04122020Παρ
Τελ. Ενημέρωση:Παρ, 04 Δεκ 2020

Δράση-Εκδήλωση με τίτλο: «Νιώσε Διαφορετικός»

imera-atomon-me-anapiria-1-315x236

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και ο Τομέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία μετην Περιφερειακή Δ/νση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας, με την Κοινωνική Οργάνωση «Μαζί για την οικογένεια και το παιδί», με την υποστήριξη της ΔΕΘ, και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αναπηρίας στις 3 Δεκεμβρίου συνδιοργανώνουν μια Βιωματική Δράση  Εκδήλωση με τίτλο:

                                                           «Νιώσε Διαφορετικός».

Στην δράση-εκδήλωση συμμετέχουν επίσης, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τυφλών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών, η Μονάδα Αυτιστικού «Ελπίδα», η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης, η Αντιδημαρχεία Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας και πλήθος εθελοντών- ειδικών.

                Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε ένα περιβάλλον προσομοίωσης, στο περίπτερο 12 της ΔΕΘ, 2, 3, 4 και 5 Δεκεμβρίου 2019, όπου δύνανται να συμμετέχουν μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικών Σχολείων της πόλης και να πάρουν μέρος στην εμπειρία, η οποία θα συμβάλλει σημαντικά στην ευαισθητοποίησή τους σε θέματα αναπηρίας.

Οι συμμετέχοντες θα βιώσουν έστω και για λίγα λεπτά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας πολίτης που κυκλοφορεί με καρότσι, που δεν βλέπει, αλλά και πώς βιώνει τον κόσμο ένα άτομο με αυτισμό.

Περιεχόμενα της δράσης:

Στο χώρο του περιπτέρου σε περιβάλλον προσομοίωσης,

  • θα εκτίθεται φωτογραφικό υλικό με πραγματικά εμπόδια που συναντούν οι συμπολίτες μας στα πεζοδρόμια όταν πχ κυκλοφορούν με αναπηρικό αμαξίδιο, με το λευκό μπαστούνι οι μη βλέποντες, η μητέρα με το καρότσι κλπ.
  • Θα προβάλλονται σχετικές ταινίες μικρού μήκους.
  • Θα υπάρχει δυνατότητα χρήσης αναπηρικού αμαξιδίου και λευκού μπαστουνιού σε προσομοίωση πεζοδρομίων με εμπόδια,
  • Θα υπάρχει χώρος όπου κάποιος με κλεισμένα μάτια θα πρέπει να ανακαλύψει το περιβάλλον και να αισθανθεί πως είναι να μη βλέπεις.
  • Θα υπάρχουν βιωματικά παιχνίδια με θέμα «είμαστε διαφορετικοί και όμως ταιριάζουμε».

Σε κλειστό χώρο θα έχουν την ευκαιρία οι συμμετέχοντες να αισθανθούν τις δυσκολίες του αυτιστικού ατόμου και να γνωρίσουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον κόσμο, την εικόνα και τον ήχο.

Στο τέλος θα πραγματοποιηθεί σύντομη συζήτηση και αποφόρτιση κυρίως για τα παιδιά και θα ζητηθεί από τους συνοδούς δασκάλους την επόμενη μέρα να δώσουν την ευκαιρία στο σχολείο να συζητήσουν και πάλι οι μαθητές την εμπειρία τους.

Σε διάφορα σημεία του χώρου θα υπάρχουν κουτιά που θα γράφουν: «Γράψε πως ένιωσες» για ενήλικες και για παιδιά (ανώνυμα)

               

Οι Διευθυντές/ντριες των Δημοτικών Σχολείων της Δ/νσης ΠΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στην εκδήλωση με μαθητές Ε΄και Στ΄τάξης, καλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους (στοιχεία απαραίτητα: ημέρα συμμετοχής, αριθμός μαθητών και ώρες συμμετοχής 09:00-10:30 ή 11:00-12:30) στο τηλέφωνο της υπηρεσίας μας 2310474839 κ. Τσιακίρη Τάνια, την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και ώρα: 12:00-14:00.

Θα επιλεγούν τα 8 πρώτα Δημοτικά Σχολεία που θα δηλώσουν τηλεφωνικά τη συμμετοχή τους (2 σχολεία για κάθε ημέρα της δράσης, από 2 έως και 5 Δεκεμβρίου 2019).

                Για την μετακίνηση των σχολικών μονάδων που θα συμμετάσχουν παρακαλούμε να τηρηθούν τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία.

Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι