02042020Πεμ
Τελ. Ενημέρωση:Πεμ, 02 Απρ 2020

Συγχαρητήρια Επιστολή Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης προς την εκπαιδευτική κοινότητα της Κεντρικής Μακεδονίας

            ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                                                                         Θεσσαλονίκη 02/04/2020
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
                             -----
        ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
   Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
          ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

Εκπροσωπώντας την εκπαιδευτική κοινότητα της Κεντρικής Μακεδονίας με 2.500 σχολεία και 25.000 εκπαιδευτικούς, θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για τη συνεισφορά σας στην εκπαίδευση αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η ελληνική κοινωνία γενικότερα, αλλά και η εκπαιδευτική μας κοινότητα.

Μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε, αλλά και τις νέες πρακτικές που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όσον αφορά στην εκπαιδευτική διαδικασία, αισθάνομαι την ανάγκη να σας συγχαρώ, στελέχη και εκπαιδευτικούς της Κεντρικής Μακεδονίας για τη συμμετοχή σας.

Στο νέο, εξαιρετικής ποιότητας και ταχύτητας εφαρμογής, καινοτόμο εγχείρημα του ΥΠΑΙΘ, που δημιούργησε συνθήκες ηλεκτρονικής επανάστασης, η ανταπόκρισή σας υπήρξε εξαιρετική. Η εκπαιδευτική κοινότητα της Κεντρικής Μακεδονίας δηλώνει για μια ακόμη φορά παρούσα, σε απόλυτη ετοιμότητα, με συνειδητοποίηση της ατομικής ευθύνης, με υπερβάλλοντα ζήλο, με συναίσθηση κοινωνικής προσφοράς.

Μέσα από τρεις πυλώνες διαδικτυακής εκπαίδευσης, τη σύγχρονη, την ασύγχρονη και την εκπαιδευτική τηλεόραση, το ΥΠΑΙΘ έδωσε τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να μην αποκοπούν από τη μαθησιακή διαδικασία. Αυτή την πρόκληση όλοι σας τη στηρίζετε με σθένος και παράκλησή μου είναι να συνεχίσετε να την στηρίζετε μέχρι τέλους με όλες σας τις δυνάμεις και με την ίδια προθυμία που έως τώρα επιδείξατε.

Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργεί κάθε νέα προσπάθεια, αποδεικνύετε πως με θέληση, υπομονή και επιμονή όλα μπορούν να επιτευχθούν. Με ευφάνταστες εκπαιδευτικές πρακτικές και μεθόδους καταδεικνύετε πως η περίοδος αυτή κάθε άλλο παρά διακοπές είναι.

Δεν είναι τυχαίο πως σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία έως σήμερα 22.000 εκπαιδευτικοί έχουν δημιουργήσει 35.000 ψηφιακές τάξεις, δίνοντας την ευκαιρία σε 160.000 χιλιάδες μαθητές να απολαμβάνουν το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και στη μάθηση, παρά τις δυσμενείς συνθήκες.

Αυτό όμως που αποκτά ιδιαίτερα μεγάλη σημασία είναι ο ύψιστος βαθμός αλληλεγγύης, συνεργατικότητας, σύμπνοιας και υποστήριξης που επιδεικνύετε, σε μια κοινωνία που περνά δύσκολες στιγμές.

Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ όλους τους υπαλλήλους των Υπηρεσιών Εκπαίδευσης της Περιφέρειάς μας που υπερέβαλαν εαυτόν, καθώς και τους γονείς και τους μαθητές όλων των σχολικών μας μονάδων για τη συμμετοχή, τη συνεργασία και το αμέριστο ενδιαφέρον τους.

Ευχές για καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση με υγεία.

 

     Ο Περιφερειακός Διευθυντής  

 Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

  Αλέξανδρος Κόπτσης


ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΑ ΚΕΣΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

 tilediaskepsi-24-03-2020

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Μαρτίου 2020 τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και των Προϊσταμένων των 10 ΚΕΣΥ της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να αναλυθεί η υφιστάμενη κατάσταση όλων των δομών Ειδικής Αγωγής και να αναζητηθούν τρόποι και διαδικασίες συνέχισης της εύρυθμης λειτουργίας των ΚΕΣΥ με τις υπάρχουσες συνθήκες και διατήρησης της επαφής των μαθητών, όλων των παραπάνω δομών, με την εκπαιδευτική διαδικασία, μέσω τηλεκπαίδευσης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

Διαπιστώθηκε ότι όλα τα ΚΕΣΥ λειτουργούν κανονικά, προσφέροντας όλες τις προβλεπόμενες υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης μέσω τηλεφώνου, email, skype, των Ιστοσελίδων των ΚΕΣΥ και κάθε άλλου πρόσφορου σύγχρονου μέσου επικοινωνίας. Επιπλέον αποφασίστηκε να υπάρχει καθημερινή γραμμή βοήθειας σε κάθε ΚΕΣΥ για μαθητές και γονείς.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν διεξοδικά και κατατέθηκαν προτάσεις που ήδη ξεκίνησαν να υλοποιούνται σχετικά με δράσεις που αποσκοπούν στην διαδικτυακή διδασκαλία των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, στη δημιουργία ομάδων εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων, στην παροχή εκπαιδευτικού υλικού στα σχολεία, στην επικοινωνία με γονείς και στην στήριξη των εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως διδασκαλία. Στη διαδικασία αυτή θα συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης, Τμημάτων Ένταξης και ΕΔΕΑΥ.

Δρομολογήθηκαν επίσης ενέργειες και δράσεις για επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και των Διευθυντών όλων των δομών Ειδικής Αγωγής, καθώς και τρόποι υποστήριξής τους.

Διαπιστώθηκε η επιθυμία και η προσπάθεια όλων να συνεισφέρουν ώστε ο ευαίσθητος χώρος της Ειδικής Αγωγής να συνεχίσει να λειτουργεί άψογα και η βοήθεια προς τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να γίνει τώρα ακόμη πιο έντονη και ουσιαστική.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής ευχαρίστησε όλους τους ΣΣΕ Ειδικής Αγωγής και τους Προϊσταμένους των ΚΕΣΥ για την προσφορά τους στην εκπαιδευτική κοινότητα αυτές τις δύσκολες ώρες για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικογένεια και τους υποσχέθηκε ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση θα είναι παρούσα για να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια και συμπαράσταση. Τόνισε δε ότι με τη συνεργασία και την ομοθυμία όλων, οι Υπηρεσίες Εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσουν να προσφέρουν στην εκπαιδευτική κοινότητα με όλες τους τις δυνάμεις στις δύσκολες αυτές μέρες που περνά η ελληνική κοινωνία.

Δελτίο Τύπου - Απολύμανση όλων των Υπηρεσιών Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ-ΣΧΟΛΕΙΟ

 

Στις 19 και 20 Μαρτίου 2020 πραγματοποιήθηκε απολύμανση όλων των Υπηρεσιών Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ευχαριστούμε θερμά τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα Απόστολο και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκ μέρους όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, για την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημά μας.

Δελτίο Τύπου. Έναρξη πιλοτικής εφαρμογής εξ αποστάσεως διδασκαλίας

videoconference-17-3-2020

 

Την Τρίτη 17 Μαρτίου το Υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησε Τηλεδιάσκεψη με θέμα τη χρήση της νέας πλατφόρας τηλεκπαίδευσης και την υλοποίηση του προγράμματος Εξ αποστάσεως Εκπαίδευσης.

Στην Τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν πάνω από 700 λύκεια από όλη την Ελλάδα, ενώ από την Κεντρική Μακεδονία συνδέθηκαν πιλοτικά όλα τα λύκεια από τους νομούς Πέλλας και Κιλκίς. Επίσης συμμετείχαν και οι Περιφερειακοί Διευθυντές και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης ώστε να ενημερωθούν για τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Χαιρετισμό απεύθυναν η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως και η Γενική Γραμματέας κ. Γκίκα, τονίζοντας την σπουδαιότητα και τη χρησιμότητα του συγκεκριμένου εργαλείου Τηλεκπαίδευσης για την εκπαιδευτική κοινότητα, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την ελληνική πραγματικότητα.

Μετά το πέρας της ενημέρωσης ακολούθησαν ερωτήσεις από τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τη χρήση της πλατφόρμας.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας έχει πλήρη ετοιμότητα για την εφαρμογή του προγράμματος εξ αποστάσεως εκπαίδευσης άμεσα στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου και στη συνέχεια στους μαθητές όλων των σχολικών μονάδων.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

launch-of-the-coronavirus-covid-19-campaign

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Σας ενημερώνουμε πως η Υπηρεσία μας λειτουργεί κανονικά και διεκπεραιώνει κάθε θέμα αρμοδιότητάς της, λαμβάνοντας όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης τόσο σε επίπεδο προσωπικού της υπηρεσίας όσο και σε επίπεδο επισκεπτών

Λόγω όμως των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν και προς αποφυγή συνωστισμού, συνιστάται η χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την επικοινωνία και την υποβολή αιτήσεων και εγγράφων. Όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, θα ήταν σκόπιμο να προηγείται τηλεφωνική συνεννόηση με το αρμόδιο τμήμα της υπηρεσίας.

Η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων, όταν ολοκληρωθεί η διεκπεραίωση της υπόθεσής τους, θα γίνεται κατά τον ίδιο τρόπο, δηλαδή κυρίως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή, όπου αυτό δεν είναι εφικτό, μέσω τηλεφώνου ή φαξ.

Σε περίπτωση που απαιτείται η αυτοπρόσωπη υποβολή εγγράφων, η κατάθεσή τους θα γίνεται στον αρμόδιο υπάλληλο ο οποίος θα αναλαμβάνει και την πρωτοκόλλησή τους. Συνιστάται και στην περίπτωση αυτή, για να μην υπάρχει συνωστισμός, η μετάβαση στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης τόσο για την κατάθεση όσο και για την παραλαβή να πραγματοποιείται μετά από τηλεφωνική επικοινωνία.

«Μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας μέσω πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 σε χώρους εργασίας»

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ-ΣΧΟΛΕΙΟ

Το παρόν έχει ως σκοπό την ενημέρωση των εργαζομένων σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα του κορωνοϊού COVID-19, τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος και τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του ιού. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αρμοδιότητα για την προστασία των εργαζομένων (ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων) ανήκει στο Υπουργείο Εργασίας η Υπηρεσία μας για λόγους διευκόλυνσης και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της επισημαίνει τα εξής:
Οι κορωνοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς. Ο κορωνοϊός COVID-19 είναι στέλεχος που απομονώνεται για πρώτη φορά από τον άνθρωπο.

Συνημμένα:
Download this file (ΣΥΝ_ΣΤΟ_37338_Δ1α_ΓΠοικ16393_09_03_20_ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ.pdf)Μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας[Μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας μέσω πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 σε χώρους εργασίας]1660 kB

Δελτίο Τύπου - Τηλεδιασκέψεις με τους Διευθυντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

Διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με τους/τις Διευθυντές/τριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας είχε σήμερα Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020 ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Αλέξανδρος Κόπτσης.

Κατά τη διάρκειά τους σχεδιάστηκαν οι επόμενες ενέργειες για τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού και επιβεβαιώθηκε ότι:

  • Όλα τα σχολεία και των δύο βαθμίδων στην Κεντρική Μακεδονία είναι ανοιχτά και διεκπεραιώνουν τις προβλεπόμενες λειτουργίες.
  • Το σύνολο των υπηρεσιών της εκπαίδευσης λειτουργεί κανονικά και εκτελεί τις προγραμματισμένες εργασίες, περιλαμβανομένης της κατάθεσης δικαιολογητικών υποψήφιων εκπαιδευτικών για διορισμό.
  • Με κύριο μέλημα την προστασία της υγείας των εργαζόμενων αλλά και του εξυπηρετούμενου κοινού, υπάρχει πλήρης ενημέρωση και εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης.
  • Οι υπηρεσίες διοίκησης σε συνεργασία με τους Διευθυντές των σχολείων βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα για την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέσω της πλατφόρμας που θέτει σε πιλοτική λειτουργία το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το συμπέρασμα που προέκυψε από τις τηλεδιασκέψεις είναι ότι η εκπαιδευτική κοινότητα και οι υπηρεσίες διοίκησης της εκπαίδευσης στην Κεντρική Μακεδονία, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε αυτές και να σταθούν στο πλευρό των μαθητών, των οικογενειών τους και της δοκιμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας, με «όπλα» την επαγρύπνηση, την κατάλληλη προετοιμασία και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τις διακατέχει.

Συνημμένα:
Download this file (Δελτίο τύπου_13.03.2020.docx)Δελτίο τύπου_13.03.2020.docx[ ]13 kB
Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι