χώρες- εταίρους (Βουλγαρία, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία). Συμμετείχαν 16 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Περιφέρεια Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Oμάδα Έργου MEDIS της ΠΔΕ κατά τη διάρκεια του προγράμματος διοργάνωσε και συμμετείχε στις παρακάτω δράσεις :

- Ενημερώσεις-παρουσιάσεις του προγράμματος MEDIS σε Διευθυντές σχολικών μονάδων, σε Συντονιστές Σχεδιασμού Εκπαιδευτικού Έργου και σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να συμμετέχουν και να εφαρμόσουν το πρόγραμμα στα σχολεία

- Βιωματικά, επιμορφωτικά εργαστήρια και συναντήσεις ανατροφοδότησης

- Διαδικτυακές ενημερώσεις

- Συνέδριο με θέμα «Η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση ως μέσο για την κοινωνική ενσωμάτωση» που συνδιοργάνωσαν στις 20-21/9/2019 στη Θεσσαλονίκη η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το ΚΜΟΠ

Στις σχολικές μονάδες εφαρμόστηκαν δράσεις βασισμένες στον Οδηγό Καλών Πρακτικών MEDIS με στόχο την κοινωνική ένταξη των μαθητών/τριών με μεταναστευτικό υπόβαθρο και την ευαισθητοποίηση σχετικά με το πρόβλημα της ένταξής τους. Με το πρόγραμμα MEDIS δόθηκε η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να εφαρμόσουν την διαπολιτισμική εκπαίδευση, η οποία προωθεί την κατανόηση ανάμεσα σε ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες, έχοντας ως επίκεντρο το σεβασμό και την αποδοχή της ετερότητας. Με αυτόν τον τρόπο, κατάφεραν να συμβάλουν στην καταπολέμηση φαινομένων όπως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Παράλληλα, συνέβαλαν στην ομαλή ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών μαθητών/μαθητριών, αλλά κατ' επέκταση και των οικογενειών τους, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα MEDIS ολοκληρώθηκε την Τρίτη 6 Ιουλίου 2021 με την Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Παρουσίαση καλών πρακτικών κοινωνικής ένταξης σε σχολεία & συστάσεις πολιτικής στην Ευρώπη». Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι καλές πρακτικές που αναπτύχθηκαν από την κοινοπραξία του προγράμματος και υλοποιήθηκαν από σχολεία της Ισπανίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε «διαδικτυακά δωμάτια» ανάλογα με την χώρα υλοποίησης και συζητήθηκαν οι καλές πρακτικές που υλοποιήθηκαν από τα σχολεία που έλαβαν μέρος, οι προκλήσεις και οι νέες ιδέες που μπορεί να προκύψουν στην μετά COVID-19 εποχή.

 

Στο πλαίσιο εφαρμογής της καλής πρακτικής του προγράμματος MEDIS «Ένταξη και υποδοχή προσφύγων και μεταναστών μαθητών», κατά το Σχολικό Έτος 2019-2020, κάποιοι μαθητές έγραψαν γράμματα που απευθύνονται στους νέους μαθητές, που θα φοιτούσαν για πρώτη φορά στο ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Οι δραστηριότητες και οι εργασίες όλων των μαθητών/τριών που συμμετείχαν στο MEDISείναι εξαιρετικές και ιδιαίτερα εμψυχωτικές! Παρακάτω, παραθέτουμε μία από αυτές:


Συνημμένα:
Download this file (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ MEDIS .pdf)ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ MEDIS .pdf[ ]454 kB

Δελτίο Τύπου

medis Μπορεί η διαπολιτισμική εκπαίδευση να αποτελέσει κατάλληλο μέσο για την κοινωνική ενσωμάτωση παιδιών με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο;

 

Αυτό το κρίσιμο ερώτημα συζητήθηκε στο Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το ΚΜΟΠ-Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας. Συνολικά, πάνω από 300 άτομα παρακολούθησαν τις διήμερες εργασίες του Συνεδρίου, γεγονός που αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για το θέμα.

Πανεπιστημιακοί καθηγητές, ειδικοί ερευνητές, εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και στελέχη ΜΚΟ που υλοποιούν στο πεδίο προγράμματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, παρουσίασαν στο κοινό τα πορίσματα των μελετών τους και τις πρακτικές εμπειρίες τους. Κοινή συνισταμένη των εισηγήσεων υπήρξε η διαπίστωση ότι η διαπολιτισμική εκπαίδευση προωθεί την κατανόηση ανάμεσα σε ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες, έχοντας ως επίκεντρο το σεβασμό και την αποδοχή της ετερότητας. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση φαινόμενων όπως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Παράλληλα, διευκολύνει την ομαλή ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών μαθητών/μαθητριών, αλλά κατ' επέκταση και των οικογενειών τους, στις τοπικές κοινωνίες, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, ειδικά σε μία περίοδο που η σχολική διαρροή παιδιών με προσφυγικό υπόβαθρο αγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις το 75%.

Όπως παρατηρήθηκε μέσα από τις τοποθετήσεις των διαφόρων πάνελ, η αξιολόγηση των γνώσεων των παιδιών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα. Τέτοια εργαλεία αξιολόγησης αναπτύσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος CIRCLE και αναμένεται να καλύψουν το υφιστάμενο κενό. Ιδιαιτέρως τονίσθηκε και η σημασία της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σχετικά με τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, η οποία υλοποιείται μέσα από τα εκπαιδευτικά σεμινάρια των προγραμμάτων IntegratED, E-COURSE, με έμφαση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν, επίσης, workshops, στα οποία οι συμμετέχοντες-oυσες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο βέλτιστες πρακτικές για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο των προαναφερθέντων προγραμμάτων.

Συνημμένα:
Download this file (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟ.doc)ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟ.doc[ ]28 kB

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MEDIS- Mediterranean Inclusive Schools

20181015 144338 resize

Ενημερωτική συνάντηση για το πρόγραμμα MEDIS  MediterraneanInclusiveSchools

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας (ΚΜΟΠ) σε συνεργασία με τη Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Υπηρεσίας. Συμμετείχαν 27 Διευθυντές σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Ανανιάδης Παναγιώτης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και τη δράση συντόνισαν στελέχη της του ΚΜΟΠ: η κ. Φιλίππου Ράνια και η κ. Σούρδα Kατερίνα. Από την ΠΔΕ πήραν μέρος: ο κ. Μυλωνάς Δημήτριος, η κ. Στάικου Κρυσταλλία, η κ. Μακρογιώργου Γεωργία και η κ. Κεχαγιά Ειρήνη.

Το πρόγραμμα MEDIS(πρόγραμμα μεσογειακών σχολών ενσωμάτωσης χωρίς αποκλεισμούς) έχει ως στόχο την ενίσχυση και την εδραίωση της κοινωνικής συνοχής, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και τη διδασκαλία της τοπικής γλώσσας σε ένα πολύγλωσσο πλαίσιο νεοαφιχθέντων μεταναστών σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα υλοποιείται παράλληλα στην Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ιταλία και την Ισπανία. Το εγχειρίδιο MEDIS, που είναι υπό σχεδιασμό, αποτελείται από σχέδια για βιωματικές δραστηριότητες και παραδείγματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους εκπαιδευτικούς ως μέρος της διδακτέας ύλης προωθώντας έτσι την κοινωνική ένταξη και την πολιτισμική πολυμορφία στο σχολικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο του Medis θα επιμορφωθούν 40 εκπαιδευτικοί από 20 σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα: www.medisinclusiveschools.eu

 

Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι