29032023Τετ
Τελ. Ενημέρωση:Παρ, 24 Μαρ 2023

Δελτία Τύπου Σχολείων που συμμετέχουν σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ERASMUS+ ΕΚ ΣΙΝΔΟΥ

barc2023 01

Την Τρίτη 14/02/2023 και ώρα 13:00, στην αίθουσα της βιβλιοθήκης «Δ.Κ. Χαντές» στη Χαλάστρα, το Ε.Κ. Σίνδου οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ με κωδικό 2021-1-EL01-KA122-000030936 που υλοποίησε τον Απρίλιο του 2022 στη Βαρκελώνη της Ισπανίας με θέμα "Νοσηλευτική Τηλε-Φροντίδα για την αντιμετώπιση περιστατικών χρόνιων παθήσεων στη μετα COVID εποχή".

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Αντώνης Αντωνιάδης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Παιδείας και Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Δέλτα εκπροσωπώντας και τον Δήμαρχο Δήμου Δέλτα, κ. Γιάννη Ιωαννίδη, η κα Αντιγόνη Σαββίδου, Διευθύντρια του 1ου ΕΠΑ.Λ. Σίνδου και ο κ. Παύλος Βασιλειάδης, Διευθυντής του ΕΠΑ.Λ. Χαλάστρας. Στους χαιρετισμούς τους οι επίτιμοι καλεσμένοι εξήραν το Ε.Κ. Σίνδου για την εξωστρέφειά του και για τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό, ενώ ο κ. Αντωνιάδης συμβούλευσε εκπαιδευτικούς και μαθητές να συνεχίσουν τέτοιες πρωτοβουλίες και υποσχέθηκε πως ο Δήμος Δέλτα και αυτός προσωπικά θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό όλων. Στο τέλος της ημερίδας έγινε επίδοση των βεβαιώσεων europass στους συμμετέχοντες και ακολούθησε δεξίωση. Οι δραστηριότητες του προγράμματος, που οργανώθηκαν σε συνεργασία με τον οργανισμό υποδοχής MOVEU, αφορούσαν στην αντιμετώπιση περιστατικών σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις στους οποίους, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την COVID εποχή, παρέχονται νοσηλευτικές υπηρεσίες με τη συνδρομή της Τηλεϊατρικής.

Η τηλεϊατρική αναφέρεται στην εφαρμογή των σύγχρονων τεχνολογιών, των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, που δίνει τη δυνατότητα σε έναν επαγγελματία υγείας να παρέχει εξ αποστάσεως φροντίδα στους ασθενείς του. Η χρήση των νέων τεχνολογιών επιτρέπει την εύκολη επικοινωνία του ιατρού με τον ασθενή μέσω της μετάδοσης ήχου και εικόνας, μέσω γραπτών μηνυμάτων, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και με υπηρεσίες ανταλλαγής αρχείων για τη μεταφορά σημαντικών πληροφοριών και συνταγών για ασθενείς. Επίσης, επεκτείνεται στην παρακολούθηση ασθενών μέσω συνδεδεμένων συσκευών όπως μετρητές σακχάρου, πιεσόμετρα και συσκευές παρακολούθησης δραστηριότητας. Τα δύσκολα χρόνια της καραντίνας λόγω της COVID-19 λοίμωξης αποτέλεσε την προσφορότερη λύση για την αντικατάσταση της ιατρικής κατ΄ οίκον επίσκεψης και της επίσκεψης των ασθενών στα ιατρεία.

Η συνολική διάρκεια κατάρτιση ήταν 14 ημέρες κατά τις οποίες έλαβαν χώρα θεωρητικές ενότητες, τεχνικές επισκέψεις και πρακτική άσκηση, πάντοτε στο πλαίσιο εφαρμογής μέτρων για την πρόληψη εμφάνισης και μετάδοσης της COVID-19 λοίμωξης. Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση του σχεδίου οι μαθητές του Ε.Κ. Σίνδου, πέτυχαν:

  1. Εκπαίδευση στις βασικές έννοιες της Τηλεϊατρικής και της ηλεκτρονικής της υγείας
  2. Ενημέρωση για τα απαιτούμενα συστήματα και υποδομές
  3. Βελτίωση γλωσσικών δεξιοτήτων με εστίαση σε ιατρο-νοσηλευτική ορολογία
  4. Διαμόρφωση αναβαθμισμένου επαγγελματικού προφίλ
  5. Ευαισθητοποίηση σε θέματα νοσηλευτικής αντιμετώπισης χρόνιων παθήσεων
  6. Ενημέρωση για την ασφαλή χρήση της Τηλεϊατρικής

Επίσης σε επίπεδο σχολικής μονάδας επιτεύχθηκε:

1. Διατήρηση και βελτίωση του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού του οργανισμού, συνεχίζοντας και βελτιώνοντας την συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικοτήτων

2. Μεταφορά τεχνογνωσίας στα ΕΠΑ.Λ. Σίνδου και Χαλάστρας και το Δ.Ι.Ε.Κ. Σίνδου, που υποστηρίζει εργαστηριακά το Ε.Κ. Σίνδου μέσω συγκεκριμένων πολλαπλασιαστικών δράσεων και μεταφορά εμπειρίας διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα άλλα σχολεία της περιοχής μέσω ενεργειών διάχυσης και επιμόρφωσης εκπαιδευτικών.

Η υλοποίηση της κινητικότητας ικανοποίησε πλήρως τις ανάγκες που αφορούσαν στην επαγγελματική ενδυνάμωση των μαθητών του σχολείου προσφέροντας εμπειρία σε επαγγελματική και σε πολιτισμική διάσταση και δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης.

Το Ε.Κ. Σίνδου με το παρόν σχέδιο εκπλήρωσε περαιτέρω τον πάγιο στόχο του οργανισμού να αποτελεί ένα κέντρο καινοτομίας για την περιοχή της Σίνδου και μεταφοράς τεχνογνωσίας και ευρωπαϊκής εμπειρίας σε άλλα ΕΠΑ.Λ. και σχολεία της περιοχής.

Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι