29112020Κυρ
Τελ. Ενημέρωση:Τετ, 25 Νοε 2020

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

dhmotiko-sxoleio

Αγαπητοί/ές μαθητές/τριες, αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς,

μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά με όνειρα και ελπίδες για χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Σ΄ αυτό το ξεκίνημα η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, μετά από συνεργασία με τις Διευθύνσεις ΠΕ και ΔΕ και τη συνεχή υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να ανοίξουν από την πρώτη ημέρα του σχολικού έτους, την 11η Σεπτεμβρίου, όλες τις σχολικές μονάδες και η πλέον απομακρυσμένη και μικρή και να λειτουργήσουν με τους εκπαιδευτικούς στη θέση τους, με τα βιβλία στη τσάντα κάθε μαθητή, με σχολική αίθουσα για όλους τους μαθητές.

Το μεγάλο όμως στοίχημα είναι η μορφή εκπαίδευσης που θα παρέχουμε στους μαθητές μας. Μια εκπαίδευση που δεν πρέπει να έχει απλά αναπαραγωγικό χαρακτήρα, αλλά να αναδεικνύει τη γνώση μέσα από βιωματικές καταστάσεις, από παραγωγική διαδικασία, από αποκλίνουσα σκέψη.

Μια σύγχρονη εκπαίδευση οφείλει να μην αγνοεί τα βασικά πολιτιστικά και πολιτισμικά στοιχεία κάθε λαού, ούτε βέβαια να παραμελεί την ανθρωπιστική της διάσταση. Τότε θα αποδεικνύει ότι σέβεται το μαθητή και επενδύει στον άνθρωπο. Ο ρόλος της ανθρωπιστικής διάστασης στην εκπαίδευση είναι καθοριστικός, γιατί νοηματοδοτεί τη σύνδεσή της με τις πανανθρώπινες αξίες του πολιτισμού.

Η ανθρωπιστική εκπαίδευση είναι απόρροια της αγωγής, η οποία σβήνει τις θρησκευτικές, εθνικές, πολιτικές, πολιτιστικές και κοινωνικής προέλευσης διαφορές και μέσα από την εξάλειψή τους αναδύει την ανθρώπινη ποιότητα με χαρακτηριστικά την πνευματική ολοκλήρωση και τη συγκρότηση άρτιας προσωπικότητας.

Για την επίτευξη της ανθρωπιστικής εκπαίδευσης το σχολείο οφείλει να δώσει έμφαση στη δημιουργία συνθηκών που θα προάγουν την υιοθέτηση των αξιών  του δικαίου, της ισονομίας, της ελευθερίας, της συνεργασίας, της ανάπτυξης κριτικής και διαλεκτικής σκέψης, της αλληλεγγύης,  της αποδοχής της διαφορετικότητας, της έρευνας.

Μία εκπαίδευση που διαπνέεται από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι εκπαίδευση ελεύθερων ατόμων, απλώνει τη λάμψη της μέσα στο χώρο και στο χρόνο, φτάνει την πνευματική ζωή στο κορύφωμά της, γεννά επιστήμη και πολιτισμό.

Με τις σκέψεις αυτές και με τη βεβαιότητα πως το αξιολογότατο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό της Περιφέρειάς μας, οι μαθητές μας και οι γονείς θα δώσετε και αυτή τη σχολική χρονιά, όπως κάθε χρόνο, τον καλύτερο εαυτό σας, σας καλώ όλους να ανταποκριθούμε στο όραμα μιας ανθρωπιστικής εκπαίδευσης που θα προάγει και θα αναβαθμίσει ποιοτικά τον άνθρωπο.

 

Καλή σχολική χρονιά και καλή δύναμη σε όλους

 

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης  Κεντρικής Μακεδονίας

 

Αλέξανδρος Κόπτσης

    

Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι